Trwa ładowanie...
d12fjqp
d12fjqp

Krucha tarta z owocami

Przepis

Na bazarkach i w warzywniakach są już maliny. Krucha tarta z owocami to przepyszny dodatek do popołudniowej kawy.

3.2
(5 głosów)
Oceń:
d12fjqp
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Krucha tarta z owocami
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Krucha tarta z owocami
Składniki

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 g drobnego cukru,
  • 3 żółtka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 300 g malin,
  • 100 g jagód,
  • 4 łyżki dżemu jagodowego,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 500 ml mleka.
Przepis

Zacznij od przygotowania ciasta. Posiekaj sól z masłem, dodaj cukier, żółtka i sól, szybko zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż fasolą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Budyń przygotuj wg przepisu na opakowaniu, ale użyj mniejszej ilości mleka. Na upieczony spód wyłóż masę budyniową i owoce. Wstaw tartę ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piecz ok. 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Zobaczcie wideo: Jak myć warzywa i owoce

Krucha tarta z owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d12fjqp

Podziel się opinią

5
2
Share
d12fjqp
d12fjqp

d12fjqp
d12fjqp
d12fjqp