Krucha pokusa ze śmietaną i karmelem z orzechami
Przepyszne ciacho z masą śmietankową, masą krówkową i orzechami. Jest bardzo proste do przygotowania, warto jednak zrobić je dzień wcześniej, by wszystkie warstwy stężały i się połączyły.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
- masło - 45 dag
- cukier - 25 dag
- jajka - 3 sztuki duże
- proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
- cukier waniliowy - 2 opakowania
- kwaśna śmietana - 4-6 łyżek
- śmietana kremówka 36 proc. - 750 ml
- żelatyna - 5 łyżeczek
- cukier waniliowy 1 szt
- cukier puder - 4 łyżki stołowe
- masa krówkowa lub mleko skondensowane słodzone gotowane 2 godziny - 1 puszka
- orzechy laskowe - 10 dag
- mąka pszenna - 75 dag
- Mąkę z proszkiem i z masłem posiekać na stolnicy, dodać cukier i jajka.
- Dodać cukier waniliowy i śmietany kilka łyżek, aby ciasto nabrało elastyczności. Podzielić ciasto na dwie części i upiec każdą oddzielnie w blaszce 25/40. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor. Oba placki wystudzić. Jeden z nich zostawić w formie.
- Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody i odstawić do napęcznienia. Po ok. 5 minutach rozpuścić ja i odstawić.
- W tym czasie ubić kremówkę na sztywno i dodać cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać chłodną żelatynę i całość wylać na pierwszą część ciasta. Wyrównać i przykryć drugim plackiem. Ten natomiast posmarować karmelem z mleka skondensowanego lub masą krówkową. Całość obficie posypać siekanymi orzechami laskowymi.
- Wstawić na godzinę do lodówki, a następnie w zimne miejsce do następnego dnia. Kroić następnego dnia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze