Królowa jesiennych ogrodów. 5 powodów, dla których warto jeść dynię

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Polskie superfood

Obraz
© 123RF

Niezwykłe źródło witamin, pyszny składnik deserów, ciast i dań obiadowych. Jesienią możemy spotkać ją w wielu potrawach i przetworach. Myślicie, że wiecie o niej wszystko? Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto wprowadzić ją do codziennej diety.

/ 6Moc witamin

Obraz
© 123RF

Przez wielu ekspertów dynia uchodzi za superfood. Do tego może przybrać naprawdę gigantyczne rozmiary, o czym niedawno was informowaliśmy tutaj. Co więc ukrywa się w pomarańczowym miąższu? Dynia to przede wszystkim bogactwo witaminy A i jej prowitaminy, czyli beta-karotenu. To także źródło potasu, wapnia, fosforu i magnezu.

/ 6Idealna podczas diety

Obraz
© 123RF

Dynia nadaje się jako składnik diety osób dbających o linię. 100 g zawiera zaledwie 30 kalorii. Nic dziwnego, że jest często polecana przez dietetyków. Oprócz tego dynia jest lekkostrawna i przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Obecnie dynię możemy kupić m.in. w sieci sklepów Lidl w cenie 3,99 złotych za kilogram.

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

W związku z tym, że dynia jest jednym z superfood, może pomóc przy wielu schorzeniach. Zawarte w niej antyoksydanty mogą przeciwdziałać nowotworom. Z kolei witamina A świetnie wpływa na wzrok, skórę oraz układ krwionośny. Jednak należy pamiętać, że osoby chorujące na cukrzycę powinny jej unikać ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

/ 6Nie tylko miąższ

Obraz
© 123RF

Popełniamy duży błąd bagatelizując właściwości pestek dyni. Zazwyczaj po prostu je wyrzucamy. Jednak są one niezwykle zdrowe – są bogate w białko, magnez, cynk, witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Pestki dyni znane są nie tylko jako źródło białka roślinnego, ale także jako naturalny środek na potencję i na poprawę układu nerwowego. Co więcej, zawierają niemal tyle samo białka, co pierś kurczaka.

/ 6Wachlarz zastosowań

Obraz
© 123RF

Dynia nie jest w Polsce popularna tak jak chociażby w krajach anglosaskich. Szkoda, ponieważ znajdzie ona w kuchni wiele zastosowań. Świetnie nadaje się do ciast i deserów, a także zup i przetworów. Wielu czytelników prawdopodobnie może pamiętać też sok z dyni, który często pili bohaterowie książki o Harry'm Potterze. Więcej pomysłów na dania z dyni znajdziecie tutaj.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji