Trwa ładowanie...

Gigantyczna dynia w ogródku. Czytelnik pokazał nam zdjęcie

Czy są warzywa, które kojarzą się z jesienią bardziej niż dynie? Mają delikatny smak, który świetnie nadaje się do ciast, zup i przetworów. Sezon właśnie się zaczyna. Stragany uginają się pod okrągłymi, wyrośniętymi, intensywnie pomarańczowymi okazami. Jeden z naszych czytelników podzielił się z nami zdjęciem dyni, którą wyhodował w swoim ogródku.

Gigantyczna dynia w ogródku. Czytelnik pokazał nam zdjęcieŹródło: zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl, fot: Zdjęcie czytelnika
d4ko9mp
d4ko9mp

Dynie potrafią osiągać gigantyczne rozmiary. Przykład jednej z nich możemy zobaczyć na zdjęciach poniżej. Dostaliśmy je na naszą platformę "Dzieje się" od pana Henryka z Łeby. - Ja zajmuję się hodowlą dyń, a ich przyrządzaniem moja córka – powiedział właściciel dyni w rozmowie z WP Kuchnia. - Dynie są doskonałe w smaku i atrakcyjne jako dodatek na stole więc często je marynujemy. Robimy też ciasta, placki i pyszną zupę krem – dodał. Przepis na marynowaną dynię, którą przyrządza się w domu pana Henryka publikujemy pod zdjęciem.

zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
Źródło: zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl, fot: Zdjęcie czytelnika

Przepis na marynowaną dynię

Składniki:

  • dynia
  • 3 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu (lub 1 łyżka octu winnego)
  • 400 g cukru
  • 5 goździków
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 ziarno ziela angielskiego

Przygotowanie: obraną i pokrojoną w niewielką kostkę dynię wkładamy na sitko i zalewamy wrzącą wodą na ok. 1 minutę. Wkładamy do słoików i wlewamy marynatę. Pasteryzujemy ok. 20 minut.

Zachęcamy do dzielenia się z nami przepisami na Wasze ulubione dania z dynią w roli głównej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4ko9mp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ko9mp
Więcej tematów