Gigantyczna dynia w ogródku. Czytelnik pokazał nam zdjęcie

Czy są warzywa, które kojarzą się z jesienią bardziej niż dynie? Mają delikatny smak, który świetnie nadaje się do ciast, zup i przetworów. Sezon właśnie się zaczyna. Stragany uginają się pod okrągłymi, wyrośniętymi, intensywnie pomarańczowymi okazami. Jeden z naszych czytelników podzielił się z nami zdjęciem dyni, którą wyhodował w swoim ogródku.

Autor zdjęcia dla porównania pokazał konewkę o pojemności 10 litrów
Źródło zdjęć: © zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl | Zdjęcie czytelnika

Dynie potrafią osiągać gigantyczne rozmiary. Przykład jednej z nich możemy zobaczyć na zdjęciach poniżej. Dostaliśmy je na naszą platformę "Dzieje się" od pana Henryka z Łeby. - Ja zajmuję się hodowlą dyń, a ich przyrządzaniem moja córka – powiedział właściciel dyni w rozmowie z WP Kuchnia. - Dynie są doskonałe w smaku i atrakcyjne jako dodatek na stole więc często je marynujemy. Robimy też ciasta, placki i pyszną zupę krem – dodał. Przepis na marynowaną dynię, którą przyrządza się w domu pana Henryka publikujemy pod zdjęciem.

Obraz
© zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl | Zdjęcie czytelnika

Przepis na marynowaną dynię

Składniki:

  • dynia
  • 3 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu (lub 1 łyżka octu winnego)
  • 400 g cukru
  • 5 goździków
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 ziarno ziela angielskiego

Przygotowanie: obraną i pokrojoną w niewielką kostkę dynię wkładamy na sitko i zalewamy wrzącą wodą na ok. 1 minutę. Wkładamy do słoików i wlewamy marynatę. Pasteryzujemy ok. 20 minut.

Zachęcamy do dzielenia się z nami przepisami na Wasze ulubione dania z dynią w roli głównej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów