Gigantyczna dynia w ogródku. Czytelnik pokazał nam zdjęcie

Czy są warzywa, które kojarzą się z jesienią bardziej niż dynie? Mają delikatny smak, który świetnie nadaje się do ciast, zup i przetworów. Sezon właśnie się zaczyna. Stragany uginają się pod okrągłymi, wyrośniętymi, intensywnie pomarańczowymi okazami. Jeden z naszych czytelników podzielił się z nami zdjęciem dyni, którą wyhodował w swoim ogródku.

Autor zdjęcia dla porównania pokazał konewkę o pojemności 10 litrów
Źródło zdjęć: © zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl | Zdjęcie czytelnika

Dynie potrafią osiągać gigantyczne rozmiary. Przykład jednej z nich możemy zobaczyć na zdjęciach poniżej. Dostaliśmy je na naszą platformę "Dzieje się" od pana Henryka z Łeby. - Ja zajmuję się hodowlą dyń, a ich przyrządzaniem moja córka – powiedział właściciel dyni w rozmowie z WP Kuchnia. - Dynie są doskonałe w smaku i atrakcyjne jako dodatek na stole więc często je marynujemy. Robimy też ciasta, placki i pyszną zupę krem – dodał. Przepis na marynowaną dynię, którą przyrządza się w domu pana Henryka publikujemy pod zdjęciem.

Obraz
© zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl | Zdjęcie czytelnika

Przepis na marynowaną dynię

Składniki:

  • dynia
  • 3 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu (lub 1 łyżka octu winnego)
  • 400 g cukru
  • 5 goździków
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 ziarno ziela angielskiego

Przygotowanie: obraną i pokrojoną w niewielką kostkę dynię wkładamy na sitko i zalewamy wrzącą wodą na ok. 1 minutę. Wkładamy do słoików i wlewamy marynatę. Pasteryzujemy ok. 20 minut.

Zachęcamy do dzielenia się z nami przepisami na Wasze ulubione dania z dynią w roli głównej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw