Gigantyczna dynia w ogródku. Czytelnik pokazał nam zdjęcie
Czy są warzywa, które kojarzą się z jesienią bardziej niż dynie? Mają delikatny smak, który świetnie nadaje się do ciast, zup i przetworów. Sezon właśnie się zaczyna. Stragany uginają się pod okrągłymi, wyrośniętymi, intensywnie pomarańczowymi okazami. Jeden z naszych czytelników podzielił się z nami zdjęciem dyni, którą wyhodował w swoim ogródku.
Dynie potrafią osiągać gigantyczne rozmiary. Przykład jednej z nich możemy zobaczyć na zdjęciach poniżej. Dostaliśmy je na naszą platformę "Dzieje się" od pana Henryka z Łeby. - Ja zajmuję się hodowlą dyń, a ich przyrządzaniem moja córka – powiedział właściciel dyni w rozmowie z WP Kuchnia. - Dynie są doskonałe w smaku i atrakcyjne jako dodatek na stole więc często je marynujemy. Robimy też ciasta, placki i pyszną zupę krem – dodał. Przepis na marynowaną dynię, którą przyrządza się w domu pana Henryka publikujemy pod zdjęciem.
Przepis na marynowaną dynię
Składniki:
- dynia
- 3 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu (lub 1 łyżka octu winnego)
- 400 g cukru
- 5 goździków
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 ziarno ziela angielskiego
Przygotowanie: obraną i pokrojoną w niewielką kostkę dynię wkładamy na sitko i zalewamy wrzącą wodą na ok. 1 minutę. Wkładamy do słoików i wlewamy marynatę. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
Zachęcamy do dzielenia się z nami przepisami na Wasze ulubione dania z dynią w roli głównej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl