Królik wielkanocny w śmietanie. Przepis na świąteczny obiad dla całej rodziny
Królik bardzo rzadko gości na naszych stołach. To duży błąd. Królicze mięso jest bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Na wielkanocny obiad proponujemy udka królika duszone w śmietanie. Tak przygotowany królik będzie się świetnie komponować z kluskami i buraczkami. Smacznego!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
Składniki
Przepis
- Udka umyć i osączyć z wody ściereczką. Ostrzem noża nakłuć w mięsie otworki i włożyć w nie plasterki czosnku, osolić i pozostawić na godzinę w lodówce.
- Masło rozpuścić na patelni i zrumienić udka z obu stron, podlać wodą i dusić do miękkości. Nadmiar wody odparować, a pozostały sos zagęścić rozmąconą w małej ilości wody mąką i zabielić śmietaną.
- Podawać z świątecznymi kluskami śląskimi lub kopytkami i buraczkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl