Krokiety ze szpinakiem w sosie pomidorowym
- 300 g mąki pszennej
- 700 ml mleka
- 250 g passaty pomidorowej z bazylią
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 500 g parmezanu
- 100 g sera ricotta
- 100 g sera mascarpone
- 10 g gałki muszkatołowej
- 300 g szpinaki (świeży lub mrożony)
- 100 g suszonych pomidorów
- 10 g orzeszków pinii
- 2 cebule szalotki
- 50 ml śmietany 18%
- szczypta chili
Mleko pomieszaj z mąką i jajkiem tak, aby powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto okaże się za gęste, rozcieńcz je do odpowiedniej konsystencji. Do ciasta dodaj część oleju i szczyptę soli. Następnie usmaż naleśniki.
Cebulki pokrój i podsmaż ze szpinakiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Pokrój suszone pomidory i dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami piniowymi.
Parmezan zetrzyj na tarce, mniejszą część odłóż na bok, resztę pomieszaj z serem ricotta i serem mascarpone. Następnie dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Właściwą ilość sera ułóż na naleśnikach, dodaj podsmażony szpinak i całość zroluj zawijając naleśnik po bokach.
Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej passatą pomidorową. Po wierzchu posyp odrobiną sera i polej kilkoma łyżkami śmietany. Całość piecz w piekarniku w 200 stopniach C przez około 40 minut.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze