Trwa ładowanie...
d34qarn
22-02-2015 14:59

Krokiety ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Przepis
4.2
(6 głosów)
Oceń:
d34qarn
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 700 ml mleka
  • 250 g passaty pomidorowej z bazylią
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 500 g parmezanu
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera mascarpone
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 300 g szpinaki (świeży lub mrożony)
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 10 g orzeszków pinii
  • 2 cebule szalotki
  • 50 ml śmietany 18%
  • szczypta chili
Przepis

Mleko pomieszaj z mąką i jajkiem tak, aby powstało ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto okaże się za gęste, rozcieńcz je do odpowiedniej konsystencji. Do ciasta dodaj część oleju i szczyptę soli. Następnie usmaż naleśniki.

Cebulki pokrój i podsmaż ze szpinakiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Pokrój suszone pomidory i dodaj do szpinaku wraz z orzeszkami piniowymi.

Parmezan zetrzyj na tarce, mniejszą część odłóż na bok, resztę pomieszaj z serem ricotta i serem mascarpone. Następnie dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Właściwą ilość sera ułóż na naleśnikach, dodaj podsmażony szpinak i całość zroluj zawijając naleśnik po bokach.

Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej passatą pomidorową. Po wierzchu posyp odrobiną sera i polej kilkoma łyżkami śmietany. Całość piecz w piekarniku w 200 stopniach C przez około 40 minut.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34qarn
d34qarn
d34qarn
Więcej tematów
d34qarn