Krewetki – rodzaje, wartości odżywcze, zastosowanie

Polacy coraz chętniej sięgają po owoce morze. Najpopularniejsze wśród nich są krewetki, ponieważ ich mięso jest pyszne, a zastosowanie w kuchnie – niemal uniwersalne. Będą pasowały do dań z makaronem, na grilla, do sałatek, zupy rybnej, a nawet pizzy. Krewetki są przy tym bardzo zdrowe i mają mało kalorii. Każdy może przygotować z nich smaczne potrawy bez względu na umiejętności kulinarne.

Krewetki są smaczne i zdrowe, dostarczają cenncyh składników odżywczych i maja niemal uniwersalne zastosowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Krewetki – rodzaje

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Lubimy je ze względu na smaczne mięso i szerokie zastosowanie w kuchni. Żyją niemal we wszystkich wodach świata, a pewne gatunki można spotkać nawet w Bałtyku. W sklepach znajdziemy kilka rodzajów krewetek różniących się barwą: szare, różowe i czerwone oraz wielkością: krewetki koktajlowe i tygrysie.

Krewetki – jak wybrać odpowiednie

Rzadko zdarzają się świeże krewetki, najczęściej dostępne są te mrożone albo w zalewie. Jeśli jednak uda nam się upolować nieco świeżych pamiętajmy, żeby przechowywać je w lodówce w miseczce z lodem nie dłużej niż dwa dni. Kupując krewetki, zwracajmy też uwagę na ich wygląd. Mięso nie powinno się oddzielać od skorupki, a jeśli dostrzeżemy na powierzchni krewetek plamki – zrezygnujmy z zakupu. To znak, że nie są już świeże.

Natomiast kupując krewetki mrożone, najlepiej wybierać takie, które nie zostały jeszcze obrane. Ich przygotowanie do spożycia nie jest wcale trudne i nie zabiera dużo czasu. Rozmrażamy krewetki, zanurzając w miseczce z zimną wodą albo po prostu w lodówce. Pamiętamy też o tym, żeby przed gotowaniem usunąć z krewetek przewód pokarmowy, czyli czarną niteczkę, która biegnie wzdłuż grzbietu skorupiaka.

Ważnym czynnikiem przy wyborze krewetek jest sposób, w jaki zamierzamy je wykorzystać w kuchni. Krewetki tygrysie, duże i okazałe, będę pasowały do smażenia np. w cieście albo na grillu. Wybierzmy je też, kiedy planujemy przygotować zupę rybną. Natomiast, mniejsze krewetki koktajlowe sprawdzą się idealnie w sałatkach, sosach czy w daniach z makaronem.

Krewetki – wartości odżywcze

To nie tylko smaczne i łatwe do przygotowania owoce morza. Wartość odżywcza krewetek jest bardzo duża. W 100 g tych skorupiaków jest 90 kalorii, ale wraz z nimi dostarczamy organizmowi wysokiej jakości białka i wiele cennych minerałów. W krewetkach znajdziemy magnez, potas, selen, miedź i fosfor, a także witaminy z grupy B. Nie znajdziemy natomiast tłuszczu, w krewetkach jest go zaledwie 2%.

Krewetki – zastosowanie

Najłatwiej jest przygotować krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką. Zajmuję to zaledwie kilka chwil, bo długa obróbka termiczna powoduje, że mięso krewetek staje się gumowate i niesmaczne. Wystarczy dosłownie minutka na patelni z dodatkami i mamy pyszną przystawkę. Równie łatwo i szybko można przygotować krewetki w cieście. Wystarczy zanurzyć je w cieście naleśnikowym i wrzucić na patelnię. Sałatka z krewetkami to z kolei świetny pomysł na przystawkę albo lekką kolację. Krewetki możemy też dodawać do makaranów albo risotto.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm