Krewetki – rodzaje, wartości odżywcze, zastosowanie
Polacy coraz chętniej sięgają po owoce morze. Najpopularniejsze wśród nich są krewetki, ponieważ ich mięso jest pyszne, a zastosowanie w kuchnie – niemal uniwersalne. Będą pasowały do dań z makaronem, na grilla, do sałatek, zupy rybnej, a nawet pizzy. Krewetki są przy tym bardzo zdrowe i mają mało kalorii. Każdy może przygotować z nich smaczne potrawy bez względu na umiejętności kulinarne.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Krewetki – rodzaje
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Lubimy je ze względu na smaczne mięso i szerokie zastosowanie w kuchni. Żyją niemal we wszystkich wodach świata, a pewne gatunki można spotkać nawet w Bałtyku. W sklepach znajdziemy kilka rodzajów krewetek różniących się barwą: szare, różowe i czerwone oraz wielkością: krewetki koktajlowe i tygrysie.
Krewetki – jak wybrać odpowiednie
Rzadko zdarzają się świeże krewetki, najczęściej dostępne są te mrożone albo w zalewie. Jeśli jednak uda nam się upolować nieco świeżych pamiętajmy, żeby przechowywać je w lodówce w miseczce z lodem nie dłużej niż dwa dni. Kupując krewetki, zwracajmy też uwagę na ich wygląd. Mięso nie powinno się oddzielać od skorupki, a jeśli dostrzeżemy na powierzchni krewetek plamki – zrezygnujmy z zakupu. To znak, że nie są już świeże.
Natomiast kupując krewetki mrożone, najlepiej wybierać takie, które nie zostały jeszcze obrane. Ich przygotowanie do spożycia nie jest wcale trudne i nie zabiera dużo czasu. Rozmrażamy krewetki, zanurzając w miseczce z zimną wodą albo po prostu w lodówce. Pamiętamy też o tym, żeby przed gotowaniem usunąć z krewetek przewód pokarmowy, czyli czarną niteczkę, która biegnie wzdłuż grzbietu skorupiaka.
Ważnym czynnikiem przy wyborze krewetek jest sposób, w jaki zamierzamy je wykorzystać w kuchni. Krewetki tygrysie, duże i okazałe, będę pasowały do smażenia np. w cieście albo na grillu. Wybierzmy je też, kiedy planujemy przygotować zupę rybną. Natomiast, mniejsze krewetki koktajlowe sprawdzą się idealnie w sałatkach, sosach czy w daniach z makaronem.
Krewetki – wartości odżywcze
To nie tylko smaczne i łatwe do przygotowania owoce morza. Wartość odżywcza krewetek jest bardzo duża. W 100 g tych skorupiaków jest 90 kalorii, ale wraz z nimi dostarczamy organizmowi wysokiej jakości białka i wiele cennych minerałów. W krewetkach znajdziemy magnez, potas, selen, miedź i fosfor, a także witaminy z grupy B. Nie znajdziemy natomiast tłuszczu, w krewetkach jest go zaledwie 2%.
Krewetki – zastosowanie
Najłatwiej jest przygotować krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką. Zajmuję to zaledwie kilka chwil, bo długa obróbka termiczna powoduje, że mięso krewetek staje się gumowate i niesmaczne. Wystarczy dosłownie minutka na patelni z dodatkami i mamy pyszną przystawkę. Równie łatwo i szybko można przygotować krewetki w cieście. Wystarczy zanurzyć je w cieście naleśnikowym i wrzucić na patelnię. Sałatka z krewetkami to z kolei świetny pomysł na przystawkę albo lekką kolację. Krewetki możemy też dodawać do makaranów albo risotto.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.