Smażenie w głębokim tłuszczu. Poradnik co zrobić, by frytki, owoce morza czy inne smakołyki były idealne?

Choć wydaje się, że smażenie w dużej ilości tłuszczu może powodować, że potrawy będą ciężkie i bardzo kaloryczne, ta metoda smażenia wcale nie musi oznaczać, że przygotowane w ten sposób dania będą tłuste i niezdrowe. Jeśli będziemy się trzymać kilku ważnych zasad, smażone w głębokim tłuszczu warzywa, owoce morza, ryby czy mięso będą bardzo delikatne i lekkostrawne.

Smażenie frytekProdukty do smażenia muszą być najpierw odpowiednio przygotowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joern Rynio
Magda Bukowska

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia?

Zacznijmy od wyboru tłuszczu. Musi to być produkt dobry jakościowo i przeznaczony do głębokiego smażenia, czyli oczyszczony i mający punkt dymienia powyżej 200 stopni C. Najczęściej jest to olej, szczególnie rzepakowy, ale możemy używać również specjalnych frytur, produkowanych właśnie z myślą o głębokim smażeniu. Kupując, wybierajmy frytury płynne, które bardzo szybko się nagrzewają i są o wiele zdrowsze od stałych.

Zawsze wybierajmy tłuszcz przeznaczony do smażenia konkretnego rodzaju produktów, najczęściej jest to określone przez producenta. Ważne jest, by tłuszcz miał neutralny smak, którego nie będzie czuć w gotowym daniu.

Temperatura smażenia

Jeśli już wybraliśmy tłuszcz, musimy zadbać o odpowiednią temperaturę smażenia, dopasowując ją do konkretnego produktu. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, nasze danie nasiąknie tłuszczem. Jeśli zbyt wysoka – potrawa albo się przypali, albo będzie niedogotowana. I tak: warzywa smażymy w temperaturze 160-165 stopni C, frytki – 170-185 stopni C, ryby i krewetki - 170-175 stopni C, mięso z kolei wymaga temperatury w zakresie 160-175 stopni C. 


Jak uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia?

Smażmy niewielkie ilości każdej potrawy. Dodawanie zbyt wielu produktów powoduje obniżenie temperatury smażenia, co skutkuje tym, że kurczak czy warzywa nasiąkają tłuszczem, zamiast się smażyć. Najlepiej smażyć partiami, odsączając usmażone produkty na papierze kuchennym, a żeby nie ostygły – wstawiajmy je do lekko nagrzanego piekarnika.

Jak prawidłowo smażyć?

Produkty do smażenia muszą być najpierw odpowiednio przygotowane. Jeśli to danie panierowane - usuwajmy nadmiar panierki, jeśli są to na przykład wilgotne warzywa – dokładnie je osuszmy. Z produktów zamrożonych zawsze trzeba usunąć nadmiar lodu. Woda we frytownicy czy na patelni pryska i może bardzo dotkliwie poparzyć.

smażenie
© Adobe Stock | ©kazoka303030 - stock.adobe.com

Tłuszczu używanego do głębokiego smażenia nie musimy po jednym użyciu wylewać. Wystarczy ostudzić go, dokładnie przefiltrować, usuwając małe, spalone kawałki. Dzięki temu możemy nasz tłuszcz używać co najmniej kilka razy. Najlepsze są oczywiście specjalne filtry, ale równie dobrze sprawdza się gęsta i czysta bawełniana szmatka czy nawet mocne ręczniki kuchenne.

Jeśli zauważymy zmiany w kolorze i zapachu tłuszczu, od razu wymieńmy go na nowy. Zbyt często używany tłuszcz może być bowiem niebezpieczny dla zdrowia. I na koniec ważna rzecz, czyli dbałość o czystość naczyń, w których smażymy potrawy. Garnki, patelnie czy frytownice muszą być po każdym smażeniu dokładnie umyte i wysuszone. Pozostałości jedzenia bowiem mogą popsuć smak kolejnej smażonej potrawy.

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita