Smażenie w głębokim tłuszczu. Poradnik co zrobić, by frytki, owoce morza czy inne smakołyki były idealne?

Choć wydaje się, że smażenie w dużej ilości tłuszczu może powodować, że potrawy będą ciężkie i bardzo kaloryczne, ta metoda smażenia wcale nie musi oznaczać, że przygotowane w ten sposób dania będą tłuste i niezdrowe. Jeśli będziemy się trzymać kilku ważnych zasad, smażone w głębokim tłuszczu warzywa, owoce morza, ryby czy mięso będą bardzo delikatne i lekkostrawne.

Smażenie frytekProdukty do smażenia muszą być najpierw odpowiednio przygotowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joern Rynio
Magda Bukowska

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia?

Zacznijmy od wyboru tłuszczu. Musi to być produkt dobry jakościowo i przeznaczony do głębokiego smażenia, czyli oczyszczony i mający punkt dymienia powyżej 200 stopni C. Najczęściej jest to olej, szczególnie rzepakowy, ale możemy używać również specjalnych frytur, produkowanych właśnie z myślą o głębokim smażeniu. Kupując, wybierajmy frytury płynne, które bardzo szybko się nagrzewają i są o wiele zdrowsze od stałych.

Zawsze wybierajmy tłuszcz przeznaczony do smażenia konkretnego rodzaju produktów, najczęściej jest to określone przez producenta. Ważne jest, by tłuszcz miał neutralny smak, którego nie będzie czuć w gotowym daniu.

Temperatura smażenia

Jeśli już wybraliśmy tłuszcz, musimy zadbać o odpowiednią temperaturę smażenia, dopasowując ją do konkretnego produktu. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, nasze danie nasiąknie tłuszczem. Jeśli zbyt wysoka – potrawa albo się przypali, albo będzie niedogotowana. I tak: warzywa smażymy w temperaturze 160-165 stopni C, frytki – 170-185 stopni C, ryby i krewetki - 170-175 stopni C, mięso z kolei wymaga temperatury w zakresie 160-175 stopni C. 


Jak uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia?

Smażmy niewielkie ilości każdej potrawy. Dodawanie zbyt wielu produktów powoduje obniżenie temperatury smażenia, co skutkuje tym, że kurczak czy warzywa nasiąkają tłuszczem, zamiast się smażyć. Najlepiej smażyć partiami, odsączając usmażone produkty na papierze kuchennym, a żeby nie ostygły – wstawiajmy je do lekko nagrzanego piekarnika.

Jak prawidłowo smażyć?

Produkty do smażenia muszą być najpierw odpowiednio przygotowane. Jeśli to danie panierowane - usuwajmy nadmiar panierki, jeśli są to na przykład wilgotne warzywa – dokładnie je osuszmy. Z produktów zamrożonych zawsze trzeba usunąć nadmiar lodu. Woda we frytownicy czy na patelni pryska i może bardzo dotkliwie poparzyć.

smażenie
© Adobe Stock | ©kazoka303030 - stock.adobe.com

Tłuszczu używanego do głębokiego smażenia nie musimy po jednym użyciu wylewać. Wystarczy ostudzić go, dokładnie przefiltrować, usuwając małe, spalone kawałki. Dzięki temu możemy nasz tłuszcz używać co najmniej kilka razy. Najlepsze są oczywiście specjalne filtry, ale równie dobrze sprawdza się gęsta i czysta bawełniana szmatka czy nawet mocne ręczniki kuchenne.

Jeśli zauważymy zmiany w kolorze i zapachu tłuszczu, od razu wymieńmy go na nowy. Zbyt często używany tłuszcz może być bowiem niebezpieczny dla zdrowia. I na koniec ważna rzecz, czyli dbałość o czystość naczyń, w których smażymy potrawy. Garnki, patelnie czy frytownice muszą być po każdym smażeniu dokładnie umyte i wysuszone. Pozostałości jedzenia bowiem mogą popsuć smak kolejnej smażonej potrawy.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać