Przegrzebki na 5 sposobów. Najdelikatniejsze owoce morza na talerzu

Małże świętego Jakuba, czyli przegrzebki, to jeden z najwykwintniejszych i najdelikatniejszych owoców morza. Muszą być koniecznie świeże, a ich obróbka powinna być bardzo krótka. Te mięsiste małże smakują równie dobrze lekko podsmażone, jak i na surowo. Najważniejsze w ich przygotowaniu jest to, by ich nie przegotować. Im dłuższy kontakt z wysoką temperaturą, tym przegrzebki robią się bardziej gumowate. A że jest to produkt dość drogi, szkoda byłoby go marnować. Oto pięć naszych propozycji na pyszne dania z przegrzebków.

Surowe przegrzebkiPrzegrzebki na 5 sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Przegrzebki smażone

Najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie przegrzebków jest ich smażenie. Pamiętajmy jednak, by nie przekraczać czasu smażenia, który powinien wynosić nie więcej niż dwie minuty.

Na nasze danie potrzebujemy: kilka przegrzebków, masło, czosnek, natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy całe ząbki czosnku, lekko je podsmażamy. Układamy przegrzebki, smażymy krótko, wyjmujemy na talerz, polewamy masłem i posypujemy natką pietruszki.

Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole

Przegrzebki zapiekane

Jeśli udało nam się zdobyć małże św. Jakuba w muszlach, wykorzystajmy to do przygotowania znakomitej przekąski.

Składniki: kilka przegrzebków w muszlach, świeże chili, natka pietruszki, masło, bułka tarta. Małże otwieramy, czyścimy, pozostawiamy jedynie mięsień i ikrę. Chili i natkę siekamy, mieszamy z miękkim masłem i bułką tartą. Farsz układamy na muszli obok małża i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około pięć minut.

Przegrzebki panierowane

Chrupiące, ale jednocześnie delikatne przegrzebki zrobimy w domu bez trudu. Dziesięć minut i mamy gotowe danie.

Potrzebujemy: kilka małży, mąkę, jajko, bułkę tartą, olej. Sposób przyrządzenia jest banalnie prosty: małże obtaczamy w mące, jajku i bułce. Wrzucamy do rozgrzanego głębokiego tłuszczu i smażymy maksymalnie dwie minuty. Podajemy na liściach sałaty.

Sałatka z przegrzebków

Usmażone małże możemy wykorzystać w różnego typu sałatkach, zawierających również inne owoce morza.

Składniki: kilka usmażonych przegrzebków, kilka ugotowanych krewetek, rukola, pomidory, ogórki, majonez, keczup, pieprz, sól. Przegrzebki kroimy na pół, krewetki obieramy ze skorupek. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Z majonezu i keczupu robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem tuż przed podaniem.

Carpaccio z przegrzebków

Małże św. Jakuba smakują równie dobrze na surowo, jeśli, oczywiście, są świeże. Możemy z nich przygotować szybkie i smaczne carpaccio.

Potrzebujemy: kilka przegrzebków, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz. Małże kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Schładzamy w lodówce i podajemy z bagietką.

Smażone przegrzebki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja