Przegrzebki na 5 sposobów. Najdelikatniejsze owoce morza na talerzu
Małże świętego Jakuba, czyli przegrzebki, to jeden z najwykwintniejszych i najdelikatniejszych owoców morza. Muszą być koniecznie świeże, a ich obróbka powinna być bardzo krótka. Te mięsiste małże smakują równie dobrze lekko podsmażone, jak i na surowo. Najważniejsze w ich przygotowaniu jest to, by ich nie przegotować. Im dłuższy kontakt z wysoką temperaturą, tym przegrzebki robią się bardziej gumowate. A że jest to produkt dość drogi, szkoda byłoby go marnować. Oto pięć naszych propozycji na pyszne dania z przegrzebków.
Przegrzebki smażone
Najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie przegrzebków jest ich smażenie. Pamiętajmy jednak, by nie przekraczać czasu smażenia, który powinien wynosić nie więcej niż dwie minuty.
Na nasze danie potrzebujemy: kilka przegrzebków, masło, czosnek, natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy całe ząbki czosnku, lekko je podsmażamy. Układamy przegrzebki, smażymy krótko, wyjmujemy na talerz, polewamy masłem i posypujemy natką pietruszki.
Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole
Przegrzebki zapiekane
Jeśli udało nam się zdobyć małże św. Jakuba w muszlach, wykorzystajmy to do przygotowania znakomitej przekąski.
Składniki: kilka przegrzebków w muszlach, świeże chili, natka pietruszki, masło, bułka tarta. Małże otwieramy, czyścimy, pozostawiamy jedynie mięsień i ikrę. Chili i natkę siekamy, mieszamy z miękkim masłem i bułką tartą. Farsz układamy na muszli obok małża i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około pięć minut.
Przegrzebki panierowane
Chrupiące, ale jednocześnie delikatne przegrzebki zrobimy w domu bez trudu. Dziesięć minut i mamy gotowe danie.
Potrzebujemy: kilka małży, mąkę, jajko, bułkę tartą, olej. Sposób przyrządzenia jest banalnie prosty: małże obtaczamy w mące, jajku i bułce. Wrzucamy do rozgrzanego głębokiego tłuszczu i smażymy maksymalnie dwie minuty. Podajemy na liściach sałaty.
Sałatka z przegrzebków
Usmażone małże możemy wykorzystać w różnego typu sałatkach, zawierających również inne owoce morza.
Składniki: kilka usmażonych przegrzebków, kilka ugotowanych krewetek, rukola, pomidory, ogórki, majonez, keczup, pieprz, sól. Przegrzebki kroimy na pół, krewetki obieramy ze skorupek. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Z majonezu i keczupu robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem tuż przed podaniem.
Carpaccio z przegrzebków
Małże św. Jakuba smakują równie dobrze na surowo, jeśli, oczywiście, są świeże. Możemy z nich przygotować szybkie i smaczne carpaccio.
Potrzebujemy: kilka przegrzebków, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz. Małże kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Schładzamy w lodówce i podajemy z bagietką.
Zobacz także: