Przegrzebki na 5 sposobów. Najdelikatniejsze owoce morza na talerzu

Małże świętego Jakuba, czyli przegrzebki, to jeden z najwykwintniejszych i najdelikatniejszych owoców morza. Muszą być koniecznie świeże, a ich obróbka powinna być bardzo krótka. Te mięsiste małże smakują równie dobrze lekko podsmażone, jak i na surowo. Najważniejsze w ich przygotowaniu jest to, by ich nie przegotować. Im dłuższy kontakt z wysoką temperaturą, tym przegrzebki robią się bardziej gumowate. A że jest to produkt dość drogi, szkoda byłoby go marnować. Oto pięć naszych propozycji na pyszne dania z przegrzebków.

Surowe przegrzebkiPrzegrzebki na 5 sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Przegrzebki smażone

Najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie przegrzebków jest ich smażenie. Pamiętajmy jednak, by nie przekraczać czasu smażenia, który powinien wynosić nie więcej niż dwie minuty.

Na nasze danie potrzebujemy: kilka przegrzebków, masło, czosnek, natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy całe ząbki czosnku, lekko je podsmażamy. Układamy przegrzebki, smażymy krótko, wyjmujemy na talerz, polewamy masłem i posypujemy natką pietruszki.

Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole

Przegrzebki zapiekane

Jeśli udało nam się zdobyć małże św. Jakuba w muszlach, wykorzystajmy to do przygotowania znakomitej przekąski.

Składniki: kilka przegrzebków w muszlach, świeże chili, natka pietruszki, masło, bułka tarta. Małże otwieramy, czyścimy, pozostawiamy jedynie mięsień i ikrę. Chili i natkę siekamy, mieszamy z miękkim masłem i bułką tartą. Farsz układamy na muszli obok małża i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około pięć minut.

Przegrzebki panierowane

Chrupiące, ale jednocześnie delikatne przegrzebki zrobimy w domu bez trudu. Dziesięć minut i mamy gotowe danie.

Potrzebujemy: kilka małży, mąkę, jajko, bułkę tartą, olej. Sposób przyrządzenia jest banalnie prosty: małże obtaczamy w mące, jajku i bułce. Wrzucamy do rozgrzanego głębokiego tłuszczu i smażymy maksymalnie dwie minuty. Podajemy na liściach sałaty.

Sałatka z przegrzebków

Usmażone małże możemy wykorzystać w różnego typu sałatkach, zawierających również inne owoce morza.

Składniki: kilka usmażonych przegrzebków, kilka ugotowanych krewetek, rukola, pomidory, ogórki, majonez, keczup, pieprz, sól. Przegrzebki kroimy na pół, krewetki obieramy ze skorupek. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Z majonezu i keczupu robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem tuż przed podaniem.

Carpaccio z przegrzebków

Małże św. Jakuba smakują równie dobrze na surowo, jeśli, oczywiście, są świeże. Możemy z nich przygotować szybkie i smaczne carpaccio.

Potrzebujemy: kilka przegrzebków, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz. Małże kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Schładzamy w lodówce i podajemy z bagietką.

Smażone przegrzebki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje