Trwa ładowanie...

Przegrzebki na 5 sposobów. Najdelikatniejsze owoce morza na talerzu

Małże świętego Jakuba, czyli przegrzebki, to jeden z najwykwintniejszych i najdelikatniejszych owoców morza. Muszą być koniecznie świeże, a ich obróbka powinna być bardzo krótka. Te mięsiste małże smakują równie dobrze lekko podsmażone, jak i na surowo. Najważniejsze w ich przygotowaniu jest to, by ich nie przegotować. Im dłuższy kontakt z wysoką temperaturą, tym przegrzebki robią się bardziej gumowate. A że jest to produkt dość drogi, szkoda byłoby go marnować. Oto pięć naszych propozycji na pyszne dania z przegrzebków.

Przegrzebki na 5 sposobówPrzegrzebki na 5 sposobówŹródło: 123RF
d2nkmbl
d2nkmbl

Przegrzebki smażone

Najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie przegrzebków jest ich smażenie. Pamiętajmy jednak, by nie przekraczać czasu smażenia, który powinien wynosić nie więcej niż dwie minuty.

Na nasze danie potrzebujemy: kilka przegrzebków, masło, czosnek, natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy całe ząbki czosnku, lekko je podsmażamy. Układamy przegrzebki, smażymy krótko, wyjmujemy na talerz, polewamy masłem i posypujemy natką pietruszki.

Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole

Przegrzebki zapiekane

Jeśli udało nam się zdobyć małże św. Jakuba w muszlach, wykorzystajmy to do przygotowania znakomitej przekąski.

d2nkmbl

Składniki: kilka przegrzebków w muszlach, świeże chili, natka pietruszki, masło, bułka tarta. Małże otwieramy, czyścimy, pozostawiamy jedynie mięsień i ikrę. Chili i natkę siekamy, mieszamy z miękkim masłem i bułką tartą. Farsz układamy na muszli obok małża i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około pięć minut.

Przegrzebki panierowane

Chrupiące, ale jednocześnie delikatne przegrzebki zrobimy w domu bez trudu. Dziesięć minut i mamy gotowe danie.

Potrzebujemy: kilka małży, mąkę, jajko, bułkę tartą, olej. Sposób przyrządzenia jest banalnie prosty: małże obtaczamy w mące, jajku i bułce. Wrzucamy do rozgrzanego głębokiego tłuszczu i smażymy maksymalnie dwie minuty. Podajemy na liściach sałaty.

Sałatka z przegrzebków

Usmażone małże możemy wykorzystać w różnego typu sałatkach, zawierających również inne owoce morza.

d2nkmbl

Składniki: kilka usmażonych przegrzebków, kilka ugotowanych krewetek, rukola, pomidory, ogórki, majonez, keczup, pieprz, sól. Przegrzebki kroimy na pół, krewetki obieramy ze skorupek. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Z majonezu i keczupu robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem tuż przed podaniem.

Carpaccio z przegrzebków

Małże św. Jakuba smakują równie dobrze na surowo, jeśli, oczywiście, są świeże. Możemy z nich przygotować szybkie i smaczne carpaccio.

Potrzebujemy: kilka przegrzebków, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz. Małże kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Schładzamy w lodówce i podajemy z bagietką.

Smażone przegrzebki 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2nkmbl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2nkmbl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nkmbl
Więcej tematów