Przegrzebki na 5 sposobów. Najdelikatniejsze owoce morza na talerzu

Małże świętego Jakuba, czyli przegrzebki, to jeden z najwykwintniejszych i najdelikatniejszych owoców morza. Muszą być koniecznie świeże, a ich obróbka powinna być bardzo krótka. Te mięsiste małże smakują równie dobrze lekko podsmażone, jak i na surowo. Najważniejsze w ich przygotowaniu jest to, by ich nie przegotować. Im dłuższy kontakt z wysoką temperaturą, tym przegrzebki robią się bardziej gumowate. A że jest to produkt dość drogi, szkoda byłoby go marnować. Oto pięć naszych propozycji na pyszne dania z przegrzebków.

Surowe przegrzebkiPrzegrzebki na 5 sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Przegrzebki smażone

Najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie przegrzebków jest ich smażenie. Pamiętajmy jednak, by nie przekraczać czasu smażenia, który powinien wynosić nie więcej niż dwie minuty.

Na nasze danie potrzebujemy: kilka przegrzebków, masło, czosnek, natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy całe ząbki czosnku, lekko je podsmażamy. Układamy przegrzebki, smażymy krótko, wyjmujemy na talerz, polewamy masłem i posypujemy natką pietruszki.

Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole

Przegrzebki zapiekane

Jeśli udało nam się zdobyć małże św. Jakuba w muszlach, wykorzystajmy to do przygotowania znakomitej przekąski.

Składniki: kilka przegrzebków w muszlach, świeże chili, natka pietruszki, masło, bułka tarta. Małże otwieramy, czyścimy, pozostawiamy jedynie mięsień i ikrę. Chili i natkę siekamy, mieszamy z miękkim masłem i bułką tartą. Farsz układamy na muszli obok małża i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około pięć minut.

Przegrzebki panierowane

Chrupiące, ale jednocześnie delikatne przegrzebki zrobimy w domu bez trudu. Dziesięć minut i mamy gotowe danie.

Potrzebujemy: kilka małży, mąkę, jajko, bułkę tartą, olej. Sposób przyrządzenia jest banalnie prosty: małże obtaczamy w mące, jajku i bułce. Wrzucamy do rozgrzanego głębokiego tłuszczu i smażymy maksymalnie dwie minuty. Podajemy na liściach sałaty.

Sałatka z przegrzebków

Usmażone małże możemy wykorzystać w różnego typu sałatkach, zawierających również inne owoce morza.

Składniki: kilka usmażonych przegrzebków, kilka ugotowanych krewetek, rukola, pomidory, ogórki, majonez, keczup, pieprz, sól. Przegrzebki kroimy na pół, krewetki obieramy ze skorupek. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Z majonezu i keczupu robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem tuż przed podaniem.

Carpaccio z przegrzebków

Małże św. Jakuba smakują równie dobrze na surowo, jeśli, oczywiście, są świeże. Możemy z nich przygotować szybkie i smaczne carpaccio.

Potrzebujemy: kilka przegrzebków, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz. Małże kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Schładzamy w lodówce i podajemy z bagietką.

Smażone przegrzebki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać