Dieta w chorobie Hashimoto. Krewetki błyskawiczne z kiełkami
Kuchnia azjatycka zyskuje coraz więcej sympatyków. Okazuje się również, że orientalne dania mogą być nie tylko bardzo smaczne ale i zdrowe. Agata Lewandowska, autorka książki "Dieta w chorobie Hashimoto" proponuje obiad składający się z krewetek z kiełkami.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 280 g mrożonych krewetek
- 300–350 g mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej (bez dodatków)
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ⅓ opakowania kiełków na patelnię typu stir fry
- 2 łyżki sezamu
- sól i pieprz
- mielona ostra papryka lub chili
- przyprawa do dań orientalnych bez glutaminianu sodu i innych dodatków (opcjonalnie)
Przepis
1. Warzywa rozmroź w temperaturze pokojowej.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Na patelni rozgrzej olej.
4. Krewetki wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem, wrzuć na patelnię i podsmażaj 60–80 sekund, mieszając.
5. Przełóż krewetki do miski, a na patelnię wrzuć kiełki. Smaż je 1–2 minuty, następnie dodaj warzywa, sezam i duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
6. Dopraw do smaku przyprawami, następnie dorzuć krewetki i pozostaw wszystko na patelni, by temperatura składników się wyrównała, a potem od razu podawaj.