Trwa ładowanie...
d4fes80
d4fes80

Kremowy makaron z groszkiem i łososiem

Przepis
3.4
(10 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 filet (100 g) łososia wędzonego na zimno
    • 400 g makaronu rurki, świderki lub muszelki
    • 200 g zielonego groszku (wykorzystany Nordis groszek zielony)
    • 200 ml śmietany 30 %
    • 1/2 szklanki bulionu lub gorącej wody
    • 2 długie gałązki rozmarynu
    • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku.
Przepis

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Filet z łososia rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki. Groszek wsypujemy na ok. 1 minutę do gotującej się wody, aby się rozmroził i natychmiast przekładamy do zimnej. Dzięki temu zabiegowi zachowa swój piękny, jasnozielony kolor. Na patelnię wlewamy śmietanę, wodę lub bulion i wrzucamy fragmentu filetu z łososia, listki rozmarynu, gałkę i dusimy ok. 2 minuty.

Groszek cukrowy to odmiana grochu, która doskonale poddaje się mrożeniu. W tej postaci zachowuje swój świeży, zielony kolor. Danie przyrządzone z mrożonego groszku wygląda bardziej smakowicie, niż zrobione na bazie groszku z puszki.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Share
d4fes80

d4fes80
d4fes80
d4fes80