Kremowy makaron z groszkiem i łososiem
- 1 filet (100 g) łososia wędzonego na zimno
- 400 g makaronu rurki, świderki lub muszelki
- 200 g zielonego groszku (wykorzystany Nordis groszek zielony)
- 200 ml śmietany 30 %
- 1/2 szklanki bulionu lub gorącej wody
- 2 długie gałązki rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Filet z łososia rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki. Groszek wsypujemy na ok. 1 minutę do gotującej się wody, aby się rozmroził i natychmiast przekładamy do zimnej. Dzięki temu zabiegowi zachowa swój piękny, jasnozielony kolor. Na patelnię wlewamy śmietanę, wodę lub bulion i wrzucamy fragmentu filetu z łososia, listki rozmarynu, gałkę i dusimy ok. 2 minuty.
Groszek cukrowy to odmiana grochu, która doskonale poddaje się mrożeniu. W tej postaci zachowuje swój świeży, zielony kolor. Danie przyrządzone z mrożonego groszku wygląda bardziej smakowicie, niż zrobione na bazie groszku z puszki.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze