Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu

Dynia stwarza w kuchni wiele możliwości. Możemy przygotować z niej zupę, ciasto, puree, dodać do makaronu, zapiekanki czy zamarynować na zimę. Tym razem proponujemy włoskie risotto z dynią piżmową. Sekretem udanego dania jest odpowiedni ryż.

Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim styluKremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka ryżu arborio,
  • 250 g dyni piżmowej,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 3 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • olej do smażenia,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • kilka listków świeżej szałwii,
  • tarty parmezan.

Przepis

Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Szalotkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek z cebulą i zeszklij. Dodaj ryż, smaż ok. 2 minut. Następnie partiami dodawaj bulion. Zanim wlejesz kolejną łyżkę, poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec wlej wino. Wymieszaj. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć dynię, oprósz solą, pieprzem i podsmaż. Podsmażoną dynię dodaj do risotto. Smaż jeszcze przez chwilę. Wyłącz ogień. Dodaj szałwię, gałkę muszkatołową, masło i ser. Wymieszaj. Odczekaj 2 minuty i podawaj.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja