Trwa ładowanie...
d2j69im
25-02-2022 11:30

Kremowa zupa z pieczonego selera i czosnku

Przepis

Kremowa zupa z pieczonego selera i czosnku o tej porze roku to prawdziwie komfortowe danie na obiad lub ciepłą kolację. Sycąca, rozgrzewająca i zdrowa. Naprawdę nie potrzeba wiele wysiłku, aby ją przygotować. Jest prosta i jednocześnie wybornie smakuje. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d2j69im
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 1 bulwa selera o wadze 500 g
  • 1 główka czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • do podania: płatki chili, gomasio (japońska sól sezamowa), natka pietruszki
Przepis
  • Dokładnie umyty i osuszony korzeń selera i czosnek zawijam w papier do pieczenia, zawiązuję sznurkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekę aż seler będzie miękki.
  • Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Szalotkę w piórka. Podsmażam razem na oliwie i przekładam do garnka z bulionem. Gotuję do miękkości ziemniaków.
  • Odwijam z papieru i obieram ze skóry seler i czosnek, kroję seler na kawałki i przekładam razem i z czosnkiem, szalotką i ziemniakami do kielicha blendera. Miksuję na prawie gładką masę. Do bulionu dodaję zmiksowane warzywa, doprawiam solą i pieprzem.
  • Podgrzewam wszystko razem, mieszam i wlewam na talerze. Posypuję chili, gomasio i natką.
  • Podaję z focaccią, ale dobrze pasują też grzanki z bagietki.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kremowa zupa z pieczonego selera i czosnku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d2j69im

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2j69im
d2j69im
d2j69im
d2j69im
Więcej tematów
d2j69im