Kremowa zupa z pieczonego selera i czosnku
Przepis
Kremowa zupa z pieczonego selera i czosnku o tej porze roku to prawdziwie komfortowe danie na obiad lub ciepłą kolację. Sycąca, rozgrzewająca i zdrowa. Naprawdę nie potrzeba wiele wysiłku, aby ją przygotować. Jest prosta i jednocześnie wybornie smakuje. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Składniki
Przepis
- Dokładnie umyty i osuszony korzeń selera i czosnek zawijam w papier do pieczenia, zawiązuję sznurkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekę aż seler będzie miękki.
- Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Szalotkę w piórka. Podsmażam razem na oliwie i przekładam do garnka z bulionem. Gotuję do miękkości ziemniaków.
- Odwijam z papieru i obieram ze skóry seler i czosnek, kroję seler na kawałki i przekładam razem i z czosnkiem, szalotką i ziemniakami do kielicha blendera. Miksuję na prawie gładką masę. Do bulionu dodaję zmiksowane warzywa, doprawiam solą i pieprzem.
- Podgrzewam wszystko razem, mieszam i wlewam na talerze. Posypuję chili, gomasio i natką.
- Podaję z focaccią, ale dobrze pasują też grzanki z bagietki.
Zobacz też: wieniec na zakwasie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kremowa zupa z pieczonego selera i czosnku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.