Kradzione, a tuczy

Tradycyjne polskie potrawy, które nie są z Polski

Obraz

/ 10Tradycyjne polskie, ale nie z Polski

Obraz
© Jupiterimages/Brand X Pictures/Thinkstock

Wiadomo powszechnie, że fasolki po bretońsku we Francji nie uświadczymy, podobnie jak ryby po grecku w Grecji. Wiele potraw znanych w Polsce ma bowiem nazwy wzięte po prostu z kapelusza. Są jednak w naszej kuchni potrawy uważane za typowo polskie, choć takimi nie są. Sznycel, wuzetka, knedle, kołduny, pierogi, łazanki czy naleśniki jemy bardzo często. W każdej książce kucharskiej poświęconej polskiej kuchni są one bardzo szeroko omówione, choć przywędrowały na nasze stoły z różnych stron świata.

/ 10Schabowy a la sznycel

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Sznycel oryginalnie pochodzi z Austrii. Wiener Schnitzel to kawałek rozbitego tłuczkiem prawie na grubość papieru mięsa cielęcego, panierowany w jajku i bułce tartej, smażony obowiązkowo na maśle i podawany z cząstką cytryny. W Polsce austriacki sznycel zrobił zawrotną karierę. W wielu miejscach stał się nawet kultowym kotletem schabowym. Oryginalny, nasz, polski, kotlet schabowy MUSI mieć swoją odpowiednią grubość i koniecznie kawałek kostki.

/ 10Sznycel z indyka?

Obraz
© iStockphoto/Thinsktock

Kotlety podawane w niektórych restauracjach tak naprawdę są jednak sznyclami - cienkie jak wiór i bezkostne. Austriackie sznycle obowiązkowo muszą być z cielęciny. Ale co to dla Polaka za różnica? I stąd pełno w knajpianych kartach sznycli z wołowiny, kurczaka czy indyka. Co z tego, że z oryginałem nie mają nich wspólnego, skoro nazwa jest znana wszystkim?

/ 10Kiełbasa też nie nasza...

Obraz
© sxc.hu

Zachwycamy się tym, że w amerykańskich sklepach polska kiełbasa jest często poszukiwanym rarytasem, a ludzie zza granicy kojarzą nasz kraj z kiełbasą. A to nie jest nasz pomysł! Kiełbasa przywędrowała prawdopodobnie do Polski z karawanami kupieckimi z czasów rzymskich.

/ 10Umiemy ją dobrze zrobić

Obraz
© sxc.hu

Rzymianie bowiem byli prawdziwymi koneserami kiełbas. Nadziewali jelita czym się dało - nawet owocami, tworząc takie właśnie kiełbaski. Żołnierze rzymscy, podbijając świat, byli zawsze zaopatrzeni w suszone kiełbasy - podstawowe źródło białka. Polacy, nie sposób nam tego odmówić, bardzo mocno wpłynęli jednak na podniesienie powagi kiełbasy. Nasze wędliny tego typu są rzeczywiście jednymi z najlepszych na świecie.

/ 10Parówka, czyli kiełbaska wiedeńska

Obraz
© sxc.hu

Paróweczka na śniadanie? Jak najbardziej. To też nie jest polski wymysł. Podobno wymyślił ją bawarski rzeźnik Johann Georg Lahner z miasteczka Gasseldorf. W oryginale jej nazwa brzmiała kiełbaska wiedeńska, ale w Polsce szybko zmieniono jej nazwę na parówka (od sposobu przetwarzania). Parówka z Niemiec opanowała w krótkim czasie nie tylko polskie stoły, ale praktycznie cały świat.

/ 10"Bijemy się o złotą patelnię!"

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

"- Wuzetka do kawy obowiązkowa!" - mówi kelnerka. "- Bijemy się o złotą patelnię!" - ten dialog z filmu "Miś" znają chyba wszyscy. A ciastko-bohater tej scenki nie powinien nam się kojarzyć z trasą W-Z w Warszawie (piętrową tak jak ciastko), ale z Niemcami.

/ 10Wuzetka,czyli torcik szwarcwaldzki

Obraz
© iStockphoto/Thikstock

Ojcem naszej poczciwej wuzetki jest bowiem jeden z najbardziej luksusowych słodyczy początku XX wieku - torcik szwarcwaldzki. Tak jak wuzetka składa się z warstw ciemnego ciasta przekładanego jasnym kremem. Na całym świecie jest nadal tortem szwarcwaldzkim, ale w Polsce już nie. I chyba tak zostanie nawet wtedy, gdy wszystkie trasy W-Z będą wybudowane.

/ 10Kołduny z Azji

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Kołdunami częstujemy wielu zagranicznych gości chcących spróbować prawdziwej polskiej kuchni. A ta potrawa przywędrowała do nas z Litwy, a na Litwę ze wschodu, razem z Tatarami. Siekane mięso zawinięte w ciasto to tradycyjna potrawa stepowych ludów Azji. Ale dla nas kołduny i tak zawsze będą polskie.

10 / 10Kuchnie świata się łączą

Obraz
© Stockbyte/Thinkstock

Można wymieniać wiele jeszcze dań, które zapożyczyliśmy od innych (naleśniki z Francji, łazanki z Włoch, knedle z Czech), ale czy ma to sens? Kuchnia świata się łączy. Makaron je codziennie kilka miliardów ludzi, ziemniaki uprawia się w tradycyjnie ryżowych Chinach, hot-dogi znajdziemy nawet w wegetariańskich Indiach. Teraz czas na kolejny krok: by w przepisach, np. Australii, pojawił się żurek. Bo żurek naprawdę jest nasz, polski. Z dziada pradziada.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji