Kotlety z łososia z dipem i surówką. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracy
Kolejny zestaw obiadowy do pudełka – tym razem dla miłośników łososia. Przygotowałam go w troszkę innej odsłonie, bo w postaci prostych kotlecików z patelni. Do pojemnika zapakowałam też lekki i puszysty dip oraz porcję warzyw – jedną ze swoich ulubionych surówek na bazie kiszonej kapusty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Kotlety z łososia:
- 1 jajko (L)
- 150 g surowego filetu z łososia bez skóry i ości
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki gładkiej musztardy (14 g)
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
- 1 ząbek czosnku
- 3 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej (30 g)
- 1 łyżka oleju do smażenia (15 g)
Dip z serka wiejskiego i chrzanu:
- 200 g lekkiego serka wiejskiego wraz ze śmietanką
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka (7 g) (lub więcej do smaku)
- Sól i pieprz do smaku
Surówka z kiszonej kapusty z musztardą:
- 150 g kiszonej kapusty
- Pół marchewki (50 g)
- 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki orzeszków ziemnych (30 g), uprażonych na suchej patelni i drobno posiekanych
Sos:
- 1 łyżka oliwy (15 g)
- 2 łyżeczki musztardy ziarnistej (14 g)
- 1 łyżeczka erytrolu (5 g) (lub więcej do smaku)
- 1 łyżeczka wody
- Pieprz do smaku
Kotlety:
- Jajko roztrzepujemy w dużej misce. Łososia rozdrabniamy w malakserze, polewamy sokiem z cytryny i dodajemy do jajka. Do miski dokładamy dymkę razem z koperkiem, musztardą, sypkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wsypujemy mąkę, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy małe porcje masy, formując płaskie kotleciki. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią i przestaną być surowe w środku.
- Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub na zimno z dipem.
Dip:
- Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku i blendujemy do powstania puszystego sosu.
Surówka:
- Kapustę odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę i szczypior drobno siekamy. Składniki sosu łączymy w małej miseczce.
- Kapustę, marchew, cebulę, szczypior i natkę pietruszki przekładamy do dużej miski. Dodajemy sos, mieszamy, nakładamy do pojemników i posypujemy orzeszkami. Przed podaniem surówkę warto schłodzić w lodówce.
Więcej smakowitych pomysłów na smaczne i dietetyczne posiłki znajdziecie w książce Malwiny Bareły "Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze