Trwa ładowanie...
d1x8xnz
oprac. Katarzyna Gileta
06-10-2021 14:09

Kotlety z łososia z dipem i surówką. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracy

Przepis

Kolejny zestaw obiadowy do pudełka – tym razem dla miłośników łososia. Przygotowałam go w troszkę innej odsłonie, bo w postaci prostych kotlecików z patelni. Do pojemnika zapakowałam też lekki i puszysty dip oraz porcję warzyw – jedną ze swoich ulubionych surówek na bazie kiszonej kapusty.

d1x8xnz
2.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Kotlety z łososia:

  • 1 jajko (L)
  • 150 g surowego filetu z łososia bez skóry i ości
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy (14 g)
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej (30 g)
  • 1 łyżka oleju do smażenia (15 g)

Dip z serka wiejskiego i chrzanu:

  • 200 g lekkiego serka wiejskiego wraz ze śmietanką
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka (7 g) (lub więcej do smaku)
  • Sól i pieprz do smaku

Surówka z kiszonej kapusty z musztardą:

  • 150 g kiszonej kapusty
  • Pół marchewki (50 g)
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (30 g), uprażonych na suchej patelni i drobno posiekanych

Sos:

  • 1 łyżka oliwy (15 g)
  • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej (14 g)
  • 1 łyżeczka erytrolu (5 g) (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka wody
  • Pieprz do smaku
Przepis

Kotlety:

  • Jajko roztrzepujemy w dużej misce. Łososia rozdrabniamy w malakserze, polewamy sokiem z cytryny i dodajemy do jajka. Do miski dokładamy dymkę razem z koperkiem, musztardą, sypkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wsypujemy mąkę, mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy małe porcje masy, formując płaskie kotleciki. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią i przestaną być surowe w środku.
  • Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub na zimno z dipem.

Dip:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku i blendujemy do powstania puszystego sosu.

Surówka:

  • Kapustę odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę i szczypior drobno siekamy. Składniki sosu łączymy w małej miseczce.
  • Kapustę, marchew, cebulę, szczypior i natkę pietruszki przekładamy do dużej miski. Dodajemy sos, mieszamy, nakładamy do pojemników i posypujemy orzeszkami. Przed podaniem surówkę warto schłodzić w lodówce.

Więcej smakowitych pomysłów na smaczne i dietetyczne posiłki znajdziecie w książce Malwiny Bareły "Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kotlety z łososia z dipem i surówką. Zapakuj do pudełka i zabierz do pracy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1x8xnz

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1x8xnz
d1x8xnz
d1x8xnz
d1x8xnz
Więcej tematów
d1x8xnz