Kotlety z kalafiora. Smakowity patent na bezmięsny obiad
Złocista skórka i mięciutki środek. Kotlety z kalafiora to pyszne i niedrogie danie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać z ulubioną sałatką lub dipem czosnkowo-ziołowym.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kalafior,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- 1 cebula cukrowa,
- bułka tarta,
- 2 łyżki tartego żółtego sera,
- sól, pieprz,
- mielona papryka,
- zioła prowansalskie,
- olej do smażenia.
Przepis
Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Wrzuć je go osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut (ma być al dente). Odcedź i przełóż do dużej miski. Rozdrobnij widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę pokrój w drobną i zeszklij na oleju. Dodaj do kalafiora. Koperek posiekaj. Dodaj pozostałe składniki – jajka, bułkę tartą, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser. Wyrób. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj bułki tartej. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl