Kotlety schabowe z młodą kapustą. Obiad palce lizać
Kotlety schabowe pod pierzynką z młodej kapusty to bardzo proste i szybkie danie w niecodziennym wydaniu. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają genialnemu połączeniu kilku tajemniczych składników. Nikt nie przejdzie obok tych kotletów obojętnie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg schabu
 - bułka tarta do panierki
 - 3 jajka
 - olej do smażenia
 - sól, pieprz
 
Składniki na pierzynkę:
- 1 główka młodej kapusty
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 papryka czerwona
 - 1 łyżeczka octu
 - 2 serki topione (200 g)
 - sól, pieprz
 
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję plastry i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą, panieruję w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku, ponownie w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu kotlety układam na półmisku.
 - Cebulę, czosnek obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
 - Do warzyw dodaję drobno pokrojoną kapustę oraz pokrojoną w małe paseczki paprykę, smażę mieszając około 20 minut. Następnie doprawiam pieprzem, solą, wlewam ocet i na koniec dodaję serki topione. Smażę do chwili rozpuszczenia się serków.
 - Warzywa nakładam na każdy kotlet schabowy i podaję. Można przed podaniem jeszcze rozgrzać w piekarniku.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl