Kotlety schabowe z młodą kapustą. Obiad palce lizać
Kotlety schabowe pod pierzynką z młodej kapusty to bardzo proste i szybkie danie w niecodziennym wydaniu. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają genialnemu połączeniu kilku tajemniczych składników. Nikt nie przejdzie obok tych kotletów obojętnie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg schabu
- bułka tarta do panierki
- 3 jajka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Składniki na pierzynkę:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka octu
- 2 serki topione (200 g)
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję plastry i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą, panieruję w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku, ponownie w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu kotlety układam na półmisku.
- Cebulę, czosnek obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
- Do warzyw dodaję drobno pokrojoną kapustę oraz pokrojoną w małe paseczki paprykę, smażę mieszając około 20 minut. Następnie doprawiam pieprzem, solą, wlewam ocet i na koniec dodaję serki topione. Smażę do chwili rozpuszczenia się serków.
- Warzywa nakładam na każdy kotlet schabowy i podaję. Można przed podaniem jeszcze rozgrzać w piekarniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl