Kotlety schabowe z kaszą jaglaną i purée z marchwi

Panierowany plaster mięsa wieprzowego podawany z ziemniakami i zasmażaną kapustą to absolutna klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad. ja jednak podaję schabowego nietypowo, bo z kaszą jaglaną i marchewkowym puree. Zobaczcie przepis.

Kotlety schabowe z kaszą jaglaną i purée z marchwiKotlety schabowe z kaszą jaglaną i purée z marchwi

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 1/2 kg marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g kaszy jaglanej
  • szczypta szafranu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 kostka bulionu lub przyprawa uniwersalna

Przepis

Czyścimy kotlety schabowe z nadmiernej ilości błon i ścięgien.Marynujemy mięso w soli, pieprzu i czosnku około pół godziny.Płuczemy kaszę w wodzie, następnie chwilę gotujemy i odcedzamy.Przygotowujemy bulion do gotowania kaszy z kostki lub przyprawy uniwersalnej, wsypujemy kaszę i gotujemy 20 minut do miękkości; w trakcie gotowania dosypujemy szczyptę szafranu.Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka i dusimy 15 minut z dodatkiem wody, soli, pieprzu i 2 łyżek masła.Ugotowaną marchewkę z cebulą miksujemy, aby uzyskać purée.Wlewamy oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię i wkładamy 1? 2 gałązki świeżego rozmarynu.Zamarynowane kotlety smażymy na patelni po 2 minuty każdą stronę, pod koniec smażenia na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy masło. Z ugotowanej kaszy formujemy ozdobne kluseczki za pomocą dwóch łyżek stołowych, nakładamy na talerze.Dokładamy purée z marchwi i usmażone kotlety.Na koniec polewamy sosem z octu balsamicznego z patelni.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości