Kotlety schabowe z kaszą jaglaną i purée z marchwi
Panierowany plaster mięsa wieprzowego podawany z ziemniakami i zasmażaną kapustą to absolutna klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad. ja jednak podaję schabowego nietypowo, bo z kaszą jaglaną i marchewkowym puree. Zobaczcie przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Czyścimy kotlety schabowe z nadmiernej ilości błon i ścięgien.Marynujemy mięso w soli, pieprzu i czosnku około pół godziny.Płuczemy kaszę w wodzie, następnie chwilę gotujemy i odcedzamy.Przygotowujemy bulion do gotowania kaszy z kostki lub przyprawy uniwersalnej, wsypujemy kaszę i gotujemy 20 minut do miękkości; w trakcie gotowania dosypujemy szczyptę szafranu.Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka i dusimy 15 minut z dodatkiem wody, soli, pieprzu i 2 łyżek masła.Ugotowaną marchewkę z cebulą miksujemy, aby uzyskać purée.Wlewamy oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię i wkładamy 1? 2 gałązki świeżego rozmarynu.Zamarynowane kotlety smażymy na patelni po 2 minuty każdą stronę, pod koniec smażenia na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy masło. Z ugotowanej kaszy formujemy ozdobne kluseczki za pomocą dwóch łyżek stołowych, nakładamy na talerze.Dokładamy purée z marchwi i usmażone kotlety.Na koniec polewamy sosem z octu balsamicznego z patelni.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze