Trwa ładowanie...
d4ap1tr
05-11-2008 20:19

Kotlety schabowe z kaszą jaglaną i purée z marchwi

Przepis

Panierowany plaster mięsa wieprzowego podawany z ziemniakami i zasmażaną kapustą to absolutna klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad. ja jednak podaję schabowego nietypowo, bo z kaszą jaglaną i marchewkowym puree. Zobaczcie przepis.

d4ap1tr
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123
Źródło: 123
Składniki
  • 4 kotlety schabowe
  • 1/2 kg marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g kaszy jaglanej
  • szczypta szafranu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 kostka bulionu lub przyprawa uniwersalna
Przepis

Czyścimy kotlety schabowe z nadmiernej ilości błon i ścięgien.Marynujemy mięso w soli, pieprzu i czosnku około pół godziny.Płuczemy kaszę w wodzie, następnie chwilę gotujemy i odcedzamy.Przygotowujemy bulion do gotowania kaszy z kostki lub przyprawy uniwersalnej, wsypujemy kaszę i gotujemy 20 minut do miękkości; w trakcie gotowania dosypujemy szczyptę szafranu.Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka i dusimy 15 minut z dodatkiem wody, soli, pieprzu i 2 łyżek masła.Ugotowaną marchewkę z cebulą miksujemy, aby uzyskać purée.Wlewamy oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię i wkładamy 1? 2 gałązki świeżego rozmarynu.Zamarynowane kotlety smażymy na patelni po 2 minuty każdą stronę, pod koniec smażenia na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy masło. Z ugotowanej kaszy formujemy ozdobne kluseczki za pomocą dwóch łyżek stołowych, nakładamy na talerze.Dokładamy purée z marchwi i usmażone kotlety.Na koniec polewamy sosem z octu balsamicznego z patelni.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Kotlety schabowe z kaszą jaglaną i purée z marchwi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ap1tr
d4ap1tr
d4ap1tr
d4ap1tr
Więcej tematów
d4ap1tr