Trwa ładowanie...
d3zrlz5
05-11-2008 20:19

Kotlety schabowe z kaszą jaglaną i purée z marchwi

Przepis

Panierowany plaster mięsa wieprzowego podawany z ziemniakami i zasmażaną kapustą to absolutna klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad. ja jednak podaję schabowego nietypowo, bo z kaszą jaglaną i marchewkowym puree. Zobaczcie przepis.

d3zrlz5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123
Źródło: 123
Składniki
  • 4 kotlety schabowe
  • 1/2 kg marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g kaszy jaglanej
  • szczypta szafranu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 kostka bulionu lub przyprawa uniwersalna
Przepis

Czyścimy kotlety schabowe z nadmiernej ilości błon i ścięgien.Marynujemy mięso w soli, pieprzu i czosnku około pół godziny.Płuczemy kaszę w wodzie, następnie chwilę gotujemy i odcedzamy.Przygotowujemy bulion do gotowania kaszy z kostki lub przyprawy uniwersalnej, wsypujemy kaszę i gotujemy 20 minut do miękkości; w trakcie gotowania dosypujemy szczyptę szafranu.Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka i dusimy 15 minut z dodatkiem wody, soli, pieprzu i 2 łyżek masła.Ugotowaną marchewkę z cebulą miksujemy, aby uzyskać purée.Wlewamy oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię i wkładamy 1? 2 gałązki świeżego rozmarynu.Zamarynowane kotlety smażymy na patelni po 2 minuty każdą stronę, pod koniec smażenia na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy masło. Z ugotowanej kaszy formujemy ozdobne kluseczki za pomocą dwóch łyżek stołowych, nakładamy na talerze.Dokładamy purée z marchwi i usmażone kotlety.Na koniec polewamy sosem z octu balsamicznego z patelni.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Kotlety schabowe z kaszą jaglaną i purée z marchwi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj