Kotlety schabowe Magdy Gessler. Genialny przepis!

Kotlet schabowy z kością to jedna z polecanych potraw przez Magdę Gessler. Słynna restauratorka włączyła ten przysmak w menu kilku lokalu po "Kuchenny rewolucjach". Smażyła go m.in. w "Babim dole" na Kaszubach i "Obiady domowe po jabłonką".

SchabowyKotlet schabowy to zdecydowanie król polskiej kuchni tradycyjnej
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Sekret smaku to odpowiednio wybrane mięso. Wieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, z widoczną warstwą tłuszczu, a w środku zawierać włókna. Tłuszcz w trakcie smażenia wytapia się, a dzięki czemu schabowy zyska wyjątkową soczystość. Ponadto wieprzowinę moczy się przed smażeniem w mleku z dodatkiem cebuli lub marynuje w cebuli. Ważne, aby mięso smażyć na smalcu, a nie na oleju.

Kotlet schabowy według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 500 ml mleka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 jajka zmieszane z 2 łyżkami wody
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 4 kotlety.
  2. Mięso rozbij tłuczkiem. Najlepszy będzie drewniany, ponieważ nie uszkodzi włókiem mięsa.
  3. Cebulę pokój w piórka.
  4. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułóż cebulę, posyp rozmarynem i zalej mlekiem. Przykryj i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  5. Wyciągnij mięso z zalewy i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
  6. Kotlety dopraw z każdej strony solą i pieprzem.
  7. Każdy kotlet obtocz w mące, następnie w wymieszanym jajku i na końcu w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety smażmy z obu stron do momentu, aż będą złociste.

Kotlety pożarskie krok po kroku

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności