Kotlety schabowe Magdy Gessler. Genialny przepis!
Kotlet schabowy z kością to jedna z polecanych potraw przez Magdę Gessler. Słynna restauratorka włączyła ten przysmak w menu kilku lokalu po "Kuchenny rewolucjach". Smażyła go m.in. w "Babim dole" na Kaszubach i "Obiady domowe po jabłonką".
Sekret smaku to odpowiednio wybrane mięso. Wieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, z widoczną warstwą tłuszczu, a w środku zawierać włókna. Tłuszcz w trakcie smażenia wytapia się, a dzięki czemu schabowy zyska wyjątkową soczystość. Ponadto wieprzowinę moczy się przed smażeniem w mleku z dodatkiem cebuli lub marynuje w cebuli. Ważne, aby mięso smażyć na smalcu, a nie na oleju.
Kotlet schabowy według Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- 500 g schabu
- 500 ml mleka
- 2 cebule
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 2 jajka zmieszane z 2 łyżkami wody
- bułka tarta
- mąka pszenna
- smalec do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 4 kotlety.
- Mięso rozbij tłuczkiem. Najlepszy będzie drewniany, ponieważ nie uszkodzi włókiem mięsa.
- Cebulę pokój w piórka.
- Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułóż cebulę, posyp rozmarynem i zalej mlekiem. Przykryj i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
- Wyciągnij mięso z zalewy i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
- Kotlety dopraw z każdej strony solą i pieprzem.
- Każdy kotlet obtocz w mące, następnie w wymieszanym jajku i na końcu w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety smażmy z obu stron do momentu, aż będą złociste.