Kotlety mielone pod pierzynką
Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Świetnym dodatkiem do mięsnej masy mogą być pieczarki, biała kapusta, ser feta czy musztarda. Smacznym rozwiązaniem jest także przygotowanie mielonych w piekarniku pod pierzynką z warzyw i żółtego sera. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na kotlety:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- sól
- 1 jajko
Pozostałe składniki:
- 3 cebule czerwone
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 5 ogórków kiszonych
- 100 g sera żółtego
- 6 łyżek ketchupu pikantnego
- Mięso mielone przekładasz do miski, dodajesz obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijasz jajko, wsypujesz bułkę tartą, sól, przyprawę gyros, wlewasz śmietanę i wyrabiasz masę mięsną. Z masy mięsnej robisz sześć kulek, rozpłaszczasz ją dłonią. Następnie układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cebule czerwone obierasz, drobno kroisz. Do cebuli dodajesz ocet, cukier, sól, dokładnie mieszasz. Ogórki kiszone kroisz w plasterki, ser żółty ścierasz na tarce o dużych oczkach.
- Każdy kotlet smarujesz ketchupem, nakładasz po dwie łyżki cebuli czerwonej. Na cebuli układasz plasterki ogórka i posypujesz startym serem żółtym.
- Pieczesz w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
- Kotlety gotowe, podajesz z ziemniakami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze