Trwa ładowanie...
d332qlx
05-12-2022 11:52

Kotlety mielone pod pierzynką

Przepis

Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Świetnym dodatkiem do mięsnej masy mogą być pieczarki, biała kapusta, ser feta czy musztarda. Smacznym rozwiązaniem jest także przygotowanie mielonych w piekarniku pod pierzynką z warzyw i żółtego sera. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d332qlx
1.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Składniki na kotlety:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • sól
  • 1 jajko

Pozostałe składniki:

  • 3 cebule czerwone
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 5 ogórków kiszonych
  • 100 g sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
Przepis
  • Mięso mielone przekładasz do miski, dodajesz obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijasz jajko, wsypujesz bułkę tartą, sól, przyprawę gyros, wlewasz śmietanę i wyrabiasz masę mięsną. Z masy mięsnej robisz sześć kulek, rozpłaszczasz ją dłonią. Następnie układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Cebule czerwone obierasz, drobno kroisz. Do cebuli dodajesz ocet, cukier, sól, dokładnie mieszasz. Ogórki kiszone kroisz w plasterki, ser żółty ścierasz na tarce o dużych oczkach.
  • Każdy kotlet smarujesz ketchupem, nakładasz po dwie łyżki cebuli czerwonej. Na cebuli układasz plasterki ogórka i posypujesz startym serem żółtym.
  • Pieczesz w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Kotlety gotowe, podajesz z ziemniakami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety mielone pod pierzynką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d332qlx
d332qlx
d332qlx
d332qlx
Więcej tematów
d332qlx