Kotlety mielone pieczone na kołderce ziemniaczanej
Oto pomysł na cały obiad w jednym naczyniu. Jeśli chcecie nieco odświeżyć codzienne menu, proponujemy soczyste kotlety mielone zapiekane z żółtym serem na ziemniaczanej kołderce. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na mielone:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 całe jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- sól
Składniki na masę ziemniaczaną:
- 5 dużych ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 40 g masła
- pieprz, sól
Składniki dodatkowe:
- 560 g passaty
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- szczypta chili
- 100 g sera żółtego
- Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, przyprawę gyros, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Z mięsa robię okrągłe kotlety, następnie smażę na rozgrzanym oleju.
- Pod koniec smażenia podlewam passatą, dodaję ketchup, chili, gotuję do chwili zagotowania.
- Sposób przygotowania masy ziemniaczanej: ziemniaki, marchewki obieram, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję. Po ugotowaniu odlewam wodę, dodaję masło, pieprz, ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
- Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju, po usmażeniu łączę z ziemniakami.
- Układanie warstw: masę ziemniaczaną układam na dnie naczynia żaroodpornego.
- Na ziemniakach układam kotlety mielone z sosem i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
- Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze