Kotlety mielone Magdy Gessler. Jakiego mięsa używa znana restauratorka?
Magda Gessler ma własny przepis na soczyste i pełne smaku kotlety mielone. Sekret tkwi w doborze mięsa, a także w odpowiednich proporcjach. Zobaczcie, jak zrobić mielone z przepisu Magdy Gessler.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Niektórzy do kotletów mielonych używają wcześniej zmielonego mięsa, które można dostać w każdym supermarkecie. Nie jest jednak tajemnicą, że takie mięso nie jest najwyższej jakości. Dlatego najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je w domu. W ten sposób mamy też wpływ na to, jak tłuste będą nasze kotlety. Niektórzy wolą bowiem chudsze kotlety, a dzięki temu możemy odciąć tłuszcz przed zmieleniem mięsa.
Chociaż kotlety mielone często robi się z samej wieprzowiny, Magda Gessler proponuje, aby użyć zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. Kotlety mają wówczas znacznie bogatszy smak. Ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji — mięsa wołowego powinno być około 1/3 mniej niż wieprzowiny.
Mięso należy wyrabiać najpierw z samą wodą. W ten sposób nabierze ono powietrza, dzięki czemu kotlety będą pulchne i lekkie, a nie zbite i suche.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu
Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler
Składniki:
- 800 g szynki wieprzowej
- ½ kg wołowiny
- 3 cebule
- 1 czerstwa bułka
- 2 jajka
- mleko
- 3 łyżeczki majeranku
- olej
- bułka tarta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyte mięso mielimy w maszynce do mięsa. Dolewamy trochę wody i wyrabiamy przez około 3 minuty.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle, aż się zeszkli.
- Kajzerkę zalewamy mlekiem, aby się namoczyła.
- Do miski z mięsem dodajemy lekko przestudzoną cebulę, jajka, odciśniętą kajzerkę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.