Kotlety mielone Magdy Gessler. Jakiego mięsa używa znana restauratorka?

Magda Gessler ma własny przepis na soczyste i pełne smaku kotlety mielone. Sekret tkwi w doborze mięsa, a także w odpowiednich proporcjach. Zobaczcie, jak zrobić mielone z przepisu Magdy Gessler.

Kotlety mielone Kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niektórzy do kotletów mielonych używają wcześniej zmielonego mięsa, które można dostać w każdym supermarkecie. Nie jest jednak tajemnicą, że takie mięso nie jest najwyższej jakości. Dlatego najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je w domu. W ten sposób mamy też wpływ na to, jak tłuste będą nasze kotlety. Niektórzy wolą bowiem chudsze kotlety, a dzięki temu możemy odciąć tłuszcz przed zmieleniem mięsa.

Chociaż kotlety mielone często robi się z samej wieprzowiny, Magda Gessler proponuje, aby użyć zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. Kotlety mają wówczas znacznie bogatszy smak. Ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji — mięsa wołowego powinno być około 1/3 mniej niż wieprzowiny.

Mięso należy wyrabiać najpierw z samą wodą. W ten sposób nabierze ono powietrza, dzięki czemu kotlety będą pulchne i lekkie, a nie zbite i suche.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • ½ kg wołowiny
  • 3 cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • mleko
  • 3 łyżeczki majeranku
  • olej
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso mielimy w maszynce do mięsa. Dolewamy trochę wody i wyrabiamy przez około 3 minuty.
  2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle, aż się zeszkli.
  3. Kajzerkę zalewamy mlekiem, aby się namoczyła.
  4. Do miski z mięsem dodajemy lekko przestudzoną cebulę, jajka, odciśniętą kajzerkę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć