Kotlety mielone Magdy Gessler. Jakiego mięsa używa znana restauratorka?

Magda Gessler ma własny przepis na soczyste i pełne smaku kotlety mielone. Sekret tkwi w doborze mięsa, a także w odpowiednich proporcjach. Zobaczcie, jak zrobić mielone z przepisu Magdy Gessler.

Kotlety mielone Kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niektórzy do kotletów mielonych używają wcześniej zmielonego mięsa, które można dostać w każdym supermarkecie. Nie jest jednak tajemnicą, że takie mięso nie jest najwyższej jakości. Dlatego najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je w domu. W ten sposób mamy też wpływ na to, jak tłuste będą nasze kotlety. Niektórzy wolą bowiem chudsze kotlety, a dzięki temu możemy odciąć tłuszcz przed zmieleniem mięsa.

Chociaż kotlety mielone często robi się z samej wieprzowiny, Magda Gessler proponuje, aby użyć zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. Kotlety mają wówczas znacznie bogatszy smak. Ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji — mięsa wołowego powinno być około 1/3 mniej niż wieprzowiny.

Mięso należy wyrabiać najpierw z samą wodą. W ten sposób nabierze ono powietrza, dzięki czemu kotlety będą pulchne i lekkie, a nie zbite i suche.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • ½ kg wołowiny
  • 3 cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • mleko
  • 3 łyżeczki majeranku
  • olej
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso mielimy w maszynce do mięsa. Dolewamy trochę wody i wyrabiamy przez około 3 minuty.
  2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle, aż się zeszkli.
  3. Kajzerkę zalewamy mlekiem, aby się namoczyła.
  4. Do miski z mięsem dodajemy lekko przestudzoną cebulę, jajka, odciśniętą kajzerkę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟