Trwa ładowanie...

Kotlety mielone Magdy Gessler. Jakiego mięsa używa znana restauratorka?

Magda Gessler ma własny przepis na soczyste i pełne smaku kotlety mielone. Sekret tkwi w doborze mięsa, a także w odpowiednich proporcjach. Zobaczcie, jak zrobić mielone z przepisu Magdy Gessler.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Kotlety mielone Kotlety mielone Źródło: Adobe Stock
d47p1ze
d47p1ze

Niektórzy do kotletów mielonych używają wcześniej zmielonego mięsa, które można dostać w każdym supermarkecie. Nie jest jednak tajemnicą, że takie mięso nie jest najwyższej jakości. Dlatego najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je w domu. W ten sposób mamy też wpływ na to, jak tłuste będą nasze kotlety. Niektórzy wolą bowiem chudsze kotlety, a dzięki temu możemy odciąć tłuszcz przed zmieleniem mięsa.

Chociaż kotlety mielone często robi się z samej wieprzowiny, Magda Gessler proponuje, aby użyć zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. Kotlety mają wówczas znacznie bogatszy smak. Ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji — mięsa wołowego powinno być około 1/3 mniej niż wieprzowiny.

Mięso należy wyrabiać najpierw z samą wodą. W ten sposób nabierze ono powietrza, dzięki czemu kotlety będą pulchne i lekkie, a nie zbite i suche.

d47p1ze

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • ½ kg wołowiny
  • 3 cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • mleko
  • 3 łyżeczki majeranku
  • olej
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso mielimy w maszynce do mięsa. Dolewamy trochę wody i wyrabiamy przez około 3 minuty.
  2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle, aż się zeszkli.
  3. Kajzerkę zalewamy mlekiem, aby się namoczyła.
  4. Do miski z mięsem dodajemy lekko przestudzoną cebulę, jajka, odciśniętą kajzerkę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj