Kotlety mielone Magdy Gessler. Jakiego mięsa używa znana restauratorka?

Magda Gessler ma własny przepis na soczyste i pełne smaku kotlety mielone. Sekret tkwi w doborze mięsa, a także w odpowiednich proporcjach. Zobaczcie, jak zrobić mielone z przepisu Magdy Gessler.

Kotlety mielone Kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niektórzy do kotletów mielonych używają wcześniej zmielonego mięsa, które można dostać w każdym supermarkecie. Nie jest jednak tajemnicą, że takie mięso nie jest najwyższej jakości. Dlatego najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je w domu. W ten sposób mamy też wpływ na to, jak tłuste będą nasze kotlety. Niektórzy wolą bowiem chudsze kotlety, a dzięki temu możemy odciąć tłuszcz przed zmieleniem mięsa.

Chociaż kotlety mielone często robi się z samej wieprzowiny, Magda Gessler proponuje, aby użyć zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. Kotlety mają wówczas znacznie bogatszy smak. Ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji — mięsa wołowego powinno być około 1/3 mniej niż wieprzowiny.

Mięso należy wyrabiać najpierw z samą wodą. W ten sposób nabierze ono powietrza, dzięki czemu kotlety będą pulchne i lekkie, a nie zbite i suche.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • ½ kg wołowiny
  • 3 cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • mleko
  • 3 łyżeczki majeranku
  • olej
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso mielimy w maszynce do mięsa. Dolewamy trochę wody i wyrabiamy przez około 3 minuty.
  2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle, aż się zeszkli.
  3. Kajzerkę zalewamy mlekiem, aby się namoczyła.
  4. Do miski z mięsem dodajemy lekko przestudzoną cebulę, jajka, odciśniętą kajzerkę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje