Kotlety mielone a'la gołąbki. Proste i pyszne
Lubicie gołąbki, ale nie macie cierpliwości, by zawijać farsz w liście kapusty? Mamy dla was świetny przepis na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym z kapustą. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- ½ woreczka ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku
- sól
- mąka do panierki
- olej do smażenia
Składniki na sos warzywny:
- ½ główki kapusty
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- sól, pieprz
- 500 g passaty
- 4 łyżki ketchupu
Przepis
- Mięso mielone przekładam do miski, dodaje ugotowany ryż, obraną drobno pokrojoną cebulę, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, sól, wbijam jajko i wyrabiam masę mięsną. Z mięsa robię okrągłe kotlety, panieruję w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu odstawiam na bok.
- Marchew oraz pietruszkę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno kroję. Ziemniaki obieram kroję plasterki.
- Na dużej patelni typu wok rozgrzewam olej, przekładam ziemniaki i smażę.
- Następnie dodaję pozostałe warzywa, marchew, pietruszkę oraz kapustę. Podlewam jedną szklanką wody, Doprawiam pieprzem oraz solą i gotuje do chwili, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania wlewam passatę oraz ketchup, chwilę gotuję.
- Sos z warzywami łączę w kotletami i podaję.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl