WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Kotlety mielone a la Igraszki Losu. Pyszne i proste

Mielone to hit w wielu polskich domach. Podane na obiad z dodatkami lub włożone w bułkę smakują przepysznie. A mielone z musztardą? Przepis od "Igraszki losu" może zaskoczyć.

Kotlety mielone a la Igraszki Losu. Pyszne i prosteKotlety mielone a la Igraszki Losu. Pyszne i proste
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki keczupu (pikantnego )
  • 1 łyżeczka musztardy (Dijon )
  • 2/3 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • oliwa

Przepis

Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, posiekaną zieloną pietruszkę, keczup i musztardę wszystko starannie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku wyrabiamy raz jeszcze i odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie mięso wyrabiamy raz jeszcze i wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej i nacinamy nożem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy kotlety smażymy 30 sekund i zmniejszamy gaz – kotlety smażymy po około 5-8 minut z każdej strony. Serwujemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz także: skrzydełka kurczaka w orzechowej marynacie
Polec

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości