Kotlety wieprzowe w kapuście kiszonej

Smaczny sposób na kotlety schabowe. Zamiast smażyć w panierce, można je udusić z kiszoną kapustą. Tak przygotowanie mięso wyjdzie soczyste i miękkie. Schabowe w kapuście podajemy z ziemniakami lub ziemniaczaną sałatką. Palce lizać.

Kotlety wieprzowe w kapuście kiszonejKotlety wieprzowe w kapuście kiszonej
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 grube kotlety ze schabu z kostką lub bez
  • 50 dkg kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 cebula pokrojona w półplasterki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz

Przepis

  • Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem, odstawić na 30 minut.
  • Kapustę dokładnie wypłukać i odcisnąć. W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim kotlety.
  • Kotlety wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. Do pozostałego w rondlu tłuszczu dodać cebulę i po kilku minutach dodać kapustę, sos sojowy, cukier, przyprawić solą i pieprzem, podlać bulionem.
  • Dusić na małym ogniu mieszając. Gdy kapusta zmięknie, dodać mięso i podgrzewać pod przykryciem kilka minut. Podawać na gorąco z ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się