Kostka rosołowa – skład, kalorie, przepis

Kostka rosołowa jest niezbędnikiem w wielu polskich domach. Ciągle ląduje w zupach i sosach, mimo że na jej skład zżymają się dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia. Dlaczego nie potrafimy się obejść bez kostki rosołowej? Co kryje w sobie kostka rosołowa bio? Czy warto samodzielnie ją przygotować?

Kostka rosołowaWiększość dostarczanych za pomocą kostki rosołowej składników odżywczych stanowi tłuszcz roślinny
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Moda na fast foody zapanowała również w naszych kuchniach. Prym święcą dania jednogarnkowe i łatwe do przygotowania najlepiej w mniej niż pół godziny. Jednym z takich "ułatwiaczy" gotowania jest kostka rosołowa, dzięki której szybko i tanio można przygotować bulion – bazę do wielu zup i sosów. Najpopularniejsze są kostki rosołowe drobiowe, wołowe i warzywne. Spotkać też możemy kostki grzybowe, mięsne, wołowe czy cielęce. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie, a nazwa bardzo często niewiele ma wspólnego ze składem.

Kostka rosołowa – skład

Taka kostka rosołowa to bowiem bomba kaloryczna, a przy tym mieszanka konserwantów, glutaminianu sodu (E621), sztucznych aromatów i soli. Na pierwszym miejscu listy składników kostki rosołowej zwykle znajduje się właśnie sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku. Następnie: cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, aromaty i barwniki, a na końcu śladowe ilości suszonych warzyw i mięsa. Gotowanie z kostką rosołową powoduje, że w naszym organizmie mamy nadmiar tzw. erzacy, czyli substancji, których nazwa rozpoczyna się od "E", a które bardzo dodawane są do produktów spożywczych. To z kolei może prowadzić do nadwagi, zaburzeń hormonalnych i uszkodzeń siatkówki. Najprawdopodobniej kostki rosołowe wpływają także na częstsze występowanie migreny.

Kostka rosołowa – kalorie

Nie dość, że skład kostki rosołowej pozostawia wiele do życzenia, to jeszcze dostarcza ona całkiem sporo kalorii. W jednej kostce rosołowej, czyli ok. 10 g produktu jest 30 kcal. Większość dostarczanych za pomocą kostki rosołowej składników odżywczych stanowi tłuszcz roślinny. Nierzadko pod tą nazwą kryje się najtańszy z możliwych, czyli tłuszcz palmowy.

Kostka rosołowa bio – lepsza alternatywa?

Alternatywą dla zniesławionych kostek rosołowych są ich wersje eko, które możemy coraz częściej znaleźć w sklepach. Producenci zapewniają, że do ich przygotowania używa się wyłącznie naturalnych składników i nie dodaje glutaminianu sodu. Łatwo to zweryfikować, czytając skład kostki rosołowej bio. Najczęściej znajdziemy tam: olej roślinny, zagęstniki w postaci mąki kukurydzianej albo ryżowej, suszone warzywa, jeśli jest to kostka rosołowa mięsna – także gotowane, sproszkowane mięso. Na końcu składu są drożdże, białko warzywne (miso) i przyprawy. Kostka rosołowa bio jest zatem zdecydowanie lepsza, jeśli chodzi o skład. Ma to jednak swoje przełożenie na cenę produktu. Jeśli zaś chcemy uniknąć przepłacania, możemy przygotować kostkę rosołową w domu, samodzielnie.

Domowa kostka rosołowa – przepis

Jeśli cenimy sobie wygodę w kuchni, ale chcemy zachować zdrowie – przygotujmy kostkę rosołową sami. Wystarczy ugotować solidny bulion z wybranego gatunku mięsa i warzyw. Następnie przecedzić i wlać do formy do lodu. Na dno można nasypać trochę suszonych warzyw i ziół. Wbrew pozorom to nic trudnego, a gotową kostkę rosołową można przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości