Kostka rosołowa – skład, kalorie, przepis

Kostka rosołowa jest niezbędnikiem w wielu polskich domach. Ciągle ląduje w zupach i sosach, mimo że na jej skład zżymają się dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia. Dlaczego nie potrafimy się obejść bez kostki rosołowej? Co kryje w sobie kostka rosołowa bio? Czy warto samodzielnie ją przygotować?

Kostka rosołowaWiększość dostarczanych za pomocą kostki rosołowej składników odżywczych stanowi tłuszcz roślinny
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Moda na fast foody zapanowała również w naszych kuchniach. Prym święcą dania jednogarnkowe i łatwe do przygotowania najlepiej w mniej niż pół godziny. Jednym z takich "ułatwiaczy" gotowania jest kostka rosołowa, dzięki której szybko i tanio można przygotować bulion – bazę do wielu zup i sosów. Najpopularniejsze są kostki rosołowe drobiowe, wołowe i warzywne. Spotkać też możemy kostki grzybowe, mięsne, wołowe czy cielęce. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie, a nazwa bardzo często niewiele ma wspólnego ze składem.

Kostka rosołowa – skład

Taka kostka rosołowa to bowiem bomba kaloryczna, a przy tym mieszanka konserwantów, glutaminianu sodu (E621), sztucznych aromatów i soli. Na pierwszym miejscu listy składników kostki rosołowej zwykle znajduje się właśnie sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku. Następnie: cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, aromaty i barwniki, a na końcu śladowe ilości suszonych warzyw i mięsa. Gotowanie z kostką rosołową powoduje, że w naszym organizmie mamy nadmiar tzw. erzacy, czyli substancji, których nazwa rozpoczyna się od "E", a które bardzo dodawane są do produktów spożywczych. To z kolei może prowadzić do nadwagi, zaburzeń hormonalnych i uszkodzeń siatkówki. Najprawdopodobniej kostki rosołowe wpływają także na częstsze występowanie migreny.

Kostka rosołowa – kalorie

Nie dość, że skład kostki rosołowej pozostawia wiele do życzenia, to jeszcze dostarcza ona całkiem sporo kalorii. W jednej kostce rosołowej, czyli ok. 10 g produktu jest 30 kcal. Większość dostarczanych za pomocą kostki rosołowej składników odżywczych stanowi tłuszcz roślinny. Nierzadko pod tą nazwą kryje się najtańszy z możliwych, czyli tłuszcz palmowy.

Kostka rosołowa bio – lepsza alternatywa?

Alternatywą dla zniesławionych kostek rosołowych są ich wersje eko, które możemy coraz częściej znaleźć w sklepach. Producenci zapewniają, że do ich przygotowania używa się wyłącznie naturalnych składników i nie dodaje glutaminianu sodu. Łatwo to zweryfikować, czytając skład kostki rosołowej bio. Najczęściej znajdziemy tam: olej roślinny, zagęstniki w postaci mąki kukurydzianej albo ryżowej, suszone warzywa, jeśli jest to kostka rosołowa mięsna – także gotowane, sproszkowane mięso. Na końcu składu są drożdże, białko warzywne (miso) i przyprawy. Kostka rosołowa bio jest zatem zdecydowanie lepsza, jeśli chodzi o skład. Ma to jednak swoje przełożenie na cenę produktu. Jeśli zaś chcemy uniknąć przepłacania, możemy przygotować kostkę rosołową w domu, samodzielnie.

Domowa kostka rosołowa – przepis

Jeśli cenimy sobie wygodę w kuchni, ale chcemy zachować zdrowie – przygotujmy kostkę rosołową sami. Wystarczy ugotować solidny bulion z wybranego gatunku mięsa i warzyw. Następnie przecedzić i wlać do formy do lodu. Na dno można nasypać trochę suszonych warzyw i ziół. Wbrew pozorom to nic trudnego, a gotową kostkę rosołową można przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane