Kostka rosołowa – skład, kalorie, przepis
Kostka rosołowa jest niezbędnikiem w wielu polskich domach. Ciągle ląduje w zupach i sosach, mimo że na jej skład zżymają się dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia. Dlaczego nie potrafimy się obejść bez kostki rosołowej? Co kryje w sobie kostka rosołowa bio? Czy warto samodzielnie ją przygotować?
Moda na fast foody zapanowała również w naszych kuchniach. Prym święcą dania jednogarnkowe i łatwe do przygotowania najlepiej w mniej niż pół godziny. Jednym z takich "ułatwiaczy" gotowania jest kostka rosołowa, dzięki której szybko i tanio można przygotować bulion – bazę do wielu zup i sosów. Najpopularniejsze są kostki rosołowe drobiowe, wołowe i warzywne. Spotkać też możemy kostki grzybowe, mięsne, wołowe czy cielęce. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie, a nazwa bardzo często niewiele ma wspólnego ze składem.
Kostka rosołowa – skład
Taka kostka rosołowa to bowiem bomba kaloryczna, a przy tym mieszanka konserwantów, glutaminianu sodu (E621), sztucznych aromatów i soli. Na pierwszym miejscu listy składników kostki rosołowej zwykle znajduje się właśnie sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku. Następnie: cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, aromaty i barwniki, a na końcu śladowe ilości suszonych warzyw i mięsa. Gotowanie z kostką rosołową powoduje, że w naszym organizmie mamy nadmiar tzw. erzacy, czyli substancji, których nazwa rozpoczyna się od "E", a które bardzo dodawane są do produktów spożywczych. To z kolei może prowadzić do nadwagi, zaburzeń hormonalnych i uszkodzeń siatkówki. Najprawdopodobniej kostki rosołowe wpływają także na częstsze występowanie migreny.
Kostka rosołowa – kalorie
Nie dość, że skład kostki rosołowej pozostawia wiele do życzenia, to jeszcze dostarcza ona całkiem sporo kalorii. W jednej kostce rosołowej, czyli ok. 10 g produktu jest 30 kcal. Większość dostarczanych za pomocą kostki rosołowej składników odżywczych stanowi tłuszcz roślinny. Nierzadko pod tą nazwą kryje się najtańszy z możliwych, czyli tłuszcz palmowy.
Kostka rosołowa bio – lepsza alternatywa?
Alternatywą dla zniesławionych kostek rosołowych są ich wersje eko, które możemy coraz częściej znaleźć w sklepach. Producenci zapewniają, że do ich przygotowania używa się wyłącznie naturalnych składników i nie dodaje glutaminianu sodu. Łatwo to zweryfikować, czytając skład kostki rosołowej bio. Najczęściej znajdziemy tam: olej roślinny, zagęstniki w postaci mąki kukurydzianej albo ryżowej, suszone warzywa, jeśli jest to kostka rosołowa mięsna – także gotowane, sproszkowane mięso. Na końcu składu są drożdże, białko warzywne (miso) i przyprawy. Kostka rosołowa bio jest zatem zdecydowanie lepsza, jeśli chodzi o skład. Ma to jednak swoje przełożenie na cenę produktu. Jeśli zaś chcemy uniknąć przepłacania, możemy przygotować kostkę rosołową w domu, samodzielnie.
Domowa kostka rosołowa – przepis
Jeśli cenimy sobie wygodę w kuchni, ale chcemy zachować zdrowie – przygotujmy kostkę rosołową sami. Wystarczy ugotować solidny bulion z wybranego gatunku mięsa i warzyw. Następnie przecedzić i wlać do formy do lodu. Na dno można nasypać trochę suszonych warzyw i ziół. Wbrew pozorom to nic trudnego, a gotową kostkę rosołową można przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy.