Smak orientu
Do niedawna w Polsce można było dostać tylko sproszkowaną kurkumę. Obecnie korzeń tej przyprawy podbija kuchnię. Jest bardzo aromatyczny i ma znaczące właściwości. Dowiedzcie się, gdzie można go dostać i jakie ma zastosowanie.
Kurkuma jest bardzo aromatyczna i ma korzenny smak. Jest składnikiem wielu orientalnych dań. Najczęściej wchodzi w skład popularnego curry. W postaci świeżego korzenia jest intensywniejsza niż sproszkowana. Zarówno w smaku, jak i zapachu.
Niezwykłe właściwości kurkumy
Ma niezwykłe właściwości. Ta przyprawa wzmacnia odporność. Niszczy chorobotwórcze bakterie. Działa również przeciwnowotworowo. Przede wszystkim kurkuma zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Powinniśmy więc ją jeść profilaktycznie.
Jak ją jadać?
Powinniśmy jeść ćwierć łyżeczki kurkumy dziennie. Kiedy użyjemy jej za dużo, potrawa może stać się gorzka. Ta przyprawa rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najlepiej dodać ją na przykład do jogurtu naturalnego. Dania dzięki niej zyskują przepiękny, żółty kolor.
Gdzie kupić korzeń kurkumy?
Obecnie dostępna jest w znanym dyskoncie. Jest na promocji w sieci sklepów Lidl. Za 100 g korzenia zapłacimy niecałe 4 złote.
Złote mleko
To tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność oraz ułatwia zasypianie. Mleko należy połączyć z przyprawą i mocno podgrzać, ale nie gotować. Ten prosty przepis pozwala na przyrządzenie napoju o właściwościach zdrowotnych.