Korzeń kurkumy. Prawdziwy hit w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Smak orientu

Obraz
© 123RF

Do niedawna w Polsce można było dostać tylko sproszkowaną kurkumę. Obecnie korzeń tej przyprawy podbija kuchnię. Jest bardzo aromatyczny i ma znaczące właściwości. Dowiedzcie się, gdzie można go dostać i jakie ma zastosowanie.

Kurkuma jest bardzo aromatyczna i ma korzenny smak. Jest składnikiem wielu orientalnych dań. Najczęściej wchodzi w skład popularnego curry. W postaci świeżego korzenia jest intensywniejsza niż sproszkowana. Zarówno w smaku, jak i zapachu.

/ 5Niezwykłe właściwości kurkumy

Obraz
© 123RF

Ma niezwykłe właściwości. Ta przyprawa wzmacnia odporność. Niszczy chorobotwórcze bakterie. Działa również przeciwnowotworowo. Przede wszystkim kurkuma zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Powinniśmy więc ją jeść profilaktycznie.

/ 5Jak ją jadać?

Obraz
© 123RF

Powinniśmy jeść ćwierć łyżeczki kurkumy dziennie. Kiedy użyjemy jej za dużo, potrawa może stać się gorzka. Ta przyprawa rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najlepiej dodać ją na przykład do jogurtu naturalnego. Dania dzięki niej zyskują przepiękny, żółty kolor.

/ 5Gdzie kupić korzeń kurkumy?

Obraz
© 123RF

Obecnie dostępna jest w znanym dyskoncie. Jest na promocji w sieci sklepów Lidl. Za 100 g korzenia zapłacimy niecałe 4 złote.

/ 5Złote mleko

Obraz
© 123RF

To tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność oraz ułatwia zasypianie. Mleko należy połączyć z przyprawą i mocno podgrzać, ale nie gotować. Ten prosty przepis pozwala na przyrządzenie napoju o właściwościach zdrowotnych.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja