Kluseczki dyniowe. Smaczne i proste
Sezon na dynię rozpoczęty. Warzywo to jest niezwykle bogate w witaminy i wartości odżywcze, dlatego warto je wykorzystać do przygotowania np. obiadu. Dobrym pomysłem są kopytka dyniowe. Pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu.
oprac. Aleksandra Chruścielewska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kluski
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500-600 g dyni
- 1 szklanka mąki
- jajko
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Dynię pieczemy. Później obieramy warzywo i blendujemy je. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy w spójną masę. Formujemy z niego wężyki, które kroimy następnie w małe kawałki. Tak przygotowane kluseczki gotujemy przez około 2-3 minuty, aż do wypłynięcia. Podajemy jako samodzielne danie, np. polane roztopionym masłem, lub jak dodatek do mięs.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl