Konopie. Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Konopie - słowo, które kojarzy nam się z czymś zakazanym, odurzającym i jednocześnie tajemniczym. Czy tylko takie skojarzenia wiążą się z konopiami? Otóż wiadomo od dawna, że jeden gatunek tej rośliny - konopie siewne ma korzystny wpływ na zdrowie i można powszechnie znaleźć je w odżywkach dla sportowców, suplementach diety, lekach, kosmetykach, herbatach i jako dodatek do jedzenia.
Konopie siewne zawierają śladowe ilości substancji działającej psychoaktywnie - tetrahydrokannabinolu (THC) i uprawia się je od dawna dla przemysłu: kosmetycznego, farmaceutycznego, włókienniczego i spożywczego. Wykorzystuje się całą roślinę - od kwiatów i nasion po łodygi. Dawniej konopie siewne uprawiano w przydomowych ogródkach, a zupę konopną podawano na wigilię.
Jakie wartości odżywcze posiada konopie siewne?
Najcenniejsze są nasiona, które zawierają dobrze przyswajalne białka i nienasycone kwasy tłuszczowe mające dobry wpływ na układ krążenia i nerwowy. Poza tym jest w nich dużo błonnika, lecytyny, minerałów - magnez, potas, fosfor, wapń i żelazo. W nasionach konopi siewnych nie brakuje także witamin z grupy E i B i 20 różnych aminokwasów, których potrzebuje nasz organizm.
Zmielone nasiona konopne to odżywka proteinowa cenna dla wegan. Są one również składnikiem odżywek dla sportowców.
Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza
Olej konopny z kolei bogaty jest w fitosterole, polifenole i tokoferol i pod tym względem jest tak samo cenny jak olej rzepakowy i lniany.
Co to jest CBD?
CBD to eliksir pozyskiwany z konopi. Należy do kannabinoidów, związków chemicznych, które działają na receptory znajdujące się w naszym organizmie. I właśnie w nasionach konopi wyodrębniono ich ponad sto.
CBD pozyskuje się z kwiatostanów konopi siewnych. Zbiera się je jesienią, suszy i poddaje ekstrakcji, czyli otrzymuje wyciągi o intensywnym zapachu. Wyciągi te sprzedawane są w formie olejków, które wkrapla się pod język, kapsułek do połykania, żeli do masażu lub płynów do wdychania.
Pamiętać należy, że te suplementy diety mogą wchodzić w interakcje z lekami farmakologicznymi, dlatego należy konsultować się z lekarzem. Poza tym duże ilości CBD mogą obciążać wątrobę, powodować senność, dolegliwości układu trawiennego. Należy więc go stosować z umiarem i pod kontrolą.
Prowadzone są badania przedkliniczne nad zastosowaniem CBD w leczeniu padaczek, bezsenności, lęku społecznego, schizofrenii i zespołu stresu pourazowego.
Jak stosować konopie siewne w kuchni?
Białko konopne można dodawać do jogurtów, napojów, koktajli i omletów. Olej konopny i nasiona są świetnym składnikiem sałatek i surówek, musli, zup, zapiekanek.
Mąkę konopną warto dodawać do domowych wypieków - bułek, chlebów, podpłomyków i do placków.
Na rynku dostępne są herbaty z konopi siewnych, które mają działanie relaksujące i odstresowujące.
Placuszki z mąką konopną i nasionami konopi
Składniki:
- 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki konopnej
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka nasion konopi
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- sezonowe owoce: borówki, maliny, porzeczki lub owoce mrożone
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z jogurtem, solą oraz sodą. Ubij białka. Dodaj mąki i delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Wsyp nasiona konopi.
- Smaż placuszki na gorącym oleju na złoty kolor.
- Do garnuszka wsyp 4 łyżki cukru, 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj z owocami i doprowadź do wrzenia.
- Placki podawaj z gorącymi owocami.