Mąka konopna – co to jest i jak ją wykorzystać
Jest pożywna i lekkostrawna, a wyczuwalna w niej orzechowo-słonecznikowa nuta wzbogaci smak domowego pieczywa, naleśników czy shake’ów. Mąka wytwarzana z drobno zmielonych ziaren konopi siewnej może być bardzo wartościowym urozmaiceniem naszego jadłospisu.
Konopia siewna, pierwotnie rosnąca przede wszystkim w górach Ałtaj, Tienszan, na Zakaukaziu i obszarze dzisiejszego Afganistanu, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Badania archeologiczne wykazały, że Chińczycy stosowali otrzymywaną z niej mąkę już 6 tysięcy lat temu!
Przez wieki najpowszechniej wykorzystywanymi produktami konopnymi były jednak olej i włókno, z którego wytwarzano m.in. papier (na nim wydrukowano m.in. pierwszą Biblię Gutenberga) oraz tekstylia. W XX wieku popularność rośliny znacznie spadła, przede wszystkim z powodu zalania rynku tańszymi surowcami syntetycznymi, ale również skojarzeń z jej kuzynką – konopią indyjską, z której pozyskuje się marihuanę. Choć konopia siewna zawiera śladowe ilości THC, czyli związku o działaniu psychoaktywnym, pragnącym ją uprawiać rolnikom w wielu miejscach świata, także Polsce, stwarzano mnóstwo utrudnień administracyjnych.
Dziś roślina wraca do łask, a miłośnicy zdrowego odżywania coraz chętniej sięgają po otrzymywane z niej produkty, w tym mąkę konopną. Co warto wiedzieć na jej temat?
Zobacz też: Nietypowe zastosowania mąki kukurydzianej
Mąka konopna – właściwości odżywcze
Mąka otrzymywana ze zmielonych i odtłuszczonych ziaren konopi siewnej to produkt o dużych wartościach odżywczych. Jest bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnych białek – dostarcza wszystkich niezbędnych do życia aminokwasów EAA (do tej grupy zalicza się histydynę, izoleucynę, leucynę, walinę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę oraz tryptofan), które w przeciwieństwie do innych tego typu związków nie mogą być syntetyzowane w organizmie, dlatego tak ważne jest dostarczenie ich ze źródeł zewnętrznych. Niedobory EAA najsilniej odczuwa układ nerwowy, odpornościowy, rozrodczy, trawienny oraz mięśniowy.
Mąka konopna jest też skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych (przede wszystkim kwasu alfa-linolenowego z grupy omega-3 i gamma-linolenowego z grupy omega-6), witaminy E i witamin z grupy B, a także licznych minerałów, zwłaszcza wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Dostarcza sporo błonnika pokarmowego oraz wykazuje niski indeks glikemiczny (7), co sprawia, że przyrządzane na jej bazie przysmaki są sycące, lecz nie powodują gwałtownych skoków insuliny, dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków i osoby odchudzające się czy cierpiące na zaparcia.
W porównaniu z popularnymi mąkami (szczególnie pszenną), konopna charakteryzuje się znacznie większą zawartością związków polifenolowych, czyli przeciwutleniaczy wykazujących pozytywny wpływ na nasze zdrowie, m.in. wzmacniających odporność i stanowiących ochronę przed chorobami nowotworowymi.
Dzięki unikalnemu składowi mąka konopna stymuluje perystaltykę jelit i pomaga przyspieszać przemianę materii. Reguluje poziom "złego" cholesterolu LDL oraz obniża ciśnienie krwi. Łagodzi objawy stanów zapalnych stawów, pomaga odbudować mięśnie po wysiłku fizycznym, a także zmniejsza dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
Mąka konopna nie zawiera glutenu, dlatego może być bez obaw spożywana przez osoby zmagające się z nietolerancją czy nadwrażliwością na to białko.
Kulinarne pomysły na mąkę konopną
Ciemna, lekko zielonkawa i orzechowo-słonecznikowa w smaku mąka konopna nadaje się do każdego rodzaju wypieków. Można ją wykorzystać do przygotowania chleba, ciast, muffinek czy naleśników. Należy jednak pamiętać, że podczas pieczenia nie "rośnie", dlatego, jeśli chcemy przyrządzić specjał wymagający zwiększenia objętości, mąkę konopną powinniśmy zmieszać z inną, np. pszenną, najlepiej w stosunku jeden do czterech (jedna część mąki konopnej na cztery mąki innego typu).
Mąka konopna nie wymaga obróbki termicznej i można ją spożywać na surowo, dodając, chociażby do potreningowego koktajlu czy shake’a. Sprawdza się jako zagęstnik sosów i zup, a także składnik panierki lub pasty do pieczywa. Niektórzy po prostu posypują nią sałatki czy śniadaniowe owsianki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl