Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!

Drożdżowe ciasto z warzywami i serem będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw i sałatek. Z powodzeniem zastąpi czosnkowe bagietki z marketu. Do ciasta możesz użyć swoich ulubionych dodatków. Wypróbujecie przepis Moniki, autorki bloga "Moniki smakołyki".

Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!
Monika Lemko

Składniki

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 ml oliwy z oliwek
100 ml ciepłej wody
350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania
3 jajka
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka suszonego koperku

Ponadto:

  • 300 g cukinii
  • 1 biała cebula
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pieczonych warzyw,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Dodatki (po kilka, kilkanaście sztuk):

  • zielone oliwki
  • pieprz zielony marynowany
  • kapary
  • ser feta w kostce np. z ziołami
  • suszone chili świeżo mielone
  • świeża zielona pietruszka

Przepis

  • W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy cukinię, przyprawę do pieczonych warzyw, przesmażamy 2 min, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, oliwę, przyprawę Natura z koperkiem, całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie, lekko lejące. Do ciasta dodajemy cukinię, delikatnie mieszamy łyżka drewnianą.
  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, z którego formujemy dowolny kształt np. jak na pizzę o średnicy ok. 30 cm.
  • Wierzch ciasta posypujemy oliwkami, pieprzem marynowanym, kaparami i serem.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min w temp. pokojowej.
  • Pieczemy w temp. 200 st. C ok. 20 min..
  • Wierzch można skropić oliwą z oliwek, posypujemy natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟