Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!
Drożdżowe ciasto z warzywami i serem będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw i sałatek. Z powodzeniem zastąpi czosnkowe bagietki z marketu. Do ciasta możesz użyć swoich ulubionych dodatków. Wypróbujecie przepis Moniki, autorki bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 ml oliwy z oliwek
100 ml ciepłej wody
350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania
3 jajka
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka suszonego koperku
Dodatki (po kilka, kilkanaście sztuk):
- zielone oliwki
- pieprz zielony marynowany
- kapary
- ser feta w kostce np. z ziołami
- suszone chili świeżo mielone
- świeża zielona pietruszka
- W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
- Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy cukinię, przyprawę do pieczonych warzyw, przesmażamy 2 min, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, oliwę, przyprawę Natura z koperkiem, całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie, lekko lejące. Do ciasta dodajemy cukinię, delikatnie mieszamy łyżka drewnianą.
- Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, z którego formujemy dowolny kształt np. jak na pizzę o średnicy ok. 30 cm.
- Wierzch ciasta posypujemy oliwkami, pieprzem marynowanym, kaparami i serem.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min w temp. pokojowej.
- Pieczemy w temp. 200 st. C ok. 20 min..
- Wierzch można skropić oliwą z oliwek, posypujemy natką pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze