Trwa ładowanie...
d2cnfso
21-05-2021 09:00

Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!

Przepis

Drożdżowe ciasto z warzywami i serem będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw i sałatek. Z powodzeniem zastąpi czosnkowe bagietki z marketu. Do ciasta możesz użyć swoich ulubionych dodatków. Wypróbujecie przepis Moniki, autorki bloga "Moniki smakołyki".

d2cnfso
5.0
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 ml oliwy z oliwek
100 ml ciepłej wody
350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania
3 jajka
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka suszonego koperku

Ponadto:

  • 300 g cukinii
  • 1 biała cebula
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pieczonych warzyw,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Dodatki (po kilka, kilkanaście sztuk):

  • zielone oliwki
  • pieprz zielony marynowany
  • kapary
  • ser feta w kostce np. z ziołami
  • suszone chili świeżo mielone
  • świeża zielona pietruszka
Przepis
  • W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy cukinię, przyprawę do pieczonych warzyw, przesmażamy 2 min, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, oliwę, przyprawę Natura z koperkiem, całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie, lekko lejące. Do ciasta dodajemy cukinię, delikatnie mieszamy łyżka drewnianą.
  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, z którego formujemy dowolny kształt np. jak na pizzę o średnicy ok. 30 cm.
  • Wierzch ciasta posypujemy oliwkami, pieprzem marynowanym, kaparami i serem.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min w temp. pokojowej.
  • Pieczemy w temp. 200 st. C ok. 20 min..
  • Wierzch można skropić oliwą z oliwek, posypujemy natką pietruszki.
Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj