WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!

Drożdżowe ciasto z warzywami i serem będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw i sałatek. Z powodzeniem zastąpi czosnkowe bagietki z marketu. Do ciasta możesz użyć swoich ulubionych dodatków. Wypróbujecie przepis Moniki, autorki bloga "Moniki smakołyki".

Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!Konkurencja dla pizzy i czosnkowych bagietek. Pycha!
Monika Lemko

Składniki

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 ml oliwy z oliwek
100 ml ciepłej wody
350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania
3 jajka
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka suszonego koperku

Ponadto:

  • 300 g cukinii
  • 1 biała cebula
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pieczonych warzyw,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Dodatki (po kilka, kilkanaście sztuk):

  • zielone oliwki
  • pieprz zielony marynowany
  • kapary
  • ser feta w kostce np. z ziołami
  • suszone chili świeżo mielone
  • świeża zielona pietruszka

Przepis

  • W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy cukinię, przyprawę do pieczonych warzyw, przesmażamy 2 min, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, oliwę, przyprawę Natura z koperkiem, całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie, lekko lejące. Do ciasta dodajemy cukinię, delikatnie mieszamy łyżka drewnianą.
  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, z którego formujemy dowolny kształt np. jak na pizzę o średnicy ok. 30 cm.
  • Wierzch ciasta posypujemy oliwkami, pieprzem marynowanym, kaparami i serem.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min w temp. pokojowej.
  • Pieczemy w temp. 200 st. C ok. 20 min..
  • Wierzch można skropić oliwą z oliwek, posypujemy natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀