Konkurencja dla jajecznicy i jajka na miękko. Pyszne śniadanie z piekarnika
Znudziły ci się jajka na miękko, sadzone i tradycyjna jajecznica? Przygotuj na śniadanie cloud egg, czyli jajko chmurkę. Smakuje zarówno w towarzystwie duszonych kurek, szparagów czy świeżych pomidorów, ale także na słodko - z odrobiną cukru i dodatkiem sezonowych owoców. Przepis jest banalny.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2-3 plasterki szynki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pierz
- 4 kromki pieczywa
Przepis
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Nakładaj równe porcje piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki zrób niewielkie wgłębienia na żółtka i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 5-8 min. Kiedy białko zacznie się rumienić, wyjmij je i nałóż do wgłębień ser, pokrojoną szynkę i żółtka, a następnie ponownie wstaw do piekarnika na kilka minut, aż żółtko się zetnie. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Cloud eggs podawaj z pieczywem.