WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Konfitura z ogórków. Słodki dodatek do śniadania

Znamy konfitury z brzoskwiń, wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, śliwek z gruszkami, fig. A kto jadł konfiturę z ogórków? Recepturę na nią podaje autorka bloga "Królestwo garów". - Przeglądając książki ze swojej biblioteczki, trafiłam na przepis "konfitura z ogórków" w książce Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 roku. Troszkę go przerobiłam i dosłodziłam - pisze blogerka. Warto wypróbować.

Konfitura z ogórków. Słodki dodatek do śniadaniaKonfitura z ogórków. Słodki dodatek do śniadania
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z 2 cytryn
  • skórka cienko okrojona z 1,5 pomarańczy
  • 8 goździków
  • kawałek cynamonu
  • 700 g cukru
  • 1/2 laski wanilii

Przepis

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na cztery. Wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w kawałki około 1-1,5 cm. Zważyć ogórki - powinno ich być 1,5 kilograma. Ogórki wrzucić do garnka, dodać cynamon i goździki, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować aż będą miękkie. Kilka, kilkanaście minut. Wyjąć z wody, odsączyć.
Skórkę z pomarańczy ugotować w niewielkiej ilości wody. Wyjąć osączyć i pokroić w cienkie paseczki. Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Do obu soków dolać wody tyle, abyśmy otrzymali 700 ml. Wlać płyn do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż otrzymamy syrop.
Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową, ogórki, wanilię i gotować, aż ogórki nabiorą przezroczystości Przełożyć ogórki do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić odwracając do góry dnem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości