Sprawdzone przepisy
Przyjęcie z okazji Pierwszej Komunii Świętej może zrujnować domowy budżet. Wynajęcie sali w restauracji, rachunek za obiad to spore wydatki. Jeśli jednak dysponujemy ogrodem, a pogoda zapowiada się dobrze, warto pomyśleć nad tym, czy nie urządzić przyjęcia pod chmurką, samodzielnie je przygotowując. Trzeba tylko dopasować do niego menu. Oto propozycje na łatwe do zjedzenia nawet na stojąco komunijne przekąski i szybkie dania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa z pieczonych pomidorów
Zupy zawsze cieszą się na przyjęciach popularnością. Możemy zaszaleć i przerobić przepis na zwykłą pomidorową na trochę bardziej ekstrawagancki. Potrzebne nam będą: kilogram pomidorów, czosnek, biała cebula, bulion warzywny, suszona bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Pomidory kroimy w ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy całe ząbki czosnku i pokrojoną w ósemki cebulę. Lekko solimy warzywa, polewamy oliwą i pieczemy pół godziny w nagrzanym piekarniku. Przekładamy wszystko do rondla, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy kolejne pół godziny. Zupę miksujemy i podajemy z grzankami.
Pieczona polędwiczka
To danie będzie smakowało zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przygotowanie pieczonych polędwiczek wieprzowych zaczynamy od dokładnego usunięcia ścięgien. Jeśli tego nie zrobimy, mięso będzie nam się zbytnio kurczyć. Marynujemy mięso w oliwie z oliwek z dodatkiem suszonego tymianku, siekanego czosnku, pokrojonej w kostkę cebuli, pieprzu i soli. Odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin, wyjmujemy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C mniej więcej 30 minut. Polędwiczkę kroimy na plasterki, układamy na talerzach wyłożonych sałatą i podajemy z sosem tatarskim lub chrzanowym.
Pulpety na patyczkach
Przekąski "na raz" to świetny pomysł na przyjęcie na stojąco. Do przygotowania pulpecików potrzebne nam będą: mięso mielone wołowo-wieprzowe, jajko, trochę bułki tartej, cebula czerwona, czosnek, ostra mielona papryka, świeżo mielony pieprz, kmin rzymski, sól, oliwa z oliwek. W malakserze siekamy cebulę i czosnek. Dorzucamy mielone mięso i miksujemy na gładką masę. Mieszamy masę z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Formujemy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oliwie. Podsmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Kotleciki nabijamy po trzy sztuki na bambusowe patyczki.
Krewetki w cieście francuskim
Dla miłośników owoców morza przekąska z krewetek będzie hitem przyjęcia. Składniki: kilkanaście średnich krewetek, awokado, płat ciasta francuskiego, sos sojowy, olej sezamowy, cytryna, kawałek świeżego imbiru, jajko. Krewetki obieramy ze skorupki i nacinamy wzdłuż. Awokado kroimy w paski i skrapiamy cytryną. Imbir ścieramy na tarce. Krewetki umieszczamy w misce, dodajemy imbir, sos sojowy, olej sezamowy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty, układamy na każdym kawałek awokado, krewetkę i zawijamy w formę trójkąta. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Makaronowa sałatka z kurczakiem
Sałatki są łatwe do przygotowania i na przyjęciu komunijnym w ogrodzie sprawdzą się bardzo dobrze. Potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, makaron (kolanka lub muszelki), kilka strąków papryki, cukinia, garść wyłuskanych ziaren słonecznika, pęczek natki kolendry, oliwa z oliwek, pieprz, sól. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka kroimy na cienkie paski, posypujemy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie. Gotowe mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy oczyszczone z nasion i pokrojone na kawałki papryki. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, posypujemy posiekaną kolendrą, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem i odstawiamy na kilkanaście minut.
Ziemniaki pieczone z koperkiem
Pieczone ziemniaczki to jeden z najlepszych smakołyków na każdym garden party. Składniki: dwa kilogramy umytych młodych ziemniaków, mniej więcej równej wielkości, masło, gruba sól, pęczek koperku. Ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odsączamy i osuszamy. W naczyniu do zapiekania umieszczamy ziemniaki, posypujemy solą i obkładamy kawałkami masła. Zapiekamy pół godziny i posypujemy koperkiem.