Komunia w ogrodzie? Propozycje na plenerowe menu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Sprawdzone przepisy

Obraz
© 123RF

Przyjęcie z okazji Pierwszej Komunii Świętej może zrujnować domowy budżet. Wynajęcie sali w restauracji, rachunek za obiad to spore wydatki. Jeśli jednak dysponujemy ogrodem, a pogoda zapowiada się dobrze, warto pomyśleć nad tym, czy nie urządzić przyjęcia pod chmurką, samodzielnie je przygotowując. Trzeba tylko dopasować do niego menu. Oto propozycje na łatwe do zjedzenia nawet na stojąco komunijne przekąski i szybkie dania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Zupa z pieczonych pomidorów

Obraz
© 123RF

Zupy zawsze cieszą się na przyjęciach popularnością. Możemy zaszaleć i przerobić przepis na zwykłą pomidorową na trochę bardziej ekstrawagancki. Potrzebne nam będą: kilogram pomidorów, czosnek, biała cebula, bulion warzywny, suszona bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Pomidory kroimy w ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy całe ząbki czosnku i pokrojoną w ósemki cebulę. Lekko solimy warzywa, polewamy oliwą i pieczemy pół godziny w nagrzanym piekarniku. Przekładamy wszystko do rondla, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy kolejne pół godziny. Zupę miksujemy i podajemy z grzankami.

/ 7Pieczona polędwiczka

Obraz
© 123RF

To danie będzie smakowało zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przygotowanie pieczonych polędwiczek wieprzowych zaczynamy od dokładnego usunięcia ścięgien. Jeśli tego nie zrobimy, mięso będzie nam się zbytnio kurczyć. Marynujemy mięso w oliwie z oliwek z dodatkiem suszonego tymianku, siekanego czosnku, pokrojonej w kostkę cebuli, pieprzu i soli. Odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin, wyjmujemy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C mniej więcej 30 minut. Polędwiczkę kroimy na plasterki, układamy na talerzach wyłożonych sałatą i podajemy z sosem tatarskim lub chrzanowym.

/ 7Pulpety na patyczkach

Obraz
© 123RF

Przekąski "na raz" to świetny pomysł na przyjęcie na stojąco. Do przygotowania pulpecików potrzebne nam będą: mięso mielone wołowo-wieprzowe, jajko, trochę bułki tartej, cebula czerwona, czosnek, ostra mielona papryka, świeżo mielony pieprz, kmin rzymski, sól, oliwa z oliwek. W malakserze siekamy cebulę i czosnek. Dorzucamy mielone mięso i miksujemy na gładką masę. Mieszamy masę z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Formujemy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oliwie. Podsmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Kotleciki nabijamy po trzy sztuki na bambusowe patyczki.

/ 7Krewetki w cieście francuskim

Obraz
© 123RF

Dla miłośników owoców morza przekąska z krewetek będzie hitem przyjęcia. Składniki: kilkanaście średnich krewetek, awokado, płat ciasta francuskiego, sos sojowy, olej sezamowy, cytryna, kawałek świeżego imbiru, jajko. Krewetki obieramy ze skorupki i nacinamy wzdłuż. Awokado kroimy w paski i skrapiamy cytryną. Imbir ścieramy na tarce. Krewetki umieszczamy w misce, dodajemy imbir, sos sojowy, olej sezamowy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty, układamy na każdym kawałek awokado, krewetkę i zawijamy w formę trójkąta. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C.

/ 7Makaronowa sałatka z kurczakiem

Obraz
© 123RF

Sałatki są łatwe do przygotowania i na przyjęciu komunijnym w ogrodzie sprawdzą się bardzo dobrze. Potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, makaron (kolanka lub muszelki), kilka strąków papryki, cukinia, garść wyłuskanych ziaren słonecznika, pęczek natki kolendry, oliwa z oliwek, pieprz, sól. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka kroimy na cienkie paski, posypujemy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie. Gotowe mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy oczyszczone z nasion i pokrojone na kawałki papryki. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, posypujemy posiekaną kolendrą, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem i odstawiamy na kilkanaście minut.

/ 7Ziemniaki pieczone z koperkiem

Obraz
© 123RF

Pieczone ziemniaczki to jeden z najlepszych smakołyków na każdym garden party. Składniki: dwa kilogramy umytych młodych ziemniaków, mniej więcej równej wielkości, masło, gruba sól, pęczek koperku. Ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odsączamy i osuszamy. W naczyniu do zapiekania umieszczamy ziemniaki, posypujemy solą i obkładamy kawałkami masła. Zapiekamy pół godziny i posypujemy koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru