WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Komosa ryżowa z płatkami

Obraz

Składniki

  • Składniki:
  • 2 łyżki komosy ryżowej
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • jabłko
  • łyżeczka żurawiny
  • łyżeczka orzechów włoskich
  • łyżeczka jagód goji
  • łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • łyżka jogurtu

Przepis

Bądź fit w Nowym Roku! Dla mnie jednak bardziej niż fit liczy się: odżywiaj się zdrowo a wtedy będziesz fit. Badania naukowe pokazuję, że 90 % diet odchudzających nie działa. Co zatem działa? Z pewnością mądre, zdrowe odżywianie. To powinno być na pierwszym miejscu, a wtedy fitprzyjdzie samo. Oczywiście nie ma zdrowia bez aktywności fizycznej, która potrzebna jest w każdym wieku. Uważam, że wraz z wiekiem właśnie aktywność fizyczna i regularność to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia.
Świetną odmianą dla wszelkich kasz w tym kaszy jaglanej jest komosa ryżowa. Śniadania nie muszą być nudne trzeba tylko stosować różne warianty. Mam dla Was propozycję śniadaniową z komosą ryżową.


Komosa ryżowa nazywana także quinoa lub ryż peruwiański posiada liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. W Ameryce Południowej nazywana bywa "świętym zbożem Inków”, "złotym ziarnem Inków" i „matką zbóż”. Jest również uprawiana w USA, Indiach, Kanadzie oraz na Wyspach Brytyjskich. Quinoa jest ziarnem bogatym w białka, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Zapobiega:
- nowotworom
- miażdżycy
- ma działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe
- ma właściwości antyoksydacyjne
Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100 g

Przepis

Wartość energetyczna - 120 kcal
Białko ogółem - 4,40 g
Tłuszcz - 1,92 g
Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
Błonnik - 2,8 g

Przepis

Witaminy:
Tiamina – 0,107 mg
Ryboflawina – 0.110 mg
Niacyna - 0.412 mg
Witamina B6 - 0.123 mg
Kwas foliowy - 42 μg
Witamina A – 5 IU
Witamina E - 0.63 mg

Przepis

Minerały:
Wapń – 17 mg
Żelazo - 1,49 mg
Magnez - 64 mg
Fosfor - 152 mg
Potas - 172mg
Sód – 7 mg
Cynk - 1,09 mg

Przepis

Źródło: USDA National Nutrient Database

Przepis

To tylko niektóre dobroczynne właściwości. Ponadto komosa ryżowa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją używać do dań głównych, zup, gulaszów, deserów, ciast i ciasteczek czy sałatek. Co ci podpowie fantazja kulinarna.
Jak gotować komosę ryżową?
- koniecznie trzeba ją wypłukać
- najlepiej gotować w proporcji 1:2 z wodą, około 10 – 15 min.

Jak zrobić śniadanie?

Przepis

- przepłucz na małym sitku komosę wodą
- do komosy ryżowej dodaj 4 łyżki wody i pozostaw na około 10 min.
- obierz jabłko, pokrój w kostkę
- dodaj do garnka komosę i pokrojone jabłko, dodaj około 1/2 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu około 10 min.
- dodaj płatki orkiszowe, zagotuj owiń garnek ręcznikiem i odstaw na 15-20 min.
- dodaj do garnka pozostałe składniki, na końcu łyżkę jogurtu i miód, wymieszaj

Przepis

Moja rada:

Przepis

-komosę ryżową z jabłkiem i płatkami dobrze jest zrobić wieczorem, a rano lekko podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami
- to danie można jeść na ciepło i na zimno, można zabrać do pracy
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/01/komosa-ryzowa-z-patkami-quinoa.html

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce