Kombucha – 7 korzyści, dla których warto ją pić każdego dnia
Kombucha może skutecznie działać w ochronie i regeneracji zdrowia, dzięki czterem głównym właściwościom: detoksykacji, przeciwutlenianiu, pobudzaniu sił i zwiększaniu odporności.
Chińczycy od ponad 2000 lat wykorzystują ten napój, nazywając go „nieśmiertelnym eliksirem zdrowia”. Kombucha to poddany procesowi naturalnej fermentacji napój z czarnej lub zielonej herbaty oraz cukru (z różnych źródeł, w tym cukru trzcinowego, owoców lub miodu). Zawiera kolonie bakterii i drożdży znane jako „SCOBY", które po połączeniu z cukrem fermentują. Po przefermentowaniu kombucha staje się gazowana, zawiera ocet, witaminę B, enzymy, probiotyki i wysokie stężenie kwasów (octowego, glukonowego i mlekowego), które wpływają na:
• poprawę trawienia,
• obniżenie masy ciała,
• zwiększenie energii,
• detoksykację,
• wsparcie odporności,
• zmniejszenie bólu stawów,
• zapobieganie nowotworom.
Korzyści zdrowotne kombuchy
- Detoksykacja – kombucha ma zdolność przeciwdziałania toksyczności komórek wątroby. W jednym z badań komórki wątroby były chronione przed uszkodzeniem oksydacyjnym i faktycznie utrzymywały ich normalną fizjologię, pomimo narażenia na toksynę. Zdaniem naukowców spowodowane jest to zapewne aktywnością przeciwutleniającą kombuchy, dzięki czemu może być korzystna w przypadku chorób wątroby, gdzie stres oksydacyjny odgrywa kluczową rolę.
- Wspomaganie trawienia – naturalne działanie przeciwutleniające tego starożytnego napoju herbacianego przeciwdziała wolnym rodnikom, które tworzą chaos w układzie trawiennym. Jednak kombucha wspomaga trawienie przede wszystkim ze względu na wysoki poziom korzystnych kwasów, probiotyków i enzymów. Niektóre badania wykazały zdolność kombuchy do zapobiegania i leczenia przecieku jelita i wrzodów żołądka. Kombucha pomaga przywrócić równowagę w układzie trawiennym. To świetny sposób na walkę z Candidą, ponieważ zawiera żywe probiotyki, które pomagają jelitom repopulować z dobrymi bakteriami, a jednocześnie eliminują drożdże Candida.
- Naturalny energetyk – właściwości energetyczne kombuchy przypisuje się przede wszystkim tworzeniu żelaza, które uwalnia się z czarnej herbaty podczas procesu fermentacji. W procesie chelatacji uwalniane żelazo prowadzi do zwiększenia ilości hemoglobiny we krwi, poprawia się dostarczanie tlenu do tkanek i stymulowany jest proces wytwarzania energii na poziomie komórkowym (ATP). Napój zawiera także kofeinę (chociaż w bardzo małych ilościach) i witaminy z grupy B, które także wpływają na pobudzenie organizmu.
- Wspiera zdrowie immunologiczne – ogólny wpływ kombuchy na modulowanie układu odpornościowego najlepiej obrazuje jej zdolność do kontrolowania wolnych rodników dzięki środkom przeciwutleniającym. Klinicznie udowodniono, że napój zmniejsza stres oksydacyjny i związaną z tym immunosupresję. Podczas procesu fermentacji kombuchy odkryto potężny przeciwutleniacz, który nie występuje samodzielnie w czarnej herbacie. Naukowcy podejrzewają, że to właśnie on oraz witamina C, obecne w kombuczy są głównymi czynnikami odpowiadającymi za właściwości ochronne przed: uszkodzeniami komórek, chorobami zapalnymi, nowotworami i całkowitą depresją układu odpornościowego. Ponadto probiotyki zawarte w kombuczy wspierają układ odpornościowy.
Zobacz także: Obniż ciśnienie w 5 min. Metoda z medycyny chińskiej
- Wspomaganie stawów – kombucha może pomóc leczyć, naprawiać i zapobiegać uszkodzeniom stawów na wiele sposobów. Napój jest wręcz naładowany glukozaminami, które zwiększają wytwarzanie kwasu hialuronowego. To z kolei wspiera zachowanie kolagenu i zapobiega bólom stawów. W ten sam sposób wspomaga kolagen, stymuluje do produkcji kolagenu w całym ciele i zmniejsza zmarszczki na skórze.
- Zapobieganie rakowi – napój jest również korzystny w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia nowotworów. Badania opublikowane w „Cancer Letters” wykazały, że spożywanie kwasu glukonowego w kombuczy zmniejsza ryzyko raka u ludzi. Ciekawostką może być, że prezydent Reagan wypijał codziennie kombuchę jako część swojego programu walki z rakiem żołądka.
- Przyczynia się do utraty masy – badanie przeprowadzone w 2005 r. wykazało, że kombucha poprawia metabolizm i ogranicza gromadzenie się tłuszczu. Kombucha jest bowiem pełna kwasu octowego (podobnie jak ocet jabłkowy)
i polifenoli, które są wskazane nie tylko w odchudzaniu.
Barbara Fołda- technolog żywienia z ponad 30 letnim stażem. Wykładowca w ZSG w Poznaniu. Organizatorka licznych konkursów i egzaminator. Pasjonatka zdrowego odżywiania permanentnie udoskonalająca i poszerzająca swoją wiedzę.
Dwumiesięcznik Żyj Naturalnie dostępny w sprzedaży.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl