WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Kombucha – 7 korzyści, dla których warto ją pić każdego dnia

Kombucha może skutecznie działać w ochronie i regeneracji zdrowia, dzięki czterem głównym właściwościom: detoksykacji, przeciwutlenianiu, pobudzaniu sił i zwiększaniu odporności.

Możesz dodać do niej cytryny i imbiru, aby była smaczniejsza.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Chińczycy od ponad 2000 lat wykorzystują ten napój, nazywając go „nieśmiertelnym eliksirem zdrowia”. Kombucha to poddany procesowi naturalnej fermentacji napój z czarnej lub zielonej herbaty oraz cukru (z różnych źródeł, w tym cukru trzcinowego, owoców lub miodu). Zawiera kolonie bakterii i drożdży znane jako „SCOBY", które po połączeniu z cukrem fermentują. Po przefermentowaniu kombucha staje się gazowana, zawiera ocet, witaminę B, enzymy, probiotyki i wysokie stężenie kwasów (octowego, glukonowego i mlekowego), które wpływają na:

• poprawę trawienia,
• obniżenie masy ciała,
• zwiększenie energii,
• detoksykację,
• wsparcie odporności,
• zmniejszenie bólu stawów,
• zapobieganie nowotworom.

Korzyści zdrowotne kombuchy

- Detoksykacja – kombucha ma zdolność przeciwdziałania toksyczności komórek wątroby. W jednym z badań komórki wątroby były chronione przed uszkodzeniem oksydacyjnym i faktycznie utrzymywały ich normalną fizjologię, pomimo narażenia na toksynę. Zdaniem naukowców spowodowane jest to zapewne aktywnością przeciwutleniającą kombuchy, dzięki czemu może być korzystna w przypadku chorób wątroby, gdzie stres oksydacyjny odgrywa kluczową rolę.

- Wspomaganie trawienia – naturalne działanie przeciwutleniające tego starożytnego napoju herbacianego przeciwdziała wolnym rodnikom, które tworzą chaos w układzie trawiennym. Jednak kombucha wspomaga trawienie przede wszystkim ze względu na wysoki poziom korzystnych kwasów, probiotyków i enzymów. Niektóre badania wykazały zdolność kombuchy do zapobiegania i leczenia przecieku jelita i wrzodów żołądka. Kombucha pomaga przywrócić równowagę w układzie trawiennym. To świetny sposób na walkę z Candidą, ponieważ zawiera żywe probiotyki, które pomagają jelitom repopulować z dobrymi bakteriami, a jednocześnie eliminują drożdże Candida.

- Naturalny energetyk – właściwości energetyczne kombuchy przypisuje się przede wszystkim tworzeniu żelaza, które uwalnia się z czarnej herbaty podczas procesu fermentacji. W procesie chelatacji uwalniane żelazo prowadzi do zwiększenia ilości hemoglobiny we krwi, poprawia się dostarczanie tlenu do tkanek i stymulowany jest proces wytwarzania energii na poziomie komórkowym (ATP). Napój zawiera także kofeinę (chociaż w bardzo małych ilościach) i witaminy z grupy B, które także wpływają na pobudzenie organizmu.

- Wspiera zdrowie immunologiczne – ogólny wpływ kombuchy na modulowanie układu odpornościowego najlepiej obrazuje jej zdolność do kontrolowania wolnych rodników dzięki środkom przeciwutleniającym. Klinicznie udowodniono, że napój zmniejsza stres oksydacyjny i związaną z tym immunosupresję. Podczas procesu fermentacji kombuchy odkryto potężny przeciwutleniacz, który nie występuje samodzielnie w czarnej herbacie. Naukowcy podejrzewają, że to właśnie on oraz witamina C, obecne w kombuczy są głównymi czynnikami odpowiadającymi za właściwości ochronne przed: uszkodzeniami komórek, chorobami zapalnymi, nowotworami i całkowitą depresją układu odpornościowego. Ponadto probiotyki zawarte w kombuczy wspierają układ odpornościowy.

Zobacz także: Obniż ciśnienie w 5 min. Metoda z medycyny chińskiej

- Wspomaganie stawów – kombucha może pomóc leczyć, naprawiać i zapobiegać uszkodzeniom stawów na wiele sposobów. Napój jest wręcz naładowany glukozaminami, które zwiększają wytwarzanie kwasu hialuronowego. To z kolei wspiera zachowanie kolagenu i zapobiega bólom stawów. W ten sam sposób wspomaga kolagen, stymuluje do produkcji kolagenu w całym ciele i zmniejsza zmarszczki na skórze.

- Zapobieganie rakowi – napój jest również korzystny w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia nowotworów. Badania opublikowane w „Cancer Letters” wykazały, że spożywanie kwasu glukonowego w kombuczy zmniejsza ryzyko raka u ludzi. Ciekawostką może być, że prezydent Reagan wypijał codziennie kombuchę jako część swojego programu walki z rakiem żołądka.

- Przyczynia się do utraty masy – badanie przeprowadzone w 2005 r. wykazało, że kombucha poprawia metabolizm i ogranicza gromadzenie się tłuszczu. Kombucha jest bowiem pełna kwasu octowego (podobnie jak ocet jabłkowy)
i polifenoli, które są wskazane nie tylko w odchudzaniu.

Barbara Fołda- technolog żywienia z ponad 30 letnim stażem. Wykładowca w ZSG w Poznaniu. Organizatorka licznych konkursów i egzaminator. Pasjonatka zdrowego odżywiania permanentnie udoskonalająca i poszerzająca swoją wiedzę.

Dwumiesięcznik Żyj Naturalnie dostępny w sprzedaży.

Obraz
© Żyj naturalnie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru