Kombucha – 7 korzyści, dla których warto ją pić każdego dnia

Kombucha może skutecznie działać w ochronie i regeneracji zdrowia, dzięki czterem głównym właściwościom: detoksykacji, przeciwutlenianiu, pobudzaniu sił i zwiększaniu odporności.

Możesz dodać do niej cytryny i imbiru, aby była smaczniejsza.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Chińczycy od ponad 2000 lat wykorzystują ten napój, nazywając go „nieśmiertelnym eliksirem zdrowia”. Kombucha to poddany procesowi naturalnej fermentacji napój z czarnej lub zielonej herbaty oraz cukru (z różnych źródeł, w tym cukru trzcinowego, owoców lub miodu). Zawiera kolonie bakterii i drożdży znane jako „SCOBY", które po połączeniu z cukrem fermentują. Po przefermentowaniu kombucha staje się gazowana, zawiera ocet, witaminę B, enzymy, probiotyki i wysokie stężenie kwasów (octowego, glukonowego i mlekowego), które wpływają na:

• poprawę trawienia,
• obniżenie masy ciała,
• zwiększenie energii,
• detoksykację,
• wsparcie odporności,
• zmniejszenie bólu stawów,
• zapobieganie nowotworom.

Korzyści zdrowotne kombuchy

- Detoksykacja – kombucha ma zdolność przeciwdziałania toksyczności komórek wątroby. W jednym z badań komórki wątroby były chronione przed uszkodzeniem oksydacyjnym i faktycznie utrzymywały ich normalną fizjologię, pomimo narażenia na toksynę. Zdaniem naukowców spowodowane jest to zapewne aktywnością przeciwutleniającą kombuchy, dzięki czemu może być korzystna w przypadku chorób wątroby, gdzie stres oksydacyjny odgrywa kluczową rolę.

- Wspomaganie trawienia – naturalne działanie przeciwutleniające tego starożytnego napoju herbacianego przeciwdziała wolnym rodnikom, które tworzą chaos w układzie trawiennym. Jednak kombucha wspomaga trawienie przede wszystkim ze względu na wysoki poziom korzystnych kwasów, probiotyków i enzymów. Niektóre badania wykazały zdolność kombuchy do zapobiegania i leczenia przecieku jelita i wrzodów żołądka. Kombucha pomaga przywrócić równowagę w układzie trawiennym. To świetny sposób na walkę z Candidą, ponieważ zawiera żywe probiotyki, które pomagają jelitom repopulować z dobrymi bakteriami, a jednocześnie eliminują drożdże Candida.

- Naturalny energetyk – właściwości energetyczne kombuchy przypisuje się przede wszystkim tworzeniu żelaza, które uwalnia się z czarnej herbaty podczas procesu fermentacji. W procesie chelatacji uwalniane żelazo prowadzi do zwiększenia ilości hemoglobiny we krwi, poprawia się dostarczanie tlenu do tkanek i stymulowany jest proces wytwarzania energii na poziomie komórkowym (ATP). Napój zawiera także kofeinę (chociaż w bardzo małych ilościach) i witaminy z grupy B, które także wpływają na pobudzenie organizmu.

- Wspiera zdrowie immunologiczne – ogólny wpływ kombuchy na modulowanie układu odpornościowego najlepiej obrazuje jej zdolność do kontrolowania wolnych rodników dzięki środkom przeciwutleniającym. Klinicznie udowodniono, że napój zmniejsza stres oksydacyjny i związaną z tym immunosupresję. Podczas procesu fermentacji kombuchy odkryto potężny przeciwutleniacz, który nie występuje samodzielnie w czarnej herbacie. Naukowcy podejrzewają, że to właśnie on oraz witamina C, obecne w kombuczy są głównymi czynnikami odpowiadającymi za właściwości ochronne przed: uszkodzeniami komórek, chorobami zapalnymi, nowotworami i całkowitą depresją układu odpornościowego. Ponadto probiotyki zawarte w kombuczy wspierają układ odpornościowy.

Zobacz także: Obniż ciśnienie w 5 min. Metoda z medycyny chińskiej

- Wspomaganie stawów – kombucha może pomóc leczyć, naprawiać i zapobiegać uszkodzeniom stawów na wiele sposobów. Napój jest wręcz naładowany glukozaminami, które zwiększają wytwarzanie kwasu hialuronowego. To z kolei wspiera zachowanie kolagenu i zapobiega bólom stawów. W ten sam sposób wspomaga kolagen, stymuluje do produkcji kolagenu w całym ciele i zmniejsza zmarszczki na skórze.

- Zapobieganie rakowi – napój jest również korzystny w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia nowotworów. Badania opublikowane w „Cancer Letters” wykazały, że spożywanie kwasu glukonowego w kombuczy zmniejsza ryzyko raka u ludzi. Ciekawostką może być, że prezydent Reagan wypijał codziennie kombuchę jako część swojego programu walki z rakiem żołądka.

- Przyczynia się do utraty masy – badanie przeprowadzone w 2005 r. wykazało, że kombucha poprawia metabolizm i ogranicza gromadzenie się tłuszczu. Kombucha jest bowiem pełna kwasu octowego (podobnie jak ocet jabłkowy)
i polifenoli, które są wskazane nie tylko w odchudzaniu.

Barbara Fołda- technolog żywienia z ponad 30 letnim stażem. Wykładowca w ZSG w Poznaniu. Organizatorka licznych konkursów i egzaminator. Pasjonatka zdrowego odżywiania permanentnie udoskonalająca i poszerzająca swoją wiedzę.

Dwumiesięcznik Żyj Naturalnie dostępny w sprzedaży.

Obraz
© Żyj naturalnie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia