- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g czekoladowych herbatników
- 125 g niesolonego masła
- 500 g mascarpone
- sok z jednej limonki
- 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 220 g mlecznej czekolady
- kolorowe posypki, kawałek limonki i polewy do dekoracji
Przepis
Herbatniki drobno pokruszyć, a następnie dokładnie wymieszać z rozpuszczonym i lekko przestudzonym masłem. Taką masą wyłożyć okrągłą formę, mocno dociskając. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Przepis
Serek mascarpone zmiksować z mlekiem skondensowanym i sokiem z limonki. Masę wylać na ciasteczkowy spód i ponownie włożyć do lodówki, tym razem na około godzinę.
Przepis
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po przestudzeniu rozprowadzić na sernik. Udekorować wedle uznania.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl