Kokosowy sekret kuchni Wschodu
Posiada liczne wartości odżywcze, cechuje się wyjątkowo kremową konsystencją, sprawdza się u osób z nietolerancjami pokarmowymi, a przede wszystkim stanowi podstawę wielu dań kuchni Wschodu. Mowa o mleczku kokosowym, które w ostatnich latach podbija również polskie serca. Wi-Taj, warszawska restauracja specjalizująca się w kuchni azjatyckiej, przybliżyła informacje o tym kokosowym przysmaku. Wiemy, co jest jego głównym sekretem!
3 rzeczy, które warto wiedzieć o mleczku kokosowym
Nie wystarczy rozłupanie kokosa, by cieszyć się sekretnym mleczkiem. Jego uzyskanie jest bardziej wymagające, ponieważ mleczko, które zwykle kupujemy w puszkach, pochodzi z wyciśniętego białego miąższu znajdującego się wewnątrz orzecha. W domowych warunkach można uzyskać napój przypominający mleczko, wykorzystując powszechnie dostępne wiórki kokosowe.
Kto spróbował mleczka kokosowego, z pewnością zapamiętał jego szczególny smak. Jednak poza tym warto wiedzieć, że produkt ten wyróżnia się licznymi wartościami odżywczymi, a nawet leczniczymi, dostarczając organizmowi wielu zdrowych tłuszczów, wapnia i witamin. Kokos to także produkt bezpieczny dla osób chorujących na celiakię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni
Mleczko kokosowe to nie tylko świetny towarzysz podczas gotowania. Doskonale sprawdza się także przy… pielęgnacji twarzy, włosów i ciała! Przypisuje mu się nie tylko działanie oczyszczające, ale również łagodzące zaczerwienienia, nawilżające czy hamujące procesy starzenia.
Azjatyckie klasyki z kokosowym twistem
Kokos króluje w potrawach kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Stanowi doskonałą bazę do wielu sztandarowych dań tego regionu. Wiele z nich zadomowiło się również w naszym polskim środowisku, stanowiąc atrakcyjny dodatek do egzotycznych potraw. W jakich daniach możemy z pewnością spodziewać się tego tropikalnego nektaru?
– Mleczko kokosowe jest podstawowym produktem, na bazie którego przygotowujemy szereg tajskich czy wietnamskich potraw. Nasz kucharz wykorzystuje go bardzo dużo każdego dnia, by odwzorować oryginalny smak serwowanych dań. Wśród nich mamy klasyczną zupę tom kha, przygotowywaną w proporcji 1:1 wody i mleczka kokosowego. Bez tego produktu nie istniałoby także słynne curry, które serwujemy w wariancie z krewetkami, łososiem, kaczką, wołowiną, kurczakiem, tofu lub w wersji wege. Nie sposób pominąć także uwielbianego przez Polaków azjatyckiego deseru, czyli mango sticky rice. Mleczko kokosowe jest kluczowym składnikiem tego dania, doskonale dopełniającym słodycz, płynącą z owocu mango – komentuje Linh Ziółkowska, managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.
Sekret mleczka kokosowego
Popularyzacja mleczka kokosowego sprawia, że coraz częściej kosztujemy tego produktu, a w konsekwencji coraz bardziej go lubimy. Co nas do tego przekonuje i w czym tkwi tytułowy sekret tego tropikalnego napoju?
– Przede wszystkim jest to produkt z dużą zawartością tłuszczu. To dzięki temu azjatyckie przysmaki stają się tak wyjątkowo kremowe. Mleczko odpowiada także za łagodzenie pikantnych potraw, z których słynie nasza wschodnia kuchnia. Myślę, że głównie za to Polacy tak bardzo pokochali ten produkt. Dzięki dużej ilości mleczka nawet nasi najmniej odporni na ostrość goście restauracyjni cieszą się smakiem oryginalnych azjatyckich receptur. Mleczka kokosowego nie sposób zastąpić niczym innym! – dodaje Linh Ziółkowska.
Niekwestionowana kremowość, łagodząca nawet najbardziej wyraziste potrawy, a dodatkowo doskonale zagęszczająca sosy czy zupy – tego możemy oczekiwać od produktu od lat z powodzeniem wykorzystywanego przez azjatyckich mistrzów kuchni.