Trwa ładowanie...

Kochasz naleśniki? Pokochasz też te przepisy na amerykańskie pankejki

Amerykańskie pankejki – grube placki, ułożone na sobie, obficie polane syropem klonowym to symbol amerykańskiej kuchni. Znamy je doskonale z filmów i seriali. Na ich widok aż ślinka cieknie. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by takie smaczne śniadanie w stylu amerykańskim zafundować sobie w domu.

Pankejki amerykańskie - grube i puszystePankejki amerykańskie - grube i puszysteŹródło: GETTY, fot: Dzonsli
d3i0c51
d3i0c51

Z pankejkami jest podobnie jak z naszymi naleśnikami. Przepisów na nie jest całe mnóstwo. Jedne mówią o dodaniu do ciasta sody, inne proszku do pieczenia. Są receptury, które należy przygotować już dzień wcześniej, by ciasto mogło odstać. Ciasto w jednych przepisach przygotowuje się na maślance, w innych na mleku. Właściwie możemy przebierać, testować i wybierać przepisy, z których wg nas można usmażyć najlepsze pankejki.

Czym ciasto na pankejki różni się od naszych naleśników? Musi znaleźć się w nim spulchniacz – soda lub proszek do pieczenia. W końcu amerykańskie placki muszą być grube i puszyste. Puszystość zapewni im maślanka lub gęsta śmietana. Smażymy je na patelni do naleśników lub specjalnej patelni do pankejków, która ma już gotowe formy, dzięki którym nasze pankejki będą miały jednakowy rozmiar (unikniemy tym samym kłótni przy stole o to, komu przypadły w udziale większe placki).

Gotowe pankejki polejcie masłem, posypcie owocami i orzechami i nie myślcie o kaloriach! Wypróbujcie nasze przepisy. Smacznego!

Przepis na pankejki z maślanką

Wydaje się, że oryginalny przepis na amerykańskie pankejki zawiera maślankę, nie mleko. Maślanka dodana do ciasta na placuszki czyni je bardzo puszystymi. Opcjonalnie możesz zastąpić ją kwaśną śmietaną.

d3i0c51

Składniki:

·      szklanka mąki

·      szklanka maślanki

·      2 jaja

·      50 g cukru pudru

·      50 g roztopionego masła

·      1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą miksera. Smaż rumiane placuszki.

pancakes, pankejki, naleśniki, borówki, ma Unsplash
Pankejki z owocami - pyszny klasykŹródło: Unsplash, fot: Jaqueline Pelzer

Przepis x 2

To najprostszy przepis na pankejki. Kluczowe składniki występują w nim podwójnie. Mamy więc dwie szklanki mąki i mleka, dwa jajka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwie łyżki roztopionego masła. Łatwo zapamiętać.

d3i0c51

Składniki:

·      2 szklanki mąki

·      2 jajka

·      2 szklanki mleka

·      2 łyżeczki proszku do pieczenia

·      2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła

·      1/4 łyżeczki soli

·      1 łyżeczka cukru

d3i0c51

Przygotowanie:

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki, do drugiej przelej mokre składniki. Następnie połącz je ze sobą. Nie mieszaj zbyt długo. Masa nie musi być gładka, mogą być w niej widoczne grudki.

Za pomocą dużej łyżki wlewaj ciasto na rozgrzaną patelnię do naleśników (lub specjalną patelnię do pankejków). Smaż placki po ok. 3 min. na każdej ze stron.

Pankejki bananowe – ulubieńcy dzieci

Placki z bananem to tajna broń każdego rodzica. Dzieci uwielbiają je za słodki smak. Rodzice za prostotę i szybkość wykonania, a także za to, że nie trzeba dodawać do nich cukru, by były słodkie.

d3i0c51

Składniki:

·      1 szklanka mąki

·      1 dojrzały banan

·      1 jajko

·      1 szklanka mleka

·      2 łyżeczki proszku do pieczenia

·      szczypta soli i cynamonu

Przygotowanie:

Widelcem rozgnieć banana, Dodaj do niego mokre składniki, wymieszaj. Następnie masę połącz z suchymi składnikami. Smaż na złocisty kolor z obydwu stron.

d3i0c51

Dodatki do pankejków

Pankejki najlepiej smakują obficie polane syropem klonowym lub roztopionym masłem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatkowo obsypać je owocami. Mogą być świeże, ale pysznie sprawdzą się też banany podsmażone wcześniej na maśle.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3i0c51
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d3i0c51
Więcej tematów