Kochasz naleśniki? Pokochasz też te przepisy na amerykańskie pankejki

Amerykańskie pankejki – grube placki, ułożone na sobie, obficie polane syropem klonowym to symbol amerykańskiej kuchni. Znamy je doskonale z filmów i seriali. Na ich widok aż ślinka cieknie. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by takie smaczne śniadanie w stylu amerykańskim zafundować sobie w domu.

Fluffy pancakesPankejki amerykańskie - grube i puszyste
Źródło zdjęć: © GETTY | Dzonsli

Z pankejkami jest podobnie jak z naszymi naleśnikami. Przepisów na nie jest całe mnóstwo. Jedne mówią o dodaniu do ciasta sody, inne proszku do pieczenia. Są receptury, które należy przygotować już dzień wcześniej, by ciasto mogło odstać. Ciasto w jednych przepisach przygotowuje się na maślance, w innych na mleku. Właściwie możemy przebierać, testować i wybierać przepisy, z których wg nas można usmażyć najlepsze pankejki.

Czym ciasto na pankejki różni się od naszych naleśników? Musi znaleźć się w nim spulchniacz – soda lub proszek do pieczenia. W końcu amerykańskie placki muszą być grube i puszyste. Puszystość zapewni im maślanka lub gęsta śmietana. Smażymy je na patelni do naleśników lub specjalnej patelni do pankejków, która ma już gotowe formy, dzięki którym nasze pankejki będą miały jednakowy rozmiar (unikniemy tym samym kłótni przy stole o to, komu przypadły w udziale większe placki).

Gotowe pankejki polejcie masłem, posypcie owocami i orzechami i nie myślcie o kaloriach! Wypróbujcie nasze przepisy. Smacznego!

Przepis na pankejki z maślanką

Wydaje się, że oryginalny przepis na amerykańskie pankejki zawiera maślankę, nie mleko. Maślanka dodana do ciasta na placuszki czyni je bardzo puszystymi. Opcjonalnie możesz zastąpić ją kwaśną śmietaną.

Składniki:

·      szklanka mąki

·      szklanka maślanki

·      2 jaja

·      50 g cukru pudru

·      50 g roztopionego masła

·      1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą miksera. Smaż rumiane placuszki.

pancakes, pankejki, naleśniki, borówki, ma
Pankejki z owocami - pyszny klasyk © Unsplash | Jaqueline Pelzer

Przepis x 2

To najprostszy przepis na pankejki. Kluczowe składniki występują w nim podwójnie. Mamy więc dwie szklanki mąki i mleka, dwa jajka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwie łyżki roztopionego masła. Łatwo zapamiętać.

Składniki:

·      2 szklanki mąki

·      2 jajka

·      2 szklanki mleka

·      2 łyżeczki proszku do pieczenia

·      2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła

·      1/4 łyżeczki soli

·      1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki, do drugiej przelej mokre składniki. Następnie połącz je ze sobą. Nie mieszaj zbyt długo. Masa nie musi być gładka, mogą być w niej widoczne grudki.

Za pomocą dużej łyżki wlewaj ciasto na rozgrzaną patelnię do naleśników (lub specjalną patelnię do pankejków). Smaż placki po ok. 3 min. na każdej ze stron.

Pankejki bananowe – ulubieńcy dzieci

Placki z bananem to tajna broń każdego rodzica. Dzieci uwielbiają je za słodki smak. Rodzice za prostotę i szybkość wykonania, a także za to, że nie trzeba dodawać do nich cukru, by były słodkie.

Składniki:

·      1 szklanka mąki

·      1 dojrzały banan

·      1 jajko

·      1 szklanka mleka

·      2 łyżeczki proszku do pieczenia

·      szczypta soli i cynamonu

Przygotowanie:

Widelcem rozgnieć banana, Dodaj do niego mokre składniki, wymieszaj. Następnie masę połącz z suchymi składnikami. Smaż na złocisty kolor z obydwu stron.

Dodatki do pankejków

Pankejki najlepiej smakują obficie polane syropem klonowym lub roztopionym masłem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatkowo obsypać je owocami. Mogą być świeże, ale pysznie sprawdzą się też banany podsmażone wcześniej na maśle.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce