Kochasz naleśniki? Pokochasz też te przepisy na amerykańskie pankejki

Amerykańskie pankejki – grube placki, ułożone na sobie, obficie polane syropem klonowym to symbol amerykańskiej kuchni. Znamy je doskonale z filmów i seriali. Na ich widok aż ślinka cieknie. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by takie smaczne śniadanie w stylu amerykańskim zafundować sobie w domu.

Fluffy pancakesPankejki amerykańskie - grube i puszyste
Źródło zdjęć: © GETTY | Dzonsli

Z pankejkami jest podobnie jak z naszymi naleśnikami. Przepisów na nie jest całe mnóstwo. Jedne mówią o dodaniu do ciasta sody, inne proszku do pieczenia. Są receptury, które należy przygotować już dzień wcześniej, by ciasto mogło odstać. Ciasto w jednych przepisach przygotowuje się na maślance, w innych na mleku. Właściwie możemy przebierać, testować i wybierać przepisy, z których wg nas można usmażyć najlepsze pankejki.

Czym ciasto na pankejki różni się od naszych naleśników? Musi znaleźć się w nim spulchniacz – soda lub proszek do pieczenia. W końcu amerykańskie placki muszą być grube i puszyste. Puszystość zapewni im maślanka lub gęsta śmietana. Smażymy je na patelni do naleśników lub specjalnej patelni do pankejków, która ma już gotowe formy, dzięki którym nasze pankejki będą miały jednakowy rozmiar (unikniemy tym samym kłótni przy stole o to, komu przypadły w udziale większe placki).

Gotowe pankejki polejcie masłem, posypcie owocami i orzechami i nie myślcie o kaloriach! Wypróbujcie nasze przepisy. Smacznego!

Przepis na pankejki z maślanką

Wydaje się, że oryginalny przepis na amerykańskie pankejki zawiera maślankę, nie mleko. Maślanka dodana do ciasta na placuszki czyni je bardzo puszystymi. Opcjonalnie możesz zastąpić ją kwaśną śmietaną.

Składniki:

·      szklanka mąki

·      szklanka maślanki

·      2 jaja

·      50 g cukru pudru

·      50 g roztopionego masła

·      1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą miksera. Smaż rumiane placuszki.

pancakes, pankejki, naleśniki, borówki, ma
Pankejki z owocami - pyszny klasyk © Unsplash | Jaqueline Pelzer

Przepis x 2

To najprostszy przepis na pankejki. Kluczowe składniki występują w nim podwójnie. Mamy więc dwie szklanki mąki i mleka, dwa jajka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwie łyżki roztopionego masła. Łatwo zapamiętać.

Składniki:

·      2 szklanki mąki

·      2 jajka

·      2 szklanki mleka

·      2 łyżeczki proszku do pieczenia

·      2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła

·      1/4 łyżeczki soli

·      1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki, do drugiej przelej mokre składniki. Następnie połącz je ze sobą. Nie mieszaj zbyt długo. Masa nie musi być gładka, mogą być w niej widoczne grudki.

Za pomocą dużej łyżki wlewaj ciasto na rozgrzaną patelnię do naleśników (lub specjalną patelnię do pankejków). Smaż placki po ok. 3 min. na każdej ze stron.

Pankejki bananowe – ulubieńcy dzieci

Placki z bananem to tajna broń każdego rodzica. Dzieci uwielbiają je za słodki smak. Rodzice za prostotę i szybkość wykonania, a także za to, że nie trzeba dodawać do nich cukru, by były słodkie.

Składniki:

·      1 szklanka mąki

·      1 dojrzały banan

·      1 jajko

·      1 szklanka mleka

·      2 łyżeczki proszku do pieczenia

·      szczypta soli i cynamonu

Przygotowanie:

Widelcem rozgnieć banana, Dodaj do niego mokre składniki, wymieszaj. Następnie masę połącz z suchymi składnikami. Smaż na złocisty kolor z obydwu stron.

Dodatki do pankejków

Pankejki najlepiej smakują obficie polane syropem klonowym lub roztopionym masłem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatkowo obsypać je owocami. Mogą być świeże, ale pysznie sprawdzą się też banany podsmażone wcześniej na maśle.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów