Trwa ładowanie...

Knedle ze śliwkami. Takie, jak u mamy

Maślane i pachnące cynamonem. Miękkie, delikatne ciasto skrywa w sobie słodkie i soczyste śliwki. Takie są właśnie nasze knedle. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a staną się jednym z waszych ulubionych dań.

Knedle ze śliwkami.Knedle ze śliwkami.Źródło: Adobe Stock, fot: Radmanovac
d3pnqqv
d3pnqqv

Sierpień nie będzie udany, jeśli nie zjemy chociaż jednej porcji pysznych domowych knedli. Uwielbiają je też wszystkie dzieci, dlatego knedle są doskonałą propozycją na obiad lub ciepły deser.

Wielu osobom przygotowanie knedli wydaje się zbyt trudne, pracochłonne i skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Knedle z naszego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu — wystarczy dokładnie trzymać się wszystkich kroków i wskazówek. Świeże, domowe knedle z dobrej jakości składników smakują o niebo lepiej niż te mrożone ze sklepu, więc warto przygotować je samemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z sosem maślano-orzechowym

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g śliwek

d3pnqqv

Dodatki:

  • masło
  • cukier (najlepiej brązowy)
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki dobrze rozgnieść i ostudzić.
  2. Do miski wsypać mąkę, ziemniaki, jajko i trochę soli.
  3. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Usunąć pestki ze śliwek.
  4. W dłoniach uformować kulkę z ciasta, następnie spłaszczyć ją, włożyć do środka śliwkę i ponownie uformować.
  5. Knedle gotować w osolonej wodzie przez 5 minut od czasu wypłynięcia.
  6. Knedle podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem oraz cynamonem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3pnqqv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pnqqv
Więcej tematów