Knedle ze śliwkami. Takie, jak u mamy
Maślane i pachnące cynamonem. Miękkie, delikatne ciasto skrywa w sobie słodkie i soczyste śliwki. Takie są właśnie nasze knedle. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a staną się jednym z waszych ulubionych dań.
Sierpień nie będzie udany, jeśli nie zjemy chociaż jednej porcji pysznych domowych knedli. Uwielbiają je też wszystkie dzieci, dlatego knedle są doskonałą propozycją na obiad lub ciepły deser.
Wielu osobom przygotowanie knedli wydaje się zbyt trudne, pracochłonne i skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Knedle z naszego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu — wystarczy dokładnie trzymać się wszystkich kroków i wskazówek. Świeże, domowe knedle z dobrej jakości składników smakują o niebo lepiej niż te mrożone ze sklepu, więc warto przygotować je samemu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Knedle z sosem maślano-orzechowym
Przepis na knedle ze śliwkami
Składniki:
- 130 g mąki pszennej
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g śliwek
Dodatki:
- masło
- cukier (najlepiej brązowy)
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki dobrze rozgnieść i ostudzić.
- Do miski wsypać mąkę, ziemniaki, jajko i trochę soli.
- Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Usunąć pestki ze śliwek.
- W dłoniach uformować kulkę z ciasta, następnie spłaszczyć ją, włożyć do środka śliwkę i ponownie uformować.
- Knedle gotować w osolonej wodzie przez 5 minut od czasu wypłynięcia.
- Knedle podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem oraz cynamonem.