Knedle ze śliwkami. Takie, jak u mamy

Maślane i pachnące cynamonem. Miękkie, delikatne ciasto skrywa w sobie słodkie i soczyste śliwki. Takie są właśnie nasze knedle. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a staną się jednym z waszych ulubionych dań.

Knedle ze śliwkami.Knedle ze śliwkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Radmanovac

Sierpień nie będzie udany, jeśli nie zjemy chociaż jednej porcji pysznych domowych knedli. Uwielbiają je też wszystkie dzieci, dlatego knedle są doskonałą propozycją na obiad lub ciepły deser.

Wielu osobom przygotowanie knedli wydaje się zbyt trudne, pracochłonne i skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Knedle z naszego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu — wystarczy dokładnie trzymać się wszystkich kroków i wskazówek. Świeże, domowe knedle z dobrej jakości składników smakują o niebo lepiej niż te mrożone ze sklepu, więc warto przygotować je samemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z sosem maślano-orzechowym

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g śliwek

Dodatki:

  • masło
  • cukier (najlepiej brązowy)
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki dobrze rozgnieść i ostudzić.
  2. Do miski wsypać mąkę, ziemniaki, jajko i trochę soli.
  3. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Usunąć pestki ze śliwek.
  4. W dłoniach uformować kulkę z ciasta, następnie spłaszczyć ją, włożyć do środka śliwkę i ponownie uformować.
  5. Knedle gotować w osolonej wodzie przez 5 minut od czasu wypłynięcia.
  6. Knedle podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem oraz cynamonem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu