Knedle ze śliwkami. Takie, jak u mamy

Maślane i pachnące cynamonem. Miękkie, delikatne ciasto skrywa w sobie słodkie i soczyste śliwki. Takie są właśnie nasze knedle. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a staną się jednym z waszych ulubionych dań.

Knedle ze śliwkami.Knedle ze śliwkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Radmanovac

Sierpień nie będzie udany, jeśli nie zjemy chociaż jednej porcji pysznych domowych knedli. Uwielbiają je też wszystkie dzieci, dlatego knedle są doskonałą propozycją na obiad lub ciepły deser.

Wielu osobom przygotowanie knedli wydaje się zbyt trudne, pracochłonne i skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Knedle z naszego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu — wystarczy dokładnie trzymać się wszystkich kroków i wskazówek. Świeże, domowe knedle z dobrej jakości składników smakują o niebo lepiej niż te mrożone ze sklepu, więc warto przygotować je samemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z sosem maślano-orzechowym

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g śliwek

Dodatki:

  • masło
  • cukier (najlepiej brązowy)
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki dobrze rozgnieść i ostudzić.
  2. Do miski wsypać mąkę, ziemniaki, jajko i trochę soli.
  3. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Usunąć pestki ze śliwek.
  4. W dłoniach uformować kulkę z ciasta, następnie spłaszczyć ją, włożyć do środka śliwkę i ponownie uformować.
  5. Knedle gotować w osolonej wodzie przez 5 minut od czasu wypłynięcia.
  6. Knedle podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem oraz cynamonem.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie