Knedle ze śliwkami. Takie, jak u mamy

Maślane i pachnące cynamonem. Miękkie, delikatne ciasto skrywa w sobie słodkie i soczyste śliwki. Takie są właśnie nasze knedle. Wystarczy, że raz ich spróbujecie, a staną się jednym z waszych ulubionych dań.

Knedle ze śliwkami.Knedle ze śliwkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Radmanovac

Sierpień nie będzie udany, jeśli nie zjemy chociaż jednej porcji pysznych domowych knedli. Uwielbiają je też wszystkie dzieci, dlatego knedle są doskonałą propozycją na obiad lub ciepły deser.

Wielu osobom przygotowanie knedli wydaje się zbyt trudne, pracochłonne i skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Knedle z naszego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu — wystarczy dokładnie trzymać się wszystkich kroków i wskazówek. Świeże, domowe knedle z dobrej jakości składników smakują o niebo lepiej niż te mrożone ze sklepu, więc warto przygotować je samemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z sosem maślano-orzechowym

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g śliwek

Dodatki:

  • masło
  • cukier (najlepiej brązowy)
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki dobrze rozgnieść i ostudzić.
  2. Do miski wsypać mąkę, ziemniaki, jajko i trochę soli.
  3. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Usunąć pestki ze śliwek.
  4. W dłoniach uformować kulkę z ciasta, następnie spłaszczyć ją, włożyć do środka śliwkę i ponownie uformować.
  5. Knedle gotować w osolonej wodzie przez 5 minut od czasu wypłynięcia.
  6. Knedle podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem oraz cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika