Knedle ze śliwkami krok po kroku. Najprostszy przepis
Przepis
Knedle ze śliwkami to jeden ze smaków dzieciństwa. Ciasto przygotowuje się z ziemniaków. Powinno być delikatne, ale jednocześnie na tyle mocne, by się nie rozpadało w trakcie gotowania. Knedle najlepiej smakują z podsmażoną na maśle bułką tartą.
4.1
(11 głosów)
Oceń:
Źródło: AdobeStock
Składniki
Przepis
- Wszystkie składniki (poza śliwkami) dobrze wyrobić - ciasto musi być elastyczne!
- Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości, wykrawać kółka (np. szklanką), włożyć śliwkę do środka (można do każdego knedla dosypać troszkę cukru).
- Zakleić i uformować kulki.
- Włożyć do posolonej i gotującej wody. Gotować około 10-15 minut.
- Podawać polane roztopionym masłem lub śmietaną, na wierzch posypać ewentualnie cukrem.
Przepis dodał użytkownik julia313
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Knedle ze śliwkami krok po kroku. Najprostszy przepis
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
2
3
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.