Knedle ze śliwkami krok po kroku. Najprostszy przepis
Knedle ze śliwkami to jeden ze smaków dzieciństwa. Ciasto przygotowuje się z ziemniaków. Powinno być delikatne, ale jednocześnie na tyle mocne, by się nie rozpadało w trakcie gotowania. Knedle najlepiej smakują z podsmażoną na maśle bułką tartą.
- Wszystkie składniki (poza śliwkami) dobrze wyrobić - ciasto musi być elastyczne!
- Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości, wykrawać kółka (np. szklanką), włożyć śliwkę do środka (można do każdego knedla dosypać troszkę cukru).
- Zakleić i uformować kulki.
- Włożyć do posolonej i gotującej wody. Gotować około 10-15 minut.
- Podawać polane roztopionym masłem lub śmietaną, na wierzch posypać ewentualnie cukrem.
Przepis dodał użytkownik julia313
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze