Trwa ładowanie...
d11i16y
07-08-2020 09:48

Knedle ze śliwkami krok po kroku. Najprostszy przepis

Przepis

Knedle ze śliwkami to jeden ze smaków dzieciństwa. Ciasto przygotowuje się z ziemniaków. Powinno być delikatne, ale jednocześnie na tyle mocne, by się nie rozpadało w trakcie gotowania. Knedle najlepiej smakują z podsmażoną na maśle bułką tartą.

d11i16y
4.1
(11 głosów)
Oceń:
AdobeStock
Źródło: AdobeStock
Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 3 średnie ugotowane i ugniecione ziemniaki
  • trochę wody do zarobienia ciasta
  • 1 kg śliwek bez pestek
Przepis
  • Wszystkie składniki (poza śliwkami) dobrze wyrobić - ciasto musi być elastyczne!
  • Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości, wykrawać kółka (np. szklanką), włożyć śliwkę do środka (można do każdego knedla dosypać troszkę cukru).
  • Zakleić i uformować kulki.
  • Włożyć do posolonej i gotującej wody. Gotować około 10-15 minut.
  • Podawać polane roztopionym masłem lub śmietaną, na wierzch posypać ewentualnie cukrem.

Przepis dodał użytkownik julia313

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Knedle ze śliwkami krok po kroku. Najprostszy przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
d11i16y
d11i16y
d11i16y
Więcej tematów
d11i16y