Trwa ładowanie...

Kluski ziemniaczane według przepisu z 1895 roku

Ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni. Ich obecność w potrawach jako główny składnik albo dodatek zapisana jest w naszej kulinarnej historii. Przepis na kluski ziemniaczane według receptury z 1895 roku odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne". To prosta i pyszna propozycja na sycąc obiad.

Kluski ziemniaczane według przepisu z 1895 rokuŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
d3m0jtr
d3m0jtr

Ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni. Ich obecność w potrawach jako główny składnik albo dodatek zapisana jest w naszej kulinarnej historii. Przepis na kluski ziemniaczane według receptury z 1895 roku odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne". To prosta i pyszna propozycja na sycący obiad.

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżeczka masła
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli i pieprzu
Do podania: cebulka, szynka i rozmaryn

Przygotowanie:
Pół kilo ziemniaków myję i zalewam zimną wodą (nie obieram ziemniaków). Gotuję ziemniaki do momentu, aż będą całkowicie miękkie. Ucieram je na tarce - jeżeli skórka nie chce się ładnie zetrzeć to jej większe kawałki wyrzucam. Dodaję żółtko, łyżeczkę masła i odrobinę mąki (ok. 3 łyżek) Przyprawiam wszystko solą i pieprzem. Na końcu dodaję ubite na sztywno białko. Dokładnie wszystko mieszam. Wyrabiam kulki, maczam je w mące i wrzucam do osolonej i wrzącej wody. Gotuję je przez ok. 2-3 minuty. Na patelni podsmażam posiekaną cebulkę z kawałkami szynki i świeżym rozmarynem. Podaję wszystko razem.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku z "Kucharza Warszawskiego":

d3m0jtr

"Ugotować pół garnca kartofli w łupinach, utrzeć na tarce, wbić 3 żółtka, dodać łyżkę masła i mąki tyle, aby ciasto byłó pulchne i wolne, dodać pianę z białek, brać ciasta małe kawałki, okulnąć w mące i wrzucać na wrzącą wodę. Na półmisku polać zrumienionym masłem".

POLECAMY:

Tak gotowane ziemniaki są najzdrowsze

d3m0jtr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m0jtr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj