Kluski ziemniaczane według przepisu z 1895 roku

Ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni. Ich obecność w potrawach jako główny składnik albo dodatek zapisana jest w naszej kulinarnej historii. Przepis na kluski ziemniaczane według receptury z 1895 roku odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne". To prosta i pyszna propozycja na sycąc obiad.

Kluski ziemniaczane według przepisu z 1895 roku
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni. Ich obecność w potrawach jako główny składnik albo dodatek zapisana jest w naszej kulinarnej historii. Przepis na kluski ziemniaczane według receptury z 1895 roku odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne". To prosta i pyszna propozycja na sycący obiad.

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżeczka masła
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli i pieprzu
Do podania: cebulka, szynka i rozmaryn

Przygotowanie:
Pół kilo ziemniaków myję i zalewam zimną wodą (nie obieram ziemniaków). Gotuję ziemniaki do momentu, aż będą całkowicie miękkie. Ucieram je na tarce - jeżeli skórka nie chce się ładnie zetrzeć to jej większe kawałki wyrzucam. Dodaję żółtko, łyżeczkę masła i odrobinę mąki (ok. 3 łyżek) Przyprawiam wszystko solą i pieprzem. Na końcu dodaję ubite na sztywno białko. Dokładnie wszystko mieszam. Wyrabiam kulki, maczam je w mące i wrzucam do osolonej i wrzącej wody. Gotuję je przez ok. 2-3 minuty. Na patelni podsmażam posiekaną cebulkę z kawałkami szynki i świeżym rozmarynem. Podaję wszystko razem.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku z "Kucharza Warszawskiego":

"Ugotować pół garnca kartofli w łupinach, utrzeć na tarce, wbić 3 żółtka, dodać łyżkę masła i mąki tyle, aby ciasto byłó pulchne i wolne, dodać pianę z białek, brać ciasta małe kawałki, okulnąć w mące i wrzucać na wrzącą wodę. Na półmisku polać zrumienionym masłem".

POLECAMY:

Tak gotowane ziemniaki są najzdrowsze

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć