Klimat zapisany w bukiecie wina

Oprócz niepowtarzalnego melanżu niezliczonych cząsteczek chemicznych, które tworzą bukiet wina, utrwala się w nim coś jeszcze ? poziom dwutlenku węgla pochodzący ze spalania paliw kopalnych. O badaniach europejskiego zespołu naukowców informuje serwis "Discovery".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Oprócz niepowtarzalnego melanżu niezliczonych cząsteczek chemicznych, które tworzą bukiet wina, utrwala się w nim coś jeszcze - poziom dwutlenku węgla pochodzący ze spalania paliw kopalnych. O badaniach europejskiego zespołu naukowców informuje serwis „Discovery".

Zdaniem naukowców, dzięki nowej metodzie łatwiej można będzie badać lokalne stężenie dwutlenku węgla w powietrzu, a przez to dokładnie regulować jego emisję.

Węgiel powie wszystko

Jak wyjaśnia prowadząca badania, Sanne Palstra z Uniwersytetu w Groningen w Holandii, w całej Europie nie ma nawet dziesięciu specjalistycznych stacji pomiarowych.

- Jeśli chcemy mieć dokładne dane czasowe i przestrzenne dotyczące dwutlenku węgla, musimy zwiększyć liczbę miejsc dokonywania pomiarów - dodaje.

Za pomocą nowej metody naukowcy mierzą poziom izotopu węgla C14. Ten radioaktywny węgiel tworzony jest przez promieniowanie kosmiczne w górnych warstwach atmosfery. Następnie jego drobna część absorbowana jest przez rośliny w cząsteczkach dwutlenku węgla.

Paliwa kopalne pozbawione są izotopu C14, ponieważ w ciągu milionów lat ulega on rozpadowi. Dlatego jeśli w roślinach jest mniej C14, oznacza to, że więcej wchłoniętego dwutlenku węgla pochodzi ze spalania paliw kopalnych.

Co jest przy winnicy

Naukowcy analizowali próbki wina z różnych regionów Europy. Następnie porównali je z próbkami z Alp Szwajcarskich, oddalonych od lokalnych emisji CO2.

- W próbkach z północnych Włoch czy Niemiec łatwo można dostrzec ślad lokalnych emisji CO2. Wiem wówczas, że w pobliżu winnicy jest zakład przemysłowy czy lotnisko. W tym sensie jest to metoda bardzo czuła - dodaje Palstra.
Do pomiaru poziomu CO2 można wykorzystać nie tylko winogrona. Amerykański naukowiec, Jim Randerson z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, prowadzi podobne badania w oparciu o kukurydzę.

- Naukowcy europejscy wiedzą, jak stylowo prowadzić badania. My, tu w Stanach, używamy kukurydzy, oni w Europie - wina - wzdycha.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości