Klimat zapisany w bukiecie wina

Oprócz niepowtarzalnego melanżu niezliczonych cząsteczek chemicznych, które tworzą bukiet wina, utrwala się w nim coś jeszcze ? poziom dwutlenku węgla pochodzący ze spalania paliw kopalnych. O badaniach europejskiego zespołu naukowców informuje serwis "Discovery".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Oprócz niepowtarzalnego melanżu niezliczonych cząsteczek chemicznych, które tworzą bukiet wina, utrwala się w nim coś jeszcze - poziom dwutlenku węgla pochodzący ze spalania paliw kopalnych. O badaniach europejskiego zespołu naukowców informuje serwis „Discovery".

Zdaniem naukowców, dzięki nowej metodzie łatwiej można będzie badać lokalne stężenie dwutlenku węgla w powietrzu, a przez to dokładnie regulować jego emisję.

Węgiel powie wszystko

Jak wyjaśnia prowadząca badania, Sanne Palstra z Uniwersytetu w Groningen w Holandii, w całej Europie nie ma nawet dziesięciu specjalistycznych stacji pomiarowych.

- Jeśli chcemy mieć dokładne dane czasowe i przestrzenne dotyczące dwutlenku węgla, musimy zwiększyć liczbę miejsc dokonywania pomiarów - dodaje.

Za pomocą nowej metody naukowcy mierzą poziom izotopu węgla C14. Ten radioaktywny węgiel tworzony jest przez promieniowanie kosmiczne w górnych warstwach atmosfery. Następnie jego drobna część absorbowana jest przez rośliny w cząsteczkach dwutlenku węgla.

Paliwa kopalne pozbawione są izotopu C14, ponieważ w ciągu milionów lat ulega on rozpadowi. Dlatego jeśli w roślinach jest mniej C14, oznacza to, że więcej wchłoniętego dwutlenku węgla pochodzi ze spalania paliw kopalnych.

Co jest przy winnicy

Naukowcy analizowali próbki wina z różnych regionów Europy. Następnie porównali je z próbkami z Alp Szwajcarskich, oddalonych od lokalnych emisji CO2.

- W próbkach z północnych Włoch czy Niemiec łatwo można dostrzec ślad lokalnych emisji CO2. Wiem wówczas, że w pobliżu winnicy jest zakład przemysłowy czy lotnisko. W tym sensie jest to metoda bardzo czuła - dodaje Palstra.
Do pomiaru poziomu CO2 można wykorzystać nie tylko winogrona. Amerykański naukowiec, Jim Randerson z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, prowadzi podobne badania w oparciu o kukurydzę.

- Naukowcy europejscy wiedzą, jak stylowo prowadzić badania. My, tu w Stanach, używamy kukurydzy, oni w Europie - wina - wzdycha.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle