Trwa ładowanie...
d3git2j
18-06-2020 11:10

Klasyk tureckiej kuchni. Bakłażan zapiekany z pomidorami

Przepis

Bakłażan zapiekany z pomidorami to potrawa wywodząca się z kuchni osmańskiej, gdzie określa się ją mianem "omdlałego Imama". - Powstanie Omdlałego Imama owiane jest legendą, której zawdzięcza swoją nazwę. Według niej pewien kochający bakłażany imam, po spróbowaniu tej potrawy zemdlał. Powodów jego omdlenia doszukiwano się kilka. Pierwsza wersja mówi, że imamowi tak bardzo danie smakowało, aż zemdlał z wrażenia. Druga wersja powiada, że imam zemdlał kiedy dowiedział się ile oliwy zużyto do przygotowania tego dania, ponieważ był ogromnym skąpcem - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d3git2j
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 1 duży bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki Pul Biber (można zastąpić ½ łyżeczki cayenne)
  • 1 puszka pomidorów pelati albo 2 szklanki świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • sól i pieprz
  • pół szklanki oliwy z oliwek

Do podania:

  • natka pietruszki lub kolendra
Przepis
  • Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubości 1 cm, nie przekrawając przy ogonku do końca. Rozkładamy go w wachlarz, solimy i odstawiamy na 30 minut.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Podsmażamy je z odrobiną oliwy, aż będą szkliste.
  • Bakłażany otrzepujemy z soli, osuszamy i układamy w naczyniu do zapiekania.
  • Na bakłażanach kładziemy cebulę i czosnek. Całość pokrywamy pomidorami z sokiem. Doprawiamy pieprzem, solą, papryką i polewamy oliwą, której nie żałujemy. Ta potrawa w oryginale powinna "pływać" w oliwie!
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. około 50 minut aż bakłażan będzie miękki, a z pomidorów utworzy się sos.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno z chlebem do maczania sosu i oliwy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klasyk tureckiej kuchni. Bakłażan zapiekany z pomidorami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3git2j
d3git2j
d3git2j
d3git2j
Więcej tematów
d3git2j

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj