Klasyczne kluski śląski z masełkiem i cebulką

Kluski śląskie wyróżnia charakterystyczny kształt i wgłębienie w środku. Najprościej podać je z masełkiem i zarumienioną cebulką. Taki przepis prosto z bloga "Just my delicious".

Klasyczne kluski śląski z masełkiem i cebulkąKlasyczne kluski śląski z masełkiem i cebulką
Paulina Krajewska

Składniki

  • 6-8 ziemniaków
  • mąka ziemniaczanaDodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Przepis

Obrane ze skórki i ugotowane ziemniaki zmiażdż na gładkie puree. Wyrównaj masę, odstaw 1/3 masy na bok, a w jej miejsce wsyp mąkę. Teraz dodaj odstawioną na bok masę i całość wyrób na jednolite ciasto, które nie klei się do dłoni. Na oprószonej mąką powierzchni formuj z niego wałeczki, potnij je na talarki, każdy talarek uformuj w dłoni na kształtną kuleczkę i palcem zrób w niej dołek. Tak przygotowane kluski wrzucaj do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy odcedź je i podawaj. Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj sól oraz pieprz i oblej tą pyszną mieszanką ugotowane i ułożone na talerzu kluski.
Zobacz także: stek w sosie BBQ

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości