Kiszone pomidory ze śliwkami. To może być hit wśród przetworów
Przepis
W ostatnich dniach internet obiegła informacja o kobiecie, która miała strącić rosyjskiego drona słoikiem ogórków. Dziennikarce LIGA.Life udało się odnaleźć panią Olenę, mieszkankę Kijowa, która potwierdziła to wydarzenie. "To były kiszone pomidory ze śliwkami. Moje ulubione. Litrowy słoik" — przyznała pani Olena. Kiszone pomidory są bardzo popularne w Ukrainie. Jak je przygotować? Oto przepis.
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Składniki
- 2 kg twardych, podłużnych pomidorów
- 1,4 kg śliwek
- 4 l wody
- korzeń chrzanu
- 2 główki czosnku
- 5 liści laurowych
- koper (baldachy, łodyżki, listki)
- 6 łyżek soli niejodowanej
- 8 łyżek cukru
- 100 ml octu 9 proc.
Przepis
- Pomidory i śliwki należy dokładnie umyć i osuszyć.
- Chrzan i czosnek obrać. Słoiki wyparzyć.
- Na dnie każdego słoika ułożyć koper, chrzan, czosnek.
- Następnie ciasto ułożyć śliwki i pomidory.
- Wodę, sól, cukier, liście laurowe i ocet zagotować.
- Wrzącym roztworem napełnić słoiki. Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kiszone pomidory ze śliwkami. To może być hit wśród przetworów
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
7
2
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.