Kiszone pomidory ze śliwkami. To może być hit wśród przetworów
W ostatnich dniach internet obiegła informacja o kobiecie, która miała strącić rosyjskiego drona słoikiem ogórków. Dziennikarce LIGA.Life udało się odnaleźć panią Olenę, mieszkankę Kijowa, która potwierdziła to wydarzenie. "To były kiszone pomidory ze śliwkami. Moje ulubione. Litrowy słoik" — przyznała pani Olena. Kiszone pomidory są bardzo popularne w Ukrainie. Jak je przygotować? Oto przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kg twardych, podłużnych pomidorów
- 1,4 kg śliwek
- 4 l wody
- korzeń chrzanu
- 2 główki czosnku
- 5 liści laurowych
- koper (baldachy, łodyżki, listki)
- 6 łyżek soli niejodowanej
- 8 łyżek cukru
- 100 ml octu 9 proc.
Przepis
- Pomidory i śliwki należy dokładnie umyć i osuszyć.
- Chrzan i czosnek obrać. Słoiki wyparzyć.
- Na dnie każdego słoika ułożyć koper, chrzan, czosnek.
- Następnie ciasto ułożyć śliwki i pomidory.
- Wodę, sól, cukier, liście laurowe i ocet zagotować.
- Wrzącym roztworem napełnić słoiki. Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl