Kiszone ogórki. O tych zasadach musisz pamiętać

Kto z nas nigdy nie jadł kiszonego ogórka? My zdecydowane uwielbiamy zarówno na kanapce, jak i w chłodniku. Niedługo nasze spiżarnie zapełnią się nowymi słoikami, które poczekają do jesieni. O czym musisz pamiętać przy kiszeniu ogórków? Podpowiadamy!

Kiszone ogórki - przepis Kiszone ogórki - przepis
Źródło zdjęć: © East News

Podobno w ogórkach kiszonych kochali się wszyscy najwięksi władcy na całym świecie. Kleopatra przypisywała im sekret gładkiej skóry, Juliusz Cezar kazał je jeść swoim żołnierzom, by mieli więcej siły, a Arystoteles twierdził, że mogą leczyć wszelkie choroby.

Kiszone ogórki – o czym musisz pamiętać?

My wierzymy, że są pyszne, a zrobienie chrupiących kiszonych ogórków to prawdziwa sztuka! Jest kilka ważnych kwestii, o których nie możemy zapomnieć.

Ogórki kiszone są pyszne i zdrowe, jednak jeśli chcemy ukisić je samodzielnie w domu, powinniśmy ściśle trzymać się przepisu. Jeśli składniki będą dodane w nieodpowiednich proporcjach, może okazać się, że nasze ogórki będą się psuć, a nie kisić.

Pamiętajmy, że naczynie, w którym będzie kisić ogórki, musi być dokładnie umyte, a ogórki muszą być jak najbardziej świeże. To samo tyczy się wszystkich używanych przypraw i ziół. Kluczową kwestią jest również sól. Stosujemy peklowaną, a nie kuchenną oraz ocet – powinien mieć minimum 5 proc kwasowości.

Ogórki małosolne - przepis Ewy Wachowicz

Składniki

  • nieduże ogórki
  • korzeń chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • gałązka kopru
  • 7-8 ziaren ziela angielskiego
  • mała kromka razowego chleba na zakwasie
  • zalewa solna

Przepis

Proporcje na 3 litrowy słoik z szeroką szyjką. Ogórki dokładnie umyć. Jeśli chcemy, aby ogórki szybciej się ukisiły, odciąć czubki. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 4-5 części – dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące). Dodać czosnek, koper i ziele angielskie. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody – 3 dag soli). Na samą górę dołożyć kromkę chleba. Zakręcić. Ogórki można też zakisić w kamiennym naczyniu. Ogórki będą gotowe po 2-4 dniach.

Prosty sposób na cytrynę

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości