Trwa ładowanie...
d4os1vv

Kiszone ogórki. O tych zasadach musisz pamiętać

Kto z nas nigdy nie jadł kiszonego ogórka? My zdecydowane uwielbiamy zarówno na kanapce, jak i w chłodniku. Niedługo nasze spiżarnie zapełnią się nowymi słoikami, które poczekają do jesieni. O czym musisz pamiętać przy kiszeniu ogórków? Podpowiadamy!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kiszone ogórki - przepis
Kiszone ogórki - przepis (East News)
d4os1vv

Podobno w ogórkach kiszonych kochali się wszyscy najwięksi władcy na całym świecie. Kleopatra przypisywała im sekret gładkiej skóry, Juliusz Cezar kazał je jeść swoim żołnierzom, by mieli więcej siły, a Arystoteles twierdził, że mogą leczyć wszelkie choroby.

Kiszone ogórki – o czym musisz pamiętać?

My wierzymy, że są pyszne, a zrobienie chrupiących kiszonych ogórków to prawdziwa sztuka! Jest kilka ważnych kwestii, o których nie możemy zapomnieć.

d4os1vv

Ogórki kiszone są pyszne i zdrowe, jednak jeśli chcemy ukisić je samodzielnie w domu, powinniśmy ściśle trzymać się przepisu. Jeśli składniki będą dodane w nieodpowiednich proporcjach, może okazać się, że nasze ogórki będą się psuć, a nie kisić.

Pamiętajmy, że naczynie, w którym będzie kisić ogórki, musi być dokładnie umyte, a ogórki muszą być jak najbardziej świeże. To samo tyczy się wszystkich używanych przypraw i ziół. Kluczową kwestią jest również sól. Stosujemy peklowaną, a nie kuchenną oraz ocet – powinien mieć minimum 5 proc kwasowości.

Ogórki małosolne - przepis Ewy Wachowicz

Składniki

- nieduże ogórki
- korzeń chrzanu
- 5 ząbków czosnku
- gałązka kopru
- 7-8 ziaren ziela angielskiego
- mała kromka razowego chleba na zakwasie
- zalewa solna

Przepis

Proporcje na 3 litrowy słoik z szeroką szyjką. Ogórki dokładnie umyć. Jeśli chcemy, aby ogórki szybciej się ukisiły, odciąć czubki. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 4-5 części – dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące). Dodać czosnek, koper i ziele angielskie. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody – 3 dag soli). Na samą górę dołożyć kromkę chleba. Zakręcić. Ogórki można też zakisić w kamiennym naczyniu. Ogórki będą gotowe po 2-4 dniach.

d4os1vv

Prosty sposób na cytrynę

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4os1vv

Podziel się opinią

Share

d4os1vv

d4os1vv