Kiszone ogórki. O tych zasadach musisz pamiętać

Kto z nas nigdy nie jadł kiszonego ogórka? My zdecydowane uwielbiamy zarówno na kanapce, jak i w chłodniku. Niedługo nasze spiżarnie zapełnią się nowymi słoikami, które poczekają do jesieni. O czym musisz pamiętać przy kiszeniu ogórków? Podpowiadamy!

Kiszone ogórki - przepis Kiszone ogórki - przepis
Źródło zdjęć: © East News

Podobno w ogórkach kiszonych kochali się wszyscy najwięksi władcy na całym świecie. Kleopatra przypisywała im sekret gładkiej skóry, Juliusz Cezar kazał je jeść swoim żołnierzom, by mieli więcej siły, a Arystoteles twierdził, że mogą leczyć wszelkie choroby.

Kiszone ogórki – o czym musisz pamiętać?

My wierzymy, że są pyszne, a zrobienie chrupiących kiszonych ogórków to prawdziwa sztuka! Jest kilka ważnych kwestii, o których nie możemy zapomnieć.

Ogórki kiszone są pyszne i zdrowe, jednak jeśli chcemy ukisić je samodzielnie w domu, powinniśmy ściśle trzymać się przepisu. Jeśli składniki będą dodane w nieodpowiednich proporcjach, może okazać się, że nasze ogórki będą się psuć, a nie kisić.

Pamiętajmy, że naczynie, w którym będzie kisić ogórki, musi być dokładnie umyte, a ogórki muszą być jak najbardziej świeże. To samo tyczy się wszystkich używanych przypraw i ziół. Kluczową kwestią jest również sól. Stosujemy peklowaną, a nie kuchenną oraz ocet – powinien mieć minimum 5 proc kwasowości.

Ogórki małosolne - przepis Ewy Wachowicz

Składniki

  • nieduże ogórki
  • korzeń chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • gałązka kopru
  • 7-8 ziaren ziela angielskiego
  • mała kromka razowego chleba na zakwasie
  • zalewa solna

Przepis

Proporcje na 3 litrowy słoik z szeroką szyjką. Ogórki dokładnie umyć. Jeśli chcemy, aby ogórki szybciej się ukisiły, odciąć czubki. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 4-5 części – dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące). Dodać czosnek, koper i ziele angielskie. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody – 3 dag soli). Na samą górę dołożyć kromkę chleba. Zakręcić. Ogórki można też zakisić w kamiennym naczyniu. Ogórki będą gotowe po 2-4 dniach.

Prosty sposób na cytrynę

Wybrane dla Ciebie

Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy