WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Kiszone ogórki. O tych zasadach musisz pamiętać

Kto z nas nigdy nie jadł kiszonego ogórka? My zdecydowane uwielbiamy zarówno na kanapce, jak i w chłodniku. Niedługo nasze spiżarnie zapełnią się nowymi słoikami, które poczekają do jesieni. O czym musisz pamiętać przy kiszeniu ogórków? Podpowiadamy!

Kiszone ogórki - przepis Kiszone ogórki - przepis
Źródło zdjęć: © East News

Podobno w ogórkach kiszonych kochali się wszyscy najwięksi władcy na całym świecie. Kleopatra przypisywała im sekret gładkiej skóry, Juliusz Cezar kazał je jeść swoim żołnierzom, by mieli więcej siły, a Arystoteles twierdził, że mogą leczyć wszelkie choroby.

Kiszone ogórki – o czym musisz pamiętać?

My wierzymy, że są pyszne, a zrobienie chrupiących kiszonych ogórków to prawdziwa sztuka! Jest kilka ważnych kwestii, o których nie możemy zapomnieć.

Ogórki kiszone są pyszne i zdrowe, jednak jeśli chcemy ukisić je samodzielnie w domu, powinniśmy ściśle trzymać się przepisu. Jeśli składniki będą dodane w nieodpowiednich proporcjach, może okazać się, że nasze ogórki będą się psuć, a nie kisić.

Pamiętajmy, że naczynie, w którym będzie kisić ogórki, musi być dokładnie umyte, a ogórki muszą być jak najbardziej świeże. To samo tyczy się wszystkich używanych przypraw i ziół. Kluczową kwestią jest również sól. Stosujemy peklowaną, a nie kuchenną oraz ocet – powinien mieć minimum 5 proc kwasowości.

Ogórki małosolne - przepis Ewy Wachowicz

Składniki

  • nieduże ogórki
  • korzeń chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • gałązka kopru
  • 7-8 ziaren ziela angielskiego
  • mała kromka razowego chleba na zakwasie
  • zalewa solna

Przepis

Proporcje na 3 litrowy słoik z szeroką szyjką. Ogórki dokładnie umyć. Jeśli chcemy, aby ogórki szybciej się ukisiły, odciąć czubki. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 4-5 części – dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące). Dodać czosnek, koper i ziele angielskie. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody – 3 dag soli). Na samą górę dołożyć kromkę chleba. Zakręcić. Ogórki można też zakisić w kamiennym naczyniu. Ogórki będą gotowe po 2-4 dniach.

Prosty sposób na cytrynę

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad