Kiszone cytryny - marokański przysmak, który łatwo zrobisz w domu

Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych i zwyciężczyni "MasterChef Polska", zdradziła nam przepis na idealnie ukiszone cytryny.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Nietypowe kiszonki

Obraz
© Shutterstock.com

Kiszone cytryny to jeden z tradycyjnych dodatków w kuchni marokańskiej. O to, dlaczego warto kisić te cytrusy również w polskich kuchniach, zapytaliśmy Dominikę Wójciak - zwyciężczynię trzeciej edycji programu "MasterChef Polska" i autorkę książek kucharskich.

- Polecamy ukisić cytryny przede wszystkim dla poznania nowego, absolutnie z niczym nieporównywalnego smaku. Pamiętam, że kiedy pierwszy raz spróbowałam ich w Maroko, byłam ogromnie zaskoczona, do dziś nie potrafię opisać tego niezwykłego aromatu. Nie umiem go porównać z żadnym innym znanym mi smakiem. Kiszone cytryny są fenomenalne, nadają prostym daniom orientalnego charakteru. Szczególnie warzywom korzeniowym, takim jak marchewki czy pospolite buraki.
Ekspertka zdradziła nam, jak perfekcyjnie ukisić cytryny i do jakich dań ich użyć. Oto kilka faktów na temat kiszonych cytryn.

/ 5Moc witamin

Obraz
© Shutterstock.com

Kiszone cytryny to nie tylko ciekawy produkt w kuchni, który kusi kwaśno-słonym smakiem. To źródło cennych dla zdrowia składników. Wszystko za sprawą procesu fermentacji, który znany jest ludzkości już od starożytności. Żywność konserwowana w ten sposób wzbogaca się o enzymy i witaminy, zwłaszcza C i z grupy B. Produkty po ukiszeniu bogate są w żywe kultury bakterii, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Kiszonki wykazują również działanie odkażające, poprawiają mikrokrążenie, a także pomagają w walce z alergiami i stanami zapalnymi.

Cytryna to doskonałe źródło witaminy A, C i B, a także fosforu i wapnia. Jej regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na pracę jelit, usuwa opuchnięcia i usprawnia trawienie. Kiszona cytryna po fermentacji podwaja swoje dobroczynne właściwości, dlatego tym bardziej warto spożywać ten owoc w takiej formie.

/ 5Wystarczą dwa składniki

Obraz
© 123RF.COM

Czym kierować się przy wyborze cytryn do kiszenia i jakie jeszcze składniki będą potrzebne?

- Ukiszenie cytryn to wbrew pozorom dobry kulinarny eksperyment nawet dla osób, które w kuchni stawiają pierwsze kroki. Wystarczą cytryny i sól. Jak to zwykle bywa, im mniej składników, tym większe znaczenie ma ich jakość. Jeśli więc kupujesz cytryny, zainwestuj w owoce ekologiczne, niewoskowane. Wybieraj okazy małe o cienkiej skórce - takie będą najsmaczniejsze. Do kiszenia wykorzystaj dobrej jakości, gruboziarnistą sól morską - radzi Dominika Wójciak.

/ 5Idealnie ukiszone cytryny

Obraz
© 123RF.COM

Jak prawidłowo ukisić cytryny, czy są podstawowe błędy, których należy się wystrzegać?

- Przede wszystkim owoce muszą być czyste i nieuszkodzone. Szczególnie jeśli korzystasz z cytryn ekologicznych, sprawdź czy nie są nadpsute. Cytryny trzeba naciąć w krzyż, prawie do samego końca, jednak tak by trzon trzymał ćwiartki razem. Do każdej wsyp łyżkę soli i upchnij ciasno w czystym wyparzonym słoiku. Im ciaśniej upchnięto owoce, tym mniejsza szansa, że któraś z cytryn wypłynie na powierzchnię i spleśnieje. Potem wystarczy uzupełnić słoik sokiem wyciśniętym z cytryn, tak by każdy owoc znajdował się pod powierzchnią płynu. Potem potrzebna już będzie tylko cierpliwość. Po czterech tygodniach cytryny są gotowe - wyjaśnia ekspertka.

/ 5Kiszone cytryny - tak użyj ich w kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Do jakich - nie tylko polskich - dań warto wykorzystać kiszone cytryny?

- Kiszone cytryny świetnie podkreślają wszelkie warzywne kompozycje, idealnie pasują do upieczonych marchewek lub buraków. Dobrze kontrastują z wszystkimi bulwami i korzeniami. Spróbuj dodać je do sałatki z pieczonym kalafiorem. Dobrze podkreślają smak słodkich mięsnych gulaszy w marokańskim stylu z daktylami lub innymi suszonymi owocami. Uwielbiają tłuste ryby o wyraźnym smaku, takie jak makrela lub łosoś - radzi Dominika Wójciak, której przepisy znajdziecie w książkach "Warzywo" oraz "Ziarno", a także na blogu "Kulinarne Bezdroża".

Magda Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast