Kisiel z siemienia lnianego. Doskonały na podrażnione gardło
Kisiel z siemienia to zdrowa naturalna przekąska, która przy okazji działa także kojąco na gardło. Podczas przeziębienia, warto uzupełnić więc leczenie tym smacznym kisielem.
Pan Tabletka to farmaceuta z Nowego Sącza, który na swojej stronie internetowej dzieli się z czytelnikami poradami zdrowotnymi i przepisami na różne lecznicze specyfiki. Tym razem padło na kisiel z siemienia lnianego, który w dzieciństwie przyrządzała dla niego babcia.
"Chyba się starzeję. Zaczynam doceniać i rozumieć te domowe sposoby, którymi ratowała mnie babcia, kiedy byłem małym Panem Tabletką. Doskonale pamiętam, jak nastawiała ten glutowaty kisiel, kiedy tylko zaczynaliśmy pochrząkiwać i kasłać." - wspomina Pan Tabletka.
Taki kisiel to naturalne, domowe remedium na przeziębienie, które ukoi bolące gardło. "Domowe kisiele – np. kisiel lniany – doskonale sprawdzają się przy podrażnionym gardle i suchym kaszlu. Są świetnym wyborem, zwłaszcza dla kobiet w ciąży i mam karmiących, które nie chcą stosować aptecznych środków" - tłumaczy farmaceuta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo
Zalety kisielu z siemienia lnianego
- nawilża gardło i niweluje nieprzyjemne uczucie drapania
- naturalny skład bez zbędnej chemii
- niewielkie koszty
- siemię lniane wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe
Jak przygotować kisiel z siemienia lnianego
Składniki:
- 2 łyżki zmielonych nasion lnu
- 250 ml wody
- 4 łyżki soku owocowego (np. malinowego)
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dodajemy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż kisiel nieco przestygnie.
- Pod koniec dodajemy płaską łyżkę miodu.
Do kisielu możemy dodać też świeże, mrożone lub suszone owoce. Dobrym dodatkiem będzie też odrobina startego świeżego imbiru albo cynamon.